Hvordan lage ajvar

Ajvar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Møt mine nye frokostfavoritt: Ajvar. Selv om selve ordet ajvar skal komme fra tyrkisk havyar, som betyr kaviar, skal dette pålegget være serbisk i sin opprinnelse. Skjønt det lages helt sikkert varianter av det mange andre steder også. I Tyrkia finner man kommersielt produsert ajvar i de fleste supermarkeder.

Tradisjonelt lagde man store mengder ajvar på høsten, når paprikaene var på sitt beste og man stod foran en lang vinter uten særlig med friske grønnsaker. Ajvaren ble tilberedt på konserverende vis og oppbevart mørkt og kjølig til beholdningen tok slutt en gang i løpet av vinteren. For at den varte helt til våren nekter jeg å tro på. Å lage så store mengder som de serbiske husmødrene gjorde (og kanskje gjør ennå?) er et ganske tidkrevende arbeide, all den tid paprikaen må både bakes og skrelles.

Ajvar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Men i mindre porsjoner, som her, tar det slett ikke så lang tid. Vanskelig er det heller ikke. Og til tross for at det er utrolig godt, er den ganske drøy. A little goes a long way, som det heter. Og så kan en takke seg selv hver eneste morgen, der den ellers så trauste brødskiva er blitt en liten fest av rødt med et strøk av friskt paprikapålegg.

Ajvar kan utmerket godt smøres på brødskiva uten noe annet. Jeg liker min best med litt god salt ost på. Og kanskje litt ruccola, om en skulle ha noe sånt i kjøleskapet. Her er det bare å prøve seg frem. Gir ett lite glass.

Ajvar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

 • 5-6 røde søtpaprika (ca. 500-600 g) eller tilsvarende vanlige røde paprika
 • 1 liten aubergine (150-200 g)
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ts sukker
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel hel paprika, aubergine og hvitløksfedd (med skallet på) på et bakepapir på en ovnsplate. Sett i ovnen og stek til både paprika og aubergine er brente på utsiden, helt myke og har kollapset, 30-40 minutter for hvitløk og søtpaprika og inntil en times tid for aubergine og vanlig paprika. Vend minst en gang underveis. Ta ut hvitløksfeddene samtidig med paprikaen.
 3. Ha paprikaen i en bolle og dekk med clingfilm eller tett lokk. Etter 15-20 minutter, ta av paprikaskinnet og paprikainnmaten med hendene. Ta gjerne bort de hvite strengene om du orker, de kan være litt bitre så da får du en mer delikat og finere smak. Ikke bli fristet til å rense paprikaen under rennende vann, da mister du mye smak.
 4. Når auberginen er kald nok, skrap ut innmaten og kast skinnet. Skjær noen kutt på tvers, så unngår du lange auberginestrenger i sluttresultatet. Gjør det samme med hvitløk.
 5. Ha paprikakjøtt, auberginekjøtt, hvitløk, sukker, sitronsaft og olivenolje i en bolle og bland sammen med en stavmikser eller liknende til den har en konsistens du liker; jeg liker min ganske grov. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller sukker. Holder noen dager i en ren, tett beholder i kjøleskap. Dekker du toppen med litt olivenolje holder den enda lenger.

Tips

 • For litt kick, ha med en chili eller to. Tilbered som paprikaen, men de trenger kortere steketid så ta de ut før de blir brent.

Innlegget ble oppdatert med to nye bilder 9. september 2016.

SaveSave

SaveSave

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

2 Comments

 • Hei
  Holder på å lage Ajvar. I følge oppskriften skal man steke noen hvitløksfedd sammen med paprikaene og auberginen i ovnen, men hvilkøsfeddene(båtene) er blitt kullsvarte!
  Hva har jeg gjort feil?
  Gleder meg over å ta fatt på oppskriftene dine!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *