Annonse

På innsiden av min nye bok «Nydelig!»

En titt på min nyeste bok, kapittel for kapittel.
Omslag av boka Nydelig! av Vidar Bergum
Omslag av boka Nydelig! av Vidar Bergum
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

Nydelig! er boka for deg som vil ha grønn mat hvor smaken, og ikke det vegetariske, er i fokus. Her er alt du får for bare 393 kroner.

De siste 15 årene har grønnsaksbaserte retter vært en helt naturlig del av hverdagsmaten min. Som det er i den delen av verden jeg bor, og matkulturene jeg har brukt mye av tiden disse årene på å utforske.

I den samme perioden har vegetarmat kommet i vinden også i Norge. Men vi har knapt tradisjoner for å bruke grønnsaker som hovedingrediens, og kunnskapsnivået blant både kokker og folk der hjemme har vært lavt. Altfor ofte blir det erstatningsretter eller forvokste forretter som helt mangler balansen et måltid skal ha.

Få ganger har det vel vært bedre illustrert enn da Kvelden før kvelden ville følge med i tiden og fikk kokken til å introduserte et vegetarisk alternativ for julaften. Hva fikk vegetarianeren der på julaften? En halv rødbete med fritert gjær.

Sorry, men det er ikke godt nok! En forvokst forrett uten proteiner og som passer dårlig med tilbehøret til ribba og pinnekjøttet resten av bordet koser seg med.

Min tilnærming til grønn mat er helt annerledes.

Nydelig mat (som tilfeldigvis er vegetarisk)

Jeg søker de gode smakene, som frister både den som spiser kjøtt og den som er vegetarianer. Noen ganger med kjøtt ved siden av, andre ganger ikke.

Poenget er å gjøre grønnsakene så spennende at du helt naturlig spiser mer grønt, uten at du må «tvinge» deg til å spise vegetarmat du egentlig ikke synes er så veldig spennende.

Det er i alle fall det som har skjedd med meg. Sakte men sikkert har jeg begynt å spise mer grønt og mindre kjøtt. Kun fordi det er så utrolig mye god mat jeg ikke vil gå glipp av. Kjøttfri mandag eller bevisste vegetardager har det aldri vært hjemme hos meg.

Derfor heter boka Nydelig! Spennende mat full av smak

Jeg ville derfor lage en bok med grønn mat for deg som vil at smaken, og ikke det vegetariske, skal stå i sentrum. Hvor du lærer å tilberede velkjente ingredienser på varierte måter som både metter og smaker godt.

Alt basert på smaker og teknikker fra de lange tradisjonene jeg kjenner så godt fra matkulturene jeg har fordypet meg i.

For hvorfor finne opp hjulet på nytt når det allerede finnes så utrolig mye godt der ute?

Derav tittelen. Selv om boka er helvegetarisk, er ikke oppskriftene med fordi de er vegetariske. De er med fordi de er nydelige og fulle av spennende smaker.

Mer enn bare oppskrifter

I tillegg til oppskriftene har jeg lagt vekt på å dele det jeg kan om råvarene.

Det gjelder både grønnsaker, krydder og sauser. Alt fra hva du skal se etter når du handler, oppbevaring, tilberedning, hvilke smaker som passer til – og mye mer!

Du får også en handleliste som er nyttig å ha med når du er i krydderbutikken.

Jeg har også fokusert på at oppskriftene skal være varierte, så du får masse inspirasjon til å tilberede velkjente råvarer som tomat, squash og rotgrønnsaker på helt nye måter. Jeg tør nærmest garantere at du vil oppdage nye måter å tilberede grønnsaker på!

Les videre for å bli kjent med hvert enkelt kapittel, eller bestill boka hos min samarbeidspartner Norli allerede nå:

Innholdsfortegnelse for Nydelig

1 I spiskammeret

Bilde fra innsiden av kapittel 1

Det er ingen tvil om at grønnsaker trenger mer drahjelp enn kjøtt. I Midtøsten har de knekt koden på enkle sauser og krydder som tilfører grønnsakene så mye smak at ingen vil savne kjøttet.

I dette kapitlet lærer du mer om ingrediensene som løfter vegetarmaten til nye høyder. I tillegg til tips om hvilken olivenolje, tahini og granateplesirup du bør se etter, får du masse grunnoppskrifter på krydder og sauser du enkelt lager selv. Superenkelt, holder lenge og gir så mye smak. Det meste kan også kjøpes ferdig, om du vil.

Bonus! I dette kapitlet finner du også en handleliste med ingrediensene du gjerne kan kjøpe med fra internasjonale butikker.

2 Belgfrukter

Bilde av oppskriftssiden for Hvordan koke bønner

Hvor mye kan du egentlig om belgfrukter? De færreste nordmenn er vokst med kikerter og bønner til middag. I dette kapitlet får du derfor en grundig innføring i bruk av belgfrukter – og avliving av noen myter. Tips om når du kan bruke hermetiserte, og hvordan du koker dine egne kikerter, bønner og linser, om du er klar for å bytte ut hermetikken.

Og, selvfølgelig, masse gode oppskrifter som gjør det beste ut av belgfruktene. Fra grunnoppskrift på kikertsalat (med tips til variasjoner) til en afghansk curry, spicy sopp med knuste bønner og en krydret vegetarvariant av shepherd’s pie. Blant mye annet godt og mettende!

3 Tomat, aubergine & paprika

Bilde av oppskriftssiden for shakshuka med harrisa og tahini

Du har garantert brukt tomat, aubergine og paprika mye i matlagingen. Men hvor mye varierer du bruken av dem? I dette kapitlet viser jeg frem nye og spennende måter å bruke dem på. Blant oppskriftene du får er tomatgalette med fetaost og za’atar, «verdens beste tomatsalat», syrisk baba ganoush og mechouia, en saftig tunisisk salat av grillede grønnsaker.

Jeg deler også mine aller beste tips om å få det beste ut av tomatene, som oppbevaring og flåing (avsløring: jeg bruker ikke varmt vann og isbad).

Og ikke minst lærer du hvordan du varmebehandler aubergine, en vanskelig grønnsak for mange nordmenn. Med denne boka er det mange som har gått fra å tro at de ikke liker aubergine til at de elsker den! De hadde nemlig bare tilberedt den feil tidligere.

4 Squash & gresskar

Bilde av oppskriftssiden for ovnsbakte squashlapper

Norge renner over av squash om sommeren! Men hvordan bruke all herligheten uten at den blir vassen og pregløs?

Jeg brukte mye tid på å utvikle et bredt sett varierte oppskrifter med squash til dette kapitlet. Resultatet er oppskrifter hvor squashen brukes rå i salat, grillet i pastasalat, marinert med yoghurt, stekt med egg, ovnsbakte som squashlapper… Ja, du får til og med en herlig oppskrift på friterte squashblomster, om du skulle være så heldig å få tak i det!

Og som ikke det var nok, hefter jeg på min favorittrett med gresskar, tilberedt på afghansk vis.

5 Grønne vekster

Bilde av oppskriftssiden for spinatboller med sesam

Blant den grønne maten er det ofte rettene som faktisk er grønne som folk er mest skeptisk til. I dette kapitlet får du nye og spennende måter å bruke spinat, aspargesbønner, urter og asparges på.

Min favoritt? Koko sabzi, den iranske «frittataen» med masse urter i. Og sesambollene med tahinisaus, inspirert av en rett jeg alltid bestilte på japansk restaurant da jeg bodde i London.

6 Korn

Bilde av oppskriftssiden for sprø ris med dillyoghurt

Om vi ikke har så mye historie med belgfrukter, har vi nordmenn mye kunnskap om korn! Men får vi det beste ut av dem?

Jeg lar spørsmålet stå åpent, men lover likevel at du i dette kapitlet vil utvide repertoaret med velkjente ingredienser. En salat med hvetekorn, knutekål og selleri er aldeles nydelig til fisk eller kylling, mens den sommerlige bulgursalaten (med masse grillede eller stekte grønnsaker) er nydelig til grillmaten. Du får en ny, supersprø vri på børeken – og ikke minst en helt ny variant på den erkenorske havregrøten, som involverer tahini, honning og valnøtter.

Du får også lære å lage ris med sprø bunn, en av de mest ikoniske rettene fra det iranske kjøkken! Vanskelig å få nok av den når du først har prøvd det…

7 Brassica

Bilde av oppskriftssiden for brent kål med sitronyoghurt og shatta

Vi har blomkål, brokkoli og rosenkål også i Tyrkia. Faktisk står de utrolig godt til de litt kraftige smakene herfra!

Blomkålen med hvitløks- og sitrondressing, en oppskrift inspirert av en israelsk blogg, fikk over 150.000 visninger og mange norske fans da jeg delte den på Instagram. Selv venter jeg nå bare på sesongens nykål, så jeg igjen kan lage den enkle retten av stekt kål med sitronyoghurt og shatta, en fyrrig palestinsk chilipaste som du enkelt lager selv (oppskrift i bokas første kapittel, selvfølgelig).

Dette er så definitivt kapitlet for deg som vil gjøre noe mer spennende ut av blomkål og brokkoli enn å bare koke eller dampe den.

8 Rotgrønnsaker

Bilde av oppskriftssiden for søtpotet med tahini og dukkah

Mange tror vi nyter solmodne tomater og aubergine året rundt i Istanbul, men på vinteren er utvalget faktisk vel så snevert her som i Norge. Rotgrønnsakene er heller ikke like gode som lenger nord, så da gjelder det å finne ekstra gode måter å tilberede dem på!

Poteten står nydelig til smaker fra Midtøsten, og du får oppskrift på både to sauser som tar chipsen til nytt nivå, samt nydelige potetfritter med krydrede smaker. Søtpotet i selskap med tahinisaus, granateple, urter og dukkah, en nøttete krydderblanding fra Egypt (som du får oppskrift på i første kapittel) er en fest for både munn og øyne!

Og salaten av rødbeter, bjørnebær og urter var en stor hit da jeg nylig serverte det i et familieselskap i Norge. Her er det bare å glede seg til å overraske venner og familie med nye vrier på erkenorske ingredienser!

9 Nøtter, melk & honning

Bilde av oppskriftssiden for rispudding med sumakbær og hasselnøttcrumble

Boka runder av med en tur til kryddermarkedet, hvor det ikke selges bare krydder. Her får du også nøtter, tørket frukt og honning i alle fasonger.

Salte mandler og kryddernøtter er klassikere fra bloggen som er med her, men du får også noen herlige yoghurtbaserte dipper og et par desserter. Ikke minst min favoritt: En luksusversjon av tyrkiske rispudding med marinerte jordbær og hasselnøttcrumble.

Rett og slett nydelig!

Kjøp boka nå!

Fikk du lyst til å prøve noen av oppskriftene i boka eller å lære litt mer om råvarene jeg har vært innom her? Da kan du bestille boka hos min samarbeidspartner Norli her. Få den levert på døra, eller hent den i butikken 🙂

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.