Tyrkisk purreløk i syrlig saus (Zeytinyağlı pırasa)

En tyrkisk bestemor-klassiker – med god grunn.
Purreløk i syrlig saus sett ovenfra
Purreløk i syrlig saus sett ovenfra
Purreløk i syrlig saus sett ovenfra
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Vi er ikke alle født like fotogene. Det betyr ikke at vi ikke er gode eller interessante! Slik er det også med mat. Når purreløk i syrlig saus tiltrekker seg lange, lengtende blikk fra tyrkere, er det smaken de drømmer om. Helt enkelt, og helt nydelig! Jeg liker den best som en av flere retter til middag eller til fisk. Den er også utmerket til annet hvitt kjøtt.

Jeg er flink til å variere på kjøkkenet. Men når jeg ser purreløk, jordskokk eller okra på markedet eller i nettbutikken, tar jeg meg i at jeg skulle lært meg å bruke også disse herlighetene litt mer.

Faktisk har jeg litt dårlig samvittighet overfor dem. Og meg selv. For all erfaring tilsier at det ikke er grønnsakene det er noe galt med. Det er bare at jeg ikke har funnet rette måte å tilberede den etter min smak på ennå.

Purreløk trenger ikke spille tredjefiolin

Det er lett å overse purreløken som noe annet enn en løk. Basis i gryteretter hvor vi like gjerne kunne brukt kepaløk eller sjalottløk, men hvor purreløken er med på å gi gryteretten rett smak, uten at den smaker direkte av purreløk.

Før jeg kom til Tyrkia, var den engelske potet- og purreløksuppen det nærmeste jeg kom å bruke den som hovedingrediens. Nydelig! Men det falt meg aldri inn å gi purreløken noen fremtredende rolle i andre retter jeg laget.

For noen år siden ble brent purreløk populært blant enkelte restauranter. Grillet så hardt at den ble brent på utsiden. Men: Myk og med en nydelig røykaroma på innsiden. En slags Nordens brente auberginer.

Purreløk med dillyoghurt og valnøtter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Prøv også: Bakt purreløk med dillyoghurt og valnøtter

I Tyrkia finner du neppe brent purreløk på menyen noe sted. Men hjemme hos bestemor får du garantert servert en klassisk, enkel rett av purreløk i store biter, surret i en herlig saus av olivenolje, tomat og sitronsaft.

Klassisk tyrkisk rett

Tyrkerne er mestre i enkle retter. Ofte er det bare en eller to ingredienser som stjeler showet. Eventuelle andre ingredienser er støttespillere.

Det som gjør det ekstra enkelt? Rettene er ofte de samme. Alt du trenger å gjøre, er å bytte ut hovedingrediensen. Kanskje justere litt på syrligheten, mengden tomat eller andre småting blant støttesmakene.

Denne enkle bestemor-retten med syrlig purreløk er en sånn. Den hører til zeytinyağlı-familien av retter. Ordet er tyrkisk for «med olivenolje», og omfatter svært mange grønnsaksbaserte retter hvor hovedingrediensen er surret i rause mengder olivenolje over lang, lang tid, til de er helt myke. (For den som er uvant med Middelhavsmat – tildels absurde mengder med olivenolje.)

Purreløk i syrlig saus sett fra siden

Som med vanlig løk, mildner smaken til purre når den blir varmebehandlet. Særlig når det skjer på lav varme og over lang tid.

Den passer dermed best med en litt syrlig saus. Ikke super-syrlig, men nok til å få en god kontrast til den myke og søtlige purreløken.

Ris er også en viktig ingrediens her, som den også er i en liknende rett med hodekål. Den tykner sausen og gir litt fylde til retten.

Slik serverer jeg tyrkisk purreløk i syrlig saus

Tyrkerne spiser gjerne denne retten som hovedrett, for eksempel med ris eller bulgur til. Ha i så fall gjerne noen kokte kikerter i risen for ekstra proteiner og metthetsfaktor. En varmende, men lett vinterrett. Perfekt til lunsj eller lett middag.

Selv synes jeg den også er utmerket til fisk og hvitt kjøtt. Siden det er mye smak i purreløken, kan du gjøre det helt enkelt med kjøttet. Salt, pepper, litt fett og en varm panne eller stekeovn er alt du trenger.

Retten passer også veldig godt som en av flere retter. For eksempel med en eller flere salater basert på korn eller belgfrukter, og kanskje en frisk salat eller to til (avhengig av hvor mange dere er til bords).

Oppskriften gir 3-4 porsjoner.

Purreløk i syrlig saus sett ovenfra

Tyrkisk purreløk i syrlig saus (Zeytinyağlı pırasa)

Mengde: 3-4 porsjoner

Ingredienser

 • ca. 700-800 g purreløk
 • 5 ss (75 ml) olivenolje, gjerne en mild extra virgin
 • 1 toppet ts (25 g) tomatpuré
 • 1 mellomstor gulrot (80-100 g), skrelt og skåret i tynne skiver
 • 0,5 ts sukker
 • 2 ss sitronsaft
 • 2 dl kokende vann
 • 2 ss ris
 • frisk dill eller bladpersille, hakket, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær endene av purreløkene. Ta av det ytterste laget, og eventuelle ytterligere tykke/trevlete lag. Skjær i 3-4 cm lange skiver på tvers eller på skrå. Etter dette sitter jeg igjen med ca. 500 g purreløk. Det er ikke veldig nøye om du har litt mer eller mindre.
 2. Varm en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Ha i olivenolje og tomatpuré. Fres i et lite minutt. Ha så i purreløk og gulrot. Fres videre i et par minutter. Rør jevnlig.
 3. Ha i sukker, sitronsaft, vann og litt salt og pepper. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til purreløken er nesten helt myk myk, en halvtime eller mer. Rør om et par ganger underveis.
 4. Ha i ris og rør om. Sett tilbake lokket og la stå til både ris og purreløk er helt myke, 10-12 minutter. Følg med underveis og fyll på mer vann om nødvendig. Du skal ha litt, men ikke mye, saus. Trekk av varmen og la stå noen minutter. Smak til med mer sitronsaft, salt og pepper etter ønske. Server varm, gjerne med et dryss frisk dill eller bladpersille på toppen, om du har.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?