Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Kylling med akevitt og klementiner

Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

En uvanlig, men akk så god kombinasjon! Kylling med akevitt og klementiner er godt når som helst, men særlig etter juledagene. Ingrediensene er jo likevel i hus, og dette er mye lettere mat enn det som typisk går med i juledagene.

Når jeg lager mat pleier jeg å ta utgangspunkt i en eller flere sideretter, gjerne med litt forskjellige smaker og ingredienser. Også serverer jeg som regel et godt, men enkelt, stykke kjøtt eller fisk til. Litt fordi jeg liker den rene kjøttsmaken, men også litt fordi det er lett at det blir litt kræsj med smaker som ikke passer sammen. Men det betyr unektelig at det de fleste anser som hovedretten får en mindre sentral plass enn det mange andre ville gitt den.

Men av og til liker også jeg å gi kjøttet hovedrollen. Uforbeholdent. Og da jeg ga den til denne retten på en vennemiddag tidligere i uken grep den sjansen med begge hender. Bedre kylling tror jeg neppe jeg har smakt. Komplimentene fra gjestene stod i kø!

På leting etter noe spennende å gjøre med kylling kom jeg over en oppskrift på kylling med arak og klementiner, i kokeboka Jerusalem av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi.

Akevitt eller arak – ditt valg

Arak er en anisbasert sprit fra Levanten, omtrent identisk med gresk ouzo eller tyrkisk rakı. Jeg hadde imidlertid fått en flaske akevitt til jul og ville gjøre noe med den for mine tyrkiske venner. Jeg prøvde meg derfor på en variant med akevitt. Og du verden som det funket!

Det er ikke ofte jeg deler oppskrifter jeg bare har lagd en gang, men jeg har ingen kvaler med å dele denne med dere, for denne kommer jeg til å lage igjen. På akkurat samme måte. Jeg har kun gjort minimale justeringer fra Ottolenghis oppskrift, og har angitt dette i tips under oppskriften om noen skulle ønske å følge originaloppskriften.

Kylling med akevitt og klementiner har så mye smak at den er best med enkelt tilbehør. Server derfor heller en god forrett i stedet for flere sideretter. Ellers risikerer du at smakene forsvinner i hverandre. Jeg serverte den med fragrant ris til. Holder til fire personer.

Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Kylling med akevitt og klementiner

Ingredienser

 • 1 dl akevitt
 • 4 ss (60 ml) olivenolje
 • 3 ss (45 ml) appelsinjuice
 • 3 ss (45 ml) sitronsaft
 • 1,5 ts dijonsennep
 • 3 ss brunsukker
 • 2 ts tørket timian eller oregano
 • 2 ts fennikelfrø, lett knust i en morter
 • 1 hel kylling, delt i bryst- og lårstykker
 • 2 rødløk, delt i båter
 • 3 klementiner, skjært i skiver horisontalt
 • 2 ss finhakket bladpersille, til garnityr
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Visp sammen akevitt, olivenolje, appelsinjuice, sitronsaft, sennep, brunsukker, timian, fennikelfrø, 2 ts salt og 1,5 ts pepper i en stor bolle. Ha i kylling, rødløk i båter og klementiner i skiver. Dekk til og sett i kjøleskapet for marinering. Min stod i 3-4 timer, i følge Ottolenghi kan den stå over natten – eller du kan hoppe over marineringen helt om du ikke har tid.
 2. Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 3. Ha kyllingen, rødløken, klementinene og marinaden over i en stor langpanne. Kyllingbitene skal ligge med skinnsiden opp og ingenting skal ligge oppå hverandre, foruten at du kan legge en mandarinskive eller to på hver kyllingbit. Om du vil.
 4. Stek til kyllingen er gjennomstekt og har fått farge, 35-45 minutter, avhengig av størrelse på kyllingbitene. Sett eventuelt kyllingen under grillelementet for å få litt mer farge. Følg i så fall med hele tiden så kyllingen ikke blir brent, det kan ta alt fra noen sekunder til et par-tre minutter.
 5. Ha kylling, rødløk og klementiner over på serveringsfat og dekk til for å holde varm. Ha marinaden og stekesjyen over i en liten kasserolle og kok på medium varme til væsken er redusert med ca. 1/3.
 6. Når kyllingen har stått i minst 15 minutter, del den opp i biter i ønsket størrelse, ha over sausen, garner med hakket bladpersille og server.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring