6 gode kokebøker fra 2020

Kokebøkene som hører hjemme under juletreet i år.
Anbefalte kokebøker liggende på kjøkkenbenk med bokhylle i bakgrunn
Anbefalte kokebøker liggende på kjøkkenbenk med bokhylle i bakgrunn
Av

Jeg har alltid vært glad i kokebøker. Ikke sånn at jeg hamstrer det som er – men jeg gjør mye research for å vite hva som finnes der ute, hva de handler om og hva som sies om dem. Bare de som interesserer meg aller mest kommer gjennom nåløyet. Siden jeg gjør så grundig research, er det stort sett veldig bra bøker som blir brukt jevnlig. Dette året kom rundt 30 bøker gjennom nåløyet – blant disse 6 burde det være noe å like for enhver.

Tilveksten av norske kokebøker er spinklere enn på mange år. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Med færre utgivelser, blir det bedre plass til dem som slipper gjennom nåløyet – og forhåpentligvis en høyere kvalitet jevnt over.

Nå skal jeg ærlig innrømme at jeg har veldig få kokebøker på norsk. Jeg har noen om norsk mat, men når det gjelder all annen mat, må de norske utgivelsene finne seg i å konkurrere med bøker fra det mye større engelskspråklige markedet. Her er utvalget langt større og mer spisset. Blant siste års tilskudd i mine kokebokhyller finner du for eksempel bøker om mat fra Kreta, ukrainske sommerkjøkken og salater fra en nedlagt kafé i Sydney.

Seks av mine favoritter fra dette året, som jeg tror kan være interessant også for deg som leser Et kjøkken i Istanbul, finner du under. En god blanding av norsk og utenlandsk, oppskrifter og historiefortelling, tradisjonelt og nyskapende.

Alle av dem tidløse. Men ikke vent for lenge med å kjøpe en bok du har lyst på. Før du vet ordet av det, forsvinner de fra sortimentet for aldri å bli tilgjengelige igjen. Ser du en kokebok du har lyst på, ikke vent, men kjøp den nå. I morgen kan den være borte for godt (dette har jeg brent meg på flere ganger).

Kokebok – en perfekt julegave som alle har behov for

Om du ikke har alle gavene i boks ennå, håper jeg du vil vurdere å gi bort en kokebok eller to til jul.

Selv om det totale boksalget i år har vært bra, er det de gamle traverne og Instagram-kjendisene som vinner når mer og mer handles på nett. For de mindre kjente, blir det enda vanskeligere å nå opp i kampen om oppmerksomheten.

Gir du bort en bok av noen litt mindre kjente, bidrar du til både mangfold i bokhyllene og ny inspirasjon på kjøkkenet. Kjøp gjerne på salg om det er det budsjettet tillater, men betaler du fullpris, får både forfatter og forlag et bedre grunnlag for å gi ut flere gode bøker (med salgspriser blir det bare smuler igjen).

Vinn-vinn, spør du meg!

Uansett om det er til deg eller noen andre – her er de beste tilskuddene til min kokebokhylle i år, som jeg tror også du kommer til å like.

Jeg har også lagt ved lenker til ARK og Norli der det er relevant, så du kan lese mer om bøkene der – og bestille om du får lyst til det. Dette er annonselenker, som betyr at du betaler samme pris som vanlig, men at jeg får en liten prosentandel fra bokhandelen om du velger å handle etter å ha trykket på disse lenkene. Takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

Gårdsmat av Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad

Tilgjengelig norsk mat anno 2020

Helt siden sommeren, har jeg gledet meg til karanteneprosjekt når jeg endelig kommer meg til Norge: Å spire erter. Det tar nemlig 10-14 dager, så da kan jeg følge veien frem mot ertespiresalaten fra denne boka når karantenedagene endelig er over. 2020-versjonen av appelsinen med nellikspiker i Skomakergata.

Nå ble ikke Norgestur på meg i år, og dermed heller ikke karantene. Dermed fikk jeg ikke prøvd oppskriftene jeg hadde gledet meg til å teste fra samarbeidsprosjektet til Andreas Viestad og Charlotte H. Sveinsen. Gårdsmat er en enkel og ujålete bok om norsk mat fra Innlandet, med både tradisjonelle og nye retter. Boka er en hyllest i like porsjoner av de gamle tradisjonsbærerne Henriette Schønberg Enken og Hanna Winsnes, og dagens Innlandsbønder, som satser på norsk wagyu-kjøtt og quinoa. For som forfatterne minner oss på: Det som er trendy, som spelt, er ikke alltid nytt. Og det gamle trauste, som poteten, var også en gang ny og kontroversiell. Matkultur er levende, ikke statisk!

Oppskriftene er særdeles gjennomførbare og varierte. I tråd med tiden, er det mye grønt – og dessuten innlandsfisk og vilt du sjelden vil finne oppskrifter på andre steder. Masse inspirasjon til å prøve lokale råvarer fra småskala-leverandører, med andre ord! I tekstene innimellom oppskriftene, er det mye å lære om råvarer. Som alltid er boka illustrert med helt nydelige bilder av Mette Randem, ikke minst de mange flotte landskapsbildene fra åker og skog.

Tre oppskrifter å prøve: Ertespiresalat, steinsopp på brød, rakfisk på rugpletter

PS! Andreas Viestad har i høst også gitt ut boken En middag i Roma*. Det er ikke en kokebok, men en reise i verdenshistorien med utgangspunkt i et tilsynelatende enkelt måltid: Pasta Carbonara. For hvordan har enkle ingredienser som korn, olje og vin påvirket verdenshistorien? Ganske radikalt, kan Andreas fortelle i denne grundig researchede boken. Jeg fikk boka tilsendt nylig fra Kagge forlag og leser den nå – så langt meget spennende og anbefalt lesning for den som er opptatt av mat og historie.

PS2! Gårdsmat er gitt ut på samme forlag som mine bøker, og jeg fikk boka uten vederlag i PDF-versjon (derfor ikke med på hovedbildet).

Omslag Mer enn mett av Mia Frogner

Mer enn mett av Mia Frogner

Miljøbevisst kjøkken

Det er etterhvert mange grønne kokebøker på markedet, ikke alle like digge. Er du på jakt etter en bok hvor matglede og klimabevissthet er like viktig, gjelder det å ta øynene bort fra bestselgerlistene og over på Mia Frogners tredje bok. Mia begynte som matblogger for mange år siden, men er gradvis blitt like mye miljøaktivist. Det gjenspeiler seg i boka. I kapitlet Før vi spiser får vite at matproduksjon står for en fjerdedel av våre utslipp. Hun forklarer nøye hvordan det har seg, før hun runder av med noen helt enkle praktiske tips til hvordan du kan navigere i dette landskapet uten å bli helt fortvilet over motsetningene. Teoretisk og konkret på samme tid, der har du Mia.

Hennes genuine interesse for mat skinner gjennom i boka. Ikke minst er hun særlig opptatt av en ting som kan være en utfordring i vegansk mat: Umami, den dype og tilfredsstillende femte smaken. I boka får du derfor ikke bare oppskrifter proppfulle med umami (så ingen savner kjøttet), men du lærer også prinsipper du kan ta med videre til ditt neste vegetarmåltid på egen hånd. Oppskriftene er av det enkle slaget. Mye hverdagsmat og gjenkjennelige ingredienser – og ikke flere påtrengt veganiserte kjøttretter enn at det er noe å hente også for andre enn veganere. En ypperlig bok for den klimabevisste eller veganeren.

Tre oppskrifter å prøve: Gartnerpai med sopp og linser, grønnsaksuppe med melboller og vegansk lapskaus

PS! Vil du heller ha en bok hvor oppskrifter og matglede står alene i sentrum, er Mias første bok Grønn Bonanza* å anbefale.

PS2! Jeg fikk boka tilsendt uten vederlag fra Frisk forlag.

Omslag Eltefri bakst av Ina-Janine Johnsen

Eltefri bakst av Ina-Janine Johnsen

Enklere bakst

For knappe ti år siden oppdaget Ina-Janine Johnsen eltefritt brød. Med nye varianter nesten hver dag, ble brødene et slags gjennombrudd både for bloggen hennes Mat på bordet og henne selv, i form av bestselgerboken Eltefritt brød og himmelske kaker. Nå er oppfølgeren her, hvor Ina utvider det eltefrie repertoaret til søt gjærbakst. Tenk det! Helt uten elting, og med en deig som hever så langsomt i kjøleskapet at du enkelt kan lage ferske boller og kanelsnurrer flere dager på rad fra samme deig (Ina sier den holder i minst fire dager). I boka går Ina nøye gjennom prinsippene som gjør at du kan gjøre det samme hjemme hos deg.

Salt brødbakst er selvfølgelig også behørig representert, fra hverdagsbrød til pizza. Det er også fyldige kapitler med hjemmelagde pålegg og restemat av brød. Eltefri bakst er en fin bok for den som vil ha inspirasjon til ny brødbakst, eller vil prøve den eltefrie metoden for søt gjærbakst. Ina var for øvrig vikar i podkasten Vaffel i høst, i episoden hvor vi snakket om nettopp søt gjærbakst (lytt her).

Tre oppskrifter å prøve: Eltefri pizzadeig, eltefrie kanelsnurrer, ølbrød med havregryn og nøtter.

PS! Jeg fikk boka tilsendt uten vederlag fra Frisk forlag.

Omslag Falastin av Sami Tamimi og Tara Wigley

Falastin av Sami Tamimi og Tara Wigley

Aromatisk mat fra Midtøsten

Falastin, palestinernes eget navn på Palestina (det arabiske alfabetet har ikke «p»), er oppfølgeren til boka Jerusalem, en av mine favorittkokebøker. Den gangen var det Yotam Ottolenghi som var medforfatter. Denne gang er det Tara Wigley, som i mange år har jobbet som oppskriftsutvikler for Ottolenghi-imperiet.

Som sin forgjenger, blander Falastin fascinerende matkultur og personlige historier med enormt fristende palestinske og palestinsk-inspirerte oppskrifter. Boka overser heller ikke den politiske vinkelen som gjerne overskygger alt som har med Palestina å gjøre. Det er ikke tvil om at også mat er politikk – storpolitikk. Oppskriftene i boka balanserer elegant på en knivsegg mellom det tradisjonelle palestinske kjøkken og moderne tolkninger. For min del var det også spennende å se deres versjon av retter som jeg selv har fått et tettere forhold til gjennom at de er med i mine egne bøker: Hummus, muhammara, hakket salat, kjøttboller med tahinisaus, maqlubet og muhallebi, blant annet. Jeg snakket for øvrig også om denne boka i Vaffel-episoden om kokebøker som inspirerer oss (lytt her).

Tre oppskrifter å prøve: Fattet hummus, shatta og galette med rødbeter, ricotta, fetaost, za’atar og honning.

Omslag Aegean av Marianna Leivaditaki

Aegean av Mariana Leivaditaki

Inspirerende Middelhavsmat

Marianna Leivaditaki er kokk på ett av mine favorittsteder i London: Restauranten Moro, med tapasbaren Morito vegg-i-vegg. For noen år siden ble sistnevnte konsept utvidet med ny filial i Hackney. Leivaditaki ble kjøkkensjef og står for en spennende meny som blandet Moritos opprinnelige Midtøsten/Spania-preg med sin egen oppvekst på Kreta. Hennes første kokebok var derfor blant dem jeg gledet meg aller mest til i år. Den skuffer ikke.

Aegean handler om hennes favorittmat fra Kreta. Leivaditaki vokste opp i en populær familirestaurant. Mange av oppskriftene er nettopp herfra. Her finner du alt som er godt med Middelhavsmat. Lett mat med få ingredienser som likevel har masse, masse smak. Mye sjømat og grønnsaksbasert, men også noen kjøttretter og gryteretter. Hun har unngått de fleste greske klassikerne, og det står boka seg på. Jeg har rett og slett lyst på alt! Boka bør kjøpes inn sammen med en 5-liter god olivenolje, for det kommer du til å trenge.

Tre oppskrifter å prøve: Reker med ouzo, orzo og squash, saltet torsk med rødbet- og hvitløksmos, tomat- og oreganofritter med pisket fetaost.

Omslag Summer kitchens av Olia Hercules

Summer kitchens av Olia Hercules

Matkultur og historie

Den desidert særeste boka på denne lista, og neppe en du kommer til å lage mange retter fra. I sin tredje bok tar Olia Hercules oss med på en spennende reise gjennom en forsvinnende del av ukrainsk matkultur – sommerkjøkkenene. Små bygg i kjøkkenhagen, hvor ukrainerne pleide å lage all mat på sommeren, fra sommerfester til preservering for vinterens mange måltider. Hercules har reist rundt i Ukraina og brukt flere måneder på å besøke slike sommerkjøkken, og tatt med seg oppskriftene fra kokkene som brukte dem.

Tenker du på østeuropeisk mat som tung, sur og kjedelig med kål på toppen? Da er det bare å gjøre seg klar for å kvitte seg med fordommene. Det finnes selvfølgelig en del mektig husmannskost. Men Ukraina grenser også mot Svartehavet. Her er floraen rik på friske grønnsaker som tomat, og det er god tilgang på fisk. Faktisk er en veldig høy andel av oppskriftene vegetariske (noe som kanskje delvis kan tilskrives at Hercules’ samboer, og fotograf til boka, er vegetarianer). I tillegg er det mye bakst, fra surdeig og pannekaker til fylte boller. Der boka virkelig skinner, er likevel alle historiene Hercules har funnet plass til i innledningene og mellom oppskriftene. Hun skriver godt, og boka gir et herlig innblikk i en matkultur som ikke har fått særlig mye oppmerksomhet inntil nå.

Tre oppskrifter å prøve: Røkt auberginesmør og tomat på toast, knuste poteter med bondebønner, Lyubas tekake med honning og bær

Mat fra Tyrkia, Midtøsten og deromkring

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Jeg håper selvfølgelig også at du vil vurdere mine kokebøker, om de nå står på ønskelisten eller gi-bort-listen. Begge bøkene passer utmerket til venner og familie som er glade i mat, og ikke er redde for å prøve nye ting. Jeg har i alle fall fått utallige tilbakemeldinger fra lesere som har fått en av mine bøker i gave, og er så takknemlige for å ha oppdaget noe nytt.

Men hvilken bok skal du gi til hvem?

For de mest kjente rettene og festmaten fra Tyrkia og Midtøsten, er Hummus & granateple din venn. Meze, kebab, hummus og falafel – alt er med i denne boka. Den selges dessuten til en billig penge, og er således overkommelig for de fleste gavebudsjetter.

Der mat fra denne delen av verden virkelig skinner, er likevel i den hjemmelagde maten. Disse (for oss) skjulte diamentene er minst like god som klassikerne – og enklere og raskere å lage.

I Aubergine & tahini har jeg plukket hverdagsmat fra øverste hylle i Tyrkia, Midtøsten og landene deromkring, fra frokost og lunsj til middag og noe søtt til kaffen. Krydrede blomkålburgere, klassisk børek og tyrkisk lammegryte er bare noen av mine favoritter.

Bøkene passer dessuten, som NRKs anmelder også fremhevet, utmerket hånd-i-hånd.

Kjenner du noen som allerede har og bruker Hummus & granateple, kan du være sikker på at Aubergine & tahini vil være en velkommen juleoppmerksomhet.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 Responses

  1. Hei Vidar!
    Her hos oss i Bordeaux i Frankrike blir det også kokebøker under treet.
    Dine bøker har jeg allerede begge to og også kjøpt som gaver.
    Denne gangen blir det
    Couscous pour tous av Nordine Labiadh
    On va deguster Italie av Gaudry et ses amis
    Det blir også en takke til meg da.
    Må ha lefser og flatbrød her også!!

    På bordet blir det pinnekjøtt og akevitt på julaften!

    God jul Vidar

    Mvh
    Reidun

    1. Så spennende med takke. Var lettere enn jeg trodde med lefsene, men håper din takke er bedre enn min tyrkiske, varmen var veldig ujevn. Og well.
      En skulle kunnet litt bedre fransk, så skulle jeg sjekket ut de bøkene, særlig den med couscous i tittelen! Og takk for tilliten på gavefronten.
      God jul til deg!
      Alt godt, Vidar

  2. Olia Hercules følger jeg på instagram og hennes bok ser jeg fram imot å lese, men jeg har ikke kjøpt den enda. Den ene av to bøker fra 2020 som jeg derimot har kjøpt og som jeg anbefaler på det sterkeste er Caroline Edens engelske bok «Red sands» der hun kombinerer oppskrifter med reisehistorier fra Sentralasia. Den andre boken er svensk, nemlig Anastasia Lundqvists «Blå berg, grön mat, orange vin». Hun blander historier fra Georgia med oppskrifter fra landet. Denne boken kommer jeg gi bort til flere i år.

    1. Takk for tips! Red sands har jeg faktisk gledet meg lenge til. Samarkand var fantastisk, og denne lover like godt. Har den i bestilling, men ikke fått den ennå, så den får eventuelt bli med over på neste års liste. Lundqvist kjenner jeg ikke til, men den skal jeg sjekke ut. Spennende med nye bøker om georgisk matkultur. Takk igjen!

  3. Så masse flotte anbefalinger – tror er par må inn på ønskelisten min. Så takk, både for flott, inspirernde blogg og alle anbefalingene. God jul fra Agnete 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.