Ajvar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Møt mine nye frokostfavoritt! Ajvar lages av paprika og aubergine, og er enkelt å lage hjemme. Slik lager du hjemmelaget versjon.

Selv om selve ordet ajvar skal komme fra tyrkisk havyar, som betyr kaviar, skal dette pålegget være serbisk i sin opprinnelse. Skjønt det lages helt sikkert varianter av det mange andre steder også. I Tyrkia finner man kommersielt produsert ajvar i de fleste supermarkeder.

Tradisjonell høstsyssel

Tradisjonelt lagde man store mengder ajvar på høsten, når paprikaene var på sitt beste og man stod foran en lang vinter uten særlig med friske grønnsaker. Ajvaren ble tilberedt på konserverende vis og oppbevart mørkt og kjølig til beholdningen tok slutt en gang i løpet av vinteren.

For at den varte helt til våren nekter jeg å tro på. 

Ajvar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Slik bruker jeg hjemmelaget ajvar

Å lage så store mengder som de serbiske husmødrene gjorde (og kanskje gjør ennå?) er et ganske tidkrevende arbeide, all den tid paprikaen må både bakes og skrelles.

Men i mindre porsjoner, som her, tar det slett ikke så lang tid. Vanskelig er det heller ikke.

Og til tross for at det er utrolig godt, er den ganske drøy. A little goes a long way, som det heter. Og så kan en takke seg selv hver eneste morgen, der den ellers så trauste brødskiva er blitt en liten fest av rødt med et strøk av friskt paprikapålegg.

Ajvar kan utmerket godt smøres på brødskiva uten noe annet. Jeg liker min best med litt god salt ost på. Og kanskje litt ruccola, om en skulle ha noe sånt i kjøleskapet. Her er det bare å prøve seg frem. Den er også herlig i tomat- og kjøttbaserte sauser. Gir ett lite glass.

Ajvar i skål tatt ovenfra

Ajvar

Mengde: Ett lite glass

Enkel oppskrift på hjemmelaget ajvar.

Ingredienser

 • 5-6 røde søtpaprika (ca. 500-600 g) eller tilsvarende vanlige røde paprika
 • 1 liten aubergine (150-200 g)
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ts sukker
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel hel paprika, aubergine og hvitløksfedd (med skallet på) på et bakepapir på en ovnsplate. Sett i ovnen og stek til både paprika og aubergine er brente på utsiden, helt myke og har kollapset, 30-40 minutter for hvitløk og søtpaprika og inntil en times tid for aubergine og vanlig paprika. Vend minst en gang underveis. Ta ut hvitløksfeddene samtidig med paprikaen.
 3. Ha paprikaen i en bolle og dekk med clingfilm eller tett lokk. Etter 15-20 minutter, ta av paprikaskinnet og paprikainnmaten med hendene. Ta gjerne bort de hvite strengene om du orker, de kan være litt bitre så da får du en mer delikat og finere smak. Ikke bli fristet til å rense paprikaen under rennende vann, da mister du mye smak.
 4. Når auberginen er kald nok, skrap ut innmaten og kast skinnet. Skjær noen kutt på tvers, så unngår du lange auberginestrenger i sluttresultatet. Gjør det samme med hvitløk.
 5. Ha paprikakjøtt, auberginekjøtt, hvitløk, sukker, sitronsaft og olivenolje i en bolle og bland sammen med en stavmikser eller liknende til den har en konsistens du liker; jeg liker min ganske grov. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller sukker. Holder noen dager i en ren, tett beholder i kjøleskap. Dekker du toppen med litt olivenolje holder den enda lenger.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

4 kommentarer

 1. Hei
  Holder på å lage Ajvar. I følge oppskriften skal man steke noen hvitløksfedd sammen med paprikaene og auberginen i ovnen, men hvilkøsfeddene(båtene) er blitt kullsvarte!
  Hva har jeg gjort feil?
  Gleder meg over å ta fatt på oppskriftene dine!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?