Kylling med akevitt og klementiner

Fantastisk kyllingrett som er full av smak! En fornorsket variant av en Midtøsten-rett.
Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

En uvanlig, men akk så god kombinasjon! Kylling med akevitt og klementiner er godt når som helst, men særlig etter juledagene. Ingrediensene er jo likevel i hus, og dette er mye lettere mat enn det som typisk går med i juledagene.

Når jeg lager mat pleier jeg å ta utgangspunkt i en eller flere sideretter, gjerne med litt forskjellige smaker og ingredienser. Også serverer jeg som regel et godt, men enkelt, stykke kjøtt eller fisk til.

Litt fordi jeg liker den rene kjøttsmaken, men også litt fordi det er lett at det blir litt kræsj med smaker som ikke passer sammen.

Men det betyr unektelig at det de fleste anser som hovedretten får en mindre sentral plass enn det mange andre ville gitt den.

Men av og til liker også jeg å gi kjøttet hovedrollen. Uforbeholdent. Og da jeg ga denne retten hovedrollen på en vennemiddag tidligere i uken, grep den sjansen med begge hender. Bedre kylling tror jeg neppe jeg har smakt. Komplimentene fra gjestene stod i kø!

Akevitt eller arak – ditt valg

Oppskriften er basert på kylling med arak og klementiner, i kokeboka Jerusalem av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi. En av mine favorittkokebøker, og ofte til inspirasjon når jeg har lyst til å prøve noe helt nytt, basert på tradisjonelle smaker og kombinasjoner.

Arak er en anisbasert sprit fra Levanten, omtrent identisk med gresk ouzo eller tyrkisk rakı. Jeg hadde imidlertid fått en flaske akevitt til jul og ville gjøre noe med den for mine tyrkiske venner. Jeg prøvde meg derfor på en variant med akevitt. Og du verden som det funket!

Det er ikke ofte jeg deler oppskrifter jeg bare har lagd en gang, men jeg har ingen kvaler med å dele denne med dere, for denne kommer jeg til å lage igjen. På akkurat samme måte. Jeg har kun gjort minimale justeringer fra Ottolenghis oppskrift, og har angitt dette i tips under oppskriften om noen skulle ønske å følge originaloppskriften.

Kylling med akevitt og klementiner har så mye smak at den er best med enkelt tilbehør. Server derfor heller en god forrett i stedet for flere sideretter. Ellers risikerer du at smakene forsvinner i hverandre. Jeg serverte den med fragrant ris til. Holder til fire personer.

Kylling med akevitt og klementiner - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Kylling med akevitt og klementiner

Bli den første til å vurdere
Middag
Midtøsten-inspirert
4 timer
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 dl akevitt
 • 4 ss (0,6 dl) olivenolje
 • 3 ss appelsinjuice
 • 3 ss sitronsaft
 • 1,5 ts dijonsennep
 • 3 ss brunsukker
 • 2 ts tørket timian, ev. oregano
 • 2 ts fennikelfrø, lett knust i en morter
 • 1 hel kylling, delt i bryst- og lårstykker
 • 2 rødløk, delt i båter
 • 3 klementiner, skjært i skiver horisontalt
 • 2 ss finhakket bladpersille, til garnityr
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Visp sammen akevitt, olivenolje, appelsinjuice, sitronsaft, sennep, brunsukker, timian, fennikelfrø, 2 ts salt og 1,5 ts pepper i en stor bolle. Ha i kylling, rødløk i båter og klementiner i skiver. Dekk til og sett i kjøleskapet for marinering. Min stod i 3-4 timer, i følge Ottolenghi kan den stå over natten – eller du kan hoppe over marineringen helt om du ikke har tid.
 • Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 • Ha kyllingen, rødløken, klementinene og marinaden over i en stor langpanne. Kyllingbitene skal ligge med skinnsiden opp og ingenting skal ligge oppå hverandre, foruten at du kan legge en mandarinskive eller to på hver kyllingbit. Om du vil.
 • Stek til kyllingen er gjennomstekt og har fått farge, 35-45 minutter, avhengig av størrelse på kyllingbitene. Sett eventuelt kyllingen under grillelementet for å få litt mer farge. Følg i så fall med hele tiden så kyllingen ikke blir brent, det kan ta alt fra noen sekunder til et par-tre minutter.
 • Ha kylling, rødløk og klementiner over på serveringsfat og dekk til for å holde varm. Ha marinaden og stekesjyen over i en liten kasserolle og kok på medium varme til væsken er redusert med ca. 1/3.
 • Når kyllingen har stått i minst 15 minutter, del den opp i biter i ønsket størrelse, ha over sausen, garner med hakket bladpersille og server.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

 1. Fy søren, dette var innmari godt. Jeg hadde noe kalkunbryst som måtte spises, og brukte det. Fungerte helt konge. Blir ikke siste gang vi spiser dette – og kanskje vil jeg prøve med ouzo også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.