Hummus med kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hummus med baharatkrydret kjøttdeig

Hummus med kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hummus med kjøttdeig – en krydret smaksbombe fra Midtøsten.

Jeg kunne snakket opp og ned i mente om hummusens kulturelle viktighet i Midtøsten, blant engelske studenter eller i radikale miljøer for noen år siden – og sikkert mange andre steder og. Men denne posten ligger mer på det praktiske plan: I tillegg til å være en utrolig god dipp er nemlig hummus en perfekt basis for et mer fullkomment måltid.

Når jeg lager hummus lager jeg alltid dobbel porsjon. Da har jeg nok til en hovedrett første dagen, med en eller annen form for substansiell topping. Så går restene i kjøleskapet og forsvinner i løpet av de neste par dagene – på brødskiva på morgenen, til energiboost før trening, som snacks på kvelden.

Hummus med baharatkrydret kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hummus med kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det kommer helt sikkert flere slike substansielle hummusvarianter fremover, men akkurat nå er denne en skikkelig favoritt: Fløyelsmyk hummus med akkurat passe eksotisk og varmende krydret kjøttdeig på toppen. Kanskje litt pitabrød til å spise det med (man spiser ikke hummus med gaffel, uansett) og en god salat på siden så en får i seg litt grønt også.

Baharat er arabisk og betyr rett og slett krydder

Baharat er arabisk og betyr rett og slett krydder. Tyrkerne har adoptert det samme ordet og bruker det til å referere til enten krydder generelt, men også til krydderblandinger. Går du inn på en av disse sjappene som selger krydder fra alle verdenshjørner finner du helt sikkert en eller flere poser med baharatkrydder i hyllene. Det er riktignok aldri greit å vite hva man får – det finnes ingen standard og ingredienslista er som regel ganske lang. Som regel inneholder den godt med spisskummen, allehånde og korianderfrø som en slags base som man så topper med noen andre krydder.

Jeg pleier ikke å kjøpe disse krydderblandingene. Det er jo så lett å lage kryddermiks selv, og da får en det akkurat slik en vil og kan til og med tilpasse etter hva en føler for akkurat den dagen. Og selv om en trenger en del krydder, er jo dette ting som er ganske greit å få tak i og de fleste faktisk gjerne har stående i kjøkkenskapet likevel (selv om noen kanskje brukes mer i julebaksten enn i middagen til vanlig). Her er det bare å kaste seg i det og gi krydderne et bredere repertoar, det kommer du ikke til å angre på!

Denne varianten har en varmende og lett spicy tilnærming med blant annet chili, ingefær og kanel. Perfekt nå som høsten er kommet. Kjøttdeigen får en eksotisk og deilig smak uten at noen spesifikke krydder tar helt overhånd. Og sammen med fyldig hummus er dette ordentlig comfort food. Her er det bare å hive innpå. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Hummus med kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

 • ca. 500 g hummus (1 porsjon)
 • 2 ts malt spisskummen
 • 1,5 ts malte korianderfrø
 • 1 ts pul biber eller 1/4-1/2 ts malt cayennepepper eller chiliflak (etter smak)
 • 1 ts malt allehånde
 • 1 ts paprikapulver
 • 1/2 ts ferskmalt svart pepper
 • 1/2 ts malt kanel
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 1/4 ts malt kardemomme
 • 2 ss olivenolje
 • 25 g pinjekjerner
 • 500 g kjøttdeig
 • 2 ss smør
 • 3 ss finhakket bladpersille (uten tykke stilker), pluss ekstra til garnityr
 • 5 mynteblader, finsnittet
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Tilbered hummus (min oppskrift finner du her – lag gjerne dobbel porsjon så har du noe godt i kjøleskapet). Hummusen kan fint lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet. Ta den i så fall ut minst en halvtime før du skal spise om du kan så den får komme til romtemperatur.
 2. Bland sammen alle krydderne (de 9 ingrediensene fra spisskummen til kardemomme).
 3. Fres pinjekjerner i olivenolje på medium varme i en stor, tykkbunnet stekepanne til de begynner å få farge, 2-3 minutter. Ha i krydderblanding og kjøttdeig og fres til gjennomstekt mens du hakker konstant så kjøttdeigen brytes ned i små biter. Ha i smør og bladpersille og fres videre et par minutter.
 4. Server umiddelbart over hummus, toppet med litt ekstra bladpersille og fersk mynte.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring