Kofte - Okt 2015 (2 of 5)

Adanakebab i köfteform

Få retter, om noen, har en så sentral plass i det tyrkiske kjøkken som köfte, disse deilige kjøttkakene eller kjøttbollene i forskjellige fasonger.

Det sies at tyrkerne lærte å lage köfte av perserne, ordet kommer nemlig fra det persiske koofteh, hamret kjøtt. Men det er lenge siden og tyrkerne har siden nærmest adoptert köfte som sin nasjonalrett.

Som med de fleste kjære kulinariske nytelser finnes disse kjøttbollene i utallige varianter.

Den kan lages av kjøttdeig fra storfe, kalv eller lam – eller en blanding. Den kan smaksettes med løk, hvitløk, spisskummen, pul biber, paprika – eller bare salt og pepper. Den kan tilsettes brødsmuler, egg, bulgur eller ris – eller lages uten noen slike tilsetninger.

Noen definitiv oppskrift på köfte fins derfor ikke, men enkelte varianter er blitt allemannseie og det skulle ikke forundre meg om enkelte dukker opp på bloggen etter hvert.


Klikk her for flere oppskrifter på tyrkiske kjøttboller fra Et kjøkken i Istanbul.


Denne oppskriften er litt annerledes enn klassiske tyrkiske köfte, og i stedet løst basert på Adanakebab, en velkjent kebabtype laget av kjøttdeig fra det sørøstre Tyrkia, hvor de bruker litt mer chili enn i resten av landet.

I klassisk Adankebab skal kjøttet kuttes til kjøttdeig for hånd, det skal inneholde halefett og kjøttet skal være en blanding av lam og kalv. De skal så formes som lange, flate strimler på grillspyd og grilles på kullgrill.

Det har jeg på ingen måte tid eller fasiliteter til på en vanlig dag.

Dette er derfor ingen Adanakebab, men en slags forenklet hjemmelagd kjøttbolleversjon av kebabklassikeren.

Jeg liker de rene smakene i denne retten, og som i Adanakebab bruker jeg verken krydder, brødsmuler eller egg i denne versjonen – det er den rene og gode kjøttsmaken jeg er ute etter.

Det betyr også at jo bedre kjøttdeig, jo bedre blir kjøttbollene. Følg også med så köftene ikke blir overstekte og tørre, eller tilsett et par spiseskjeer brødsmuler, så holder köftene bedre på kjøttsaftene under steking.

Jeg liker å holde det enkelt og serverer köftene med tyrkisk ris eller bulgur og en enkel tomat- og agurksalat til.

Du trenger ingen saus til, men en god chilisaus passer godt til om du liker den slags. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Ingredienser

 • 500 g kjøttdeig av storfe, kalv eller lam, eller en blanding
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 mild chili, finhakket
 • 4 ss finhakket bladpersille
 • 1/2 ts salt

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle til alt er noenlunde jevnt fordelt. Bland bare akkurat nok, det gjør noe med konsistensen om man holder på for lenge.
 2. Form til 8 relativt flate, ovale köfte. Jeg pleier å veie dem for å få samme størrelse, men har du brukbart øyemål går det nok fint likevel.
 3. Om du har tid, dekk til köftene og sett i kjøleskapet en halvtimes tid så smakene får satt seg litt.
 4. Varm en tykkbunnet stekepanne på medium/høy varme. Ha i 1 ss olivenolje.
 5. Når det ryker av oljen, ha i så mange köfte du får plass til uten at temperaturen på stekeflaten faller veldig. Her er det viktig å bevare høy varme, så stek heller i flere omganger.
 6. Stek köftene i 2-3 minutter til de har fått en fin brunfarge. Snu dem og stek i nye 2-3 minutter på den andre siden. Skru ned varmen litt og fortsett å stek til de er gjennomstekte, ca. 6-8 minutter. Vend dem jevnlig så de ikke blir brente. For å få gode og saftige köfte er det viktig å ikke oversteke köftene, så sjekk gjerne kjernetemperaturen med et steketermometer om du har det, köftene er ferdige ved 67-68 grader.

Innlegget ble først publisert 24. oktober 2015 og oppdatert med ny tittel og små endringer i tekst 8. september 2017.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring