Vegetarisk shepherd’s pie med smak av Midtøsten

Slik lager du vegetarisk shepherd's pie med masse smak!
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Da jeg bodde i England, spiste jeg nesten aldri klassisk engelsk mat. Når jeg likevel får lyst på det, lager jeg den med helt andre smaker enn de britiske. Og jeg tør påstå at vegetarisk shepherd’s pie med smak av Midtøsten er bedre enn originalen!

Shepherd’s pie var lenge bannlyst hjemme hos oss. Samboeren min gikk flere år på kostskole i England, et fantastisk utgangspunkt for livet, men knapt noen kulinarisk højdare. Aller sterkest satt minnene om smakløs og overkokt lasagne, med shepherd’s pie som en god nummer to.

Tiden leger heldigvis de fleste sår, i alle fall sånn noenlunde. Nå har egentlig ikke shepherd’s pie noen gang stått særlig høyt på ønskelisten min over retter jeg har lyst på uansett, så noen stor krise har det ikke vært. Selv om jeg har bodd ti år i England, så jeg aldri til den regnvåte øya i matveien.

Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Ikke akkurat klassisk britisk shepherd’s pie

Noen ganger er det sånn at man må bort fra noe, før man savner det. Eller, jeg vet ikke om jeg noen gang har savnet shepherd’s pie. Men, i høst begynte jeg likevel å leke med tanken om å gjøre noe i den retningen. Stikkordet er «i den retningen».

Da jeg så Ina fra Mat på bordets fristende vegetar-versjon, skjønte jeg at det også for meg måtte bli en lettere variant. Uten kjøtt.

Og passer ikke krydder typisk for Midtøsten godt til å få masse smak på gryta under potetmoslokket, mon tro? Jommen om det gjør!

Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Å lage shepherd’s pie krever litt innsats, men vanskelig er det ikke. Veldig lang tid tar det heller ikke. På en drøy halvtime er det meste gjort, og du trenger bare å vente mens paien godgjør seg i ovnen. Lager du dessuten stor porsjon, har du middag i to dager!

Det fordrer likevel at du må ha flere baller i luften samtidig. Begynn med å sette aubergine i ovn og å koke poteter og sellerirot. Mens de passer seg selv, lager du selve gryta.

Noen tips på veien

Jeg har lagd denne flere ganger, også med ferdigkokte linser på boks. Det går forsåvidt fint, men de blir så overkokte etter turen i ovnen at konsistensen blir i overkant myk for min del.

Jeg anbefaler derfor å bruke tørre grønne linser her om du kan, og gjerne puy- eller belugalinser om du har det. De holder formen enda bedre, og gir retten litt mer bitt. Må du likevel bruke ferdigkokte linser på boks, ha dem i sammen med auberginene. En boks med ferdigkokte linser på 400 g, tilsvarer drøye 100 g tørre grønne linser. Røde linser oppfører seg helt annerledes og kan ikke brukes i stedet for grønne linser.

Server paien med en salat som har godt med tygg og syre i seg. Finhakket rotfruktsalat eller denne friske, sprø vintersalaten passer utmerket! Har du rødkål, passer den populære rødkålsalaten med appelsin og hasselnøtter også utmerket til. Gir fire rause porsjoner.

Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten

Mengde: 4 rause porsjoner

Enkel oppskrift på vegetarisk variant av shepherd's pie med utrolig mye smak.

Ingredienser

 • 2 store aubergine, halvparten av skallet skrelt av (så du får striper som en sebra), deretter skåret i 3 cm terninger
 • 6 ss olivenolje
 • 1 ts hel karve
 • 1 ts hel spisskummen (evt. malt)
 • 1 løk, delt i to og skåret i strimler
 • 2 søtpaprika, frø og kjerne fjernet, skåret i strimler
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), eller annen type chiliflak etter smak
 • 0,5 ts røkte tyrkiske chiliflak (isot biber) (kan sløyfes)
 • 0,5 ss paprikapuré (eller tomatpuré)
 • 400 g knuste/hakkede tomater (hermetisk eller friske om tomater er i sesong)
 • 200 g grønne linser
 • 50 g frikeh eller bulgur
 • 6 dl vann eller kraft
 • salt og pepper

Potetmoslokk

 • 600 g (skrelte) poteter, skåret i store biter
 • 150 g skrelt sellerirot, skåret i store biter
 • 50 g smør
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader, over- og undervarme.
 2. Bland aubergineterninger med 3 ss olivenolje og litt salt. fordel på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek i ovnen til den er brun i kantene og mør inni, 20-25 minutter. Skru ned temperaturen til 200 grader.
 3. Samtidig, lag potetmos ved å koke potet og sellerirot møre i lettsaltet vann. Renn av. Mos og bland sammen med smør og extra virgin olivenolje. Resultatet blir best om du bruker en potetpresse og så blander inn fettet. Smak til med salt og pepper. 
 4. Samtidig, varm en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Ha i karve og spisskummen. (Bruker du malte krydder, tilsett dem sammen med hvitløksfeddene senere.) Rist til det lukter godt, 30-45 sekunder. Ha så i olivenolje, løk og paprika. Fres til løken begynner å mykne, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløksfedd, chiliflak og paprikapuré (om du har) eller tomatpuré. Fres videre i ett minutt. Ha så i hakkede tomater. Rør godt sammen. Ha til slutt i grønne linser, frikeh (eller bulgur) og 6 dl vann eller kraft. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer chili om du liker det sterkt.
 5. Vend inn aubergine i sausen. Er kasserollen din ovnsfast og uten for høye kanter, fordel potetmosen over. Hvis ikke, ha sausen over i en ildfast form og fordel potetmosen over. Det er best å ha på potetmosen i små klatter heller enn å prøve å spre den utover. Jeg bruker en gaffel til dette. Sett i ovnen til potetmosen har fått farge og det bobler godt på sidene, 25-30 minutter. Avkjøl i 10 minutter før du serverer.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere oppskrifter med bønner & linser!

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker belgfrukter! Sjekk ut innlegget med 27 av mine favoritt-oppskrifter med bønner, linser & kikerter. Her finner du noe for enhver smak!

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

13 kommentarer

 1. Å, dette så jo godt ut Vidar!
  Tror jeg må også leke litt med krydderet.
  Takk for inspirasjon og takk for lenken 🙂
  ina

 2. Ser helt nydelig ut, men som en som ikke er utbredt fan av linser lurer jeg på om det er mulig å erstatte det med noe annet?

  1. Hei Kari. Linsene tilfører både smak og konsistens her, og er ikke enkle å erstatte. Jeg tenker kikerter kan være det beste alternativet. I så fall ville jeg brukt omtrent dobbelt vekt ferdigkokte kikerter (ca. 400-450 g, tilsvarer 2x400g bokser når avrent). Du kan eventuelt også prøve å bruke forskjellige korn, enten mer bulgur/frikeh eller perlehvete/perlebygg. Lykke til!

 3. I dag blir det vegetarisk fredagskos, sheoherd’s Lie smaker kjempegodt. Tusen takk for gode oppskrifter og inspirasjon.!

  1. Jeg er ikke kjent med hvor du får kjøpt det i Oslo, men prøv en butikk med godt utvalg av internasjonale varer. Finner du det ikke, går det helt fint med vanlig grønne linser også 🙂

 4. Dette ble utrolig godt!
  – Neste gang tror jeg vi minker på de 6 dl med kraft. Det ble litt for flytende og potetmosen sank noe.

  Oppskriften er skrevet ut, dette skal vi ha flere ganger.

 5. Vegetarisk shepherd pie var perfekt comfort food i høstmørket! Jeg brukte beluga linser og det ble perfekt konsistens. La også i noen få hakkede dadler da jeg liker kombinasjonen av søtt og krydret. Også strødde jeg litt ost på toppen da jeg ikke hadde behov for å lage den vegansk og hadde lyst på ekstra snadder.

 6. Skikkelig god Shepherd’s pie, Vidar 🥰 Har nettopp spist den for første gang, og det kommer til å bli mange flere. Tusen takk for fantastiske oppskrifter, er allerede blitt glad i den nye boken din «Nydelig» 😃

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?