Vinterens minestronesuppe (Minestrone invernale) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Månedens oppskriftsutfordring ga grunnen jeg trengte for å avlegge kokeboken fra River Café et nytt besøk.

River Café er slett ingen kafé, som navnet antyder, men en up-market italiensk restaurant i London som nærmest er for institusjon å regne. De spesialiserer seg på sesongbasert italiensk mat, gjerne av typen litt utenfor allfarvei. Rettene er ikke nødvendigvis så kompliserte, kjøkken fra Middelhavet er gjerne ikke det. Men kombinasjonene er veloverveide – og råvarene utsøkte. Da månedens utfordring blant norske matbloggere ble italiensk mat var det derfor ingen tvil om hvor i kokebokhylla jeg skulle gå for inspirasjon. Det måtte bli den fra River Café.

Jeg hadde selv et av mine aller beste italienske måltid der for noen år siden. Jeg husker ennå den perfekt kokte pastaen med en ute-av-denne-verden god krabbesaus. Men det er ikke linguine og krabbe som står på menyen i dag, selv om jeg ramlet over oppskriften her om dagen mens jeg gjorde research (den skal vi lage til sommeren, mamma og jeg, på Hitra, med selvfanget krabbe). Krabbe er nemlig godt utenfor sesong, og dessuten er kulda på vei tilbake til Istanbul etter noen vårlige dager. Da er det bare en ting som gjelder: Minestronesuppe. Med vinterens grønnsaker. I River Cafés ånd.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Vinterminestrone (Minestrone invernale) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Og når jeg sier vinterminestrone, så mener jeg vinterminestrone. Mange av de herlige friske ingrediensene vi gjerne forbinder med italiensk mat er så langt utenfor sesong at de skal få ligge i fred helt til sommeren. Heldigvis gir litt mindre kjente vintergrønnsaker minst like god minestrone.

En ordentlig minestronesuppe skal være tykk, nesten som en grønnsaksgryte med tynn saus. Utover det er det få regler. Det viktigste er å bruke råvarer som er i sesong og gode akkurat nå. I denne varianten, sterkt inspirert av en oppskrift som hevder å være den som står på menyen til River Café, er det det grønne som får hovedrollen: Mangold, en type beteblader som heter chard på engelsk, og svartkål, kusinen til grønnkålen. Begge disse er lett tilgjengelige for meg – tyrkerne bruker de mye. Italienerne bruker også mangold, men holder seg med den litt finere cavolo nero i stedet for svartkålen jeg får tak i.

Du imidlertid ikke bruke mangold, svartkål eller cavolo nero. Bruk det grønne som er best akkurat der du bor, akkurat nå. Jeg tenker at en kombinasjon av savoykål og grønnkål vil fungere aldeles utmerket. Spinat er også et godt alternativ (i så fall ville jeg hatt den i først helt mot slutten). Og synes du det blir vel mye grønt er det selvfølgelig ingenting i veien for å spe på med noe mer, eller bytte ut noe av det grønne med noe annet. En potet er slett ikke feil her, ei heller andre rotgrønnsaker som persillerot eller pastinakk. Tilpass i så fall væskemengden, om nødvendig.

Vinterminestrone (Minestrone invernale) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Vinterminestrone (Minestrone invernale) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Denne oppskriften er altså også mitt bidrag til oppskriftsutfordringen, som denne måneden holdes av Thomas fra Kokebloggen. Tema er Smaken av Italia og liker du å lese litt om matkultur (fare for det, siden du leser denne bloggen) anbefaler jeg åpningsinnlegget hans på det varmeste. Her er det mye å lære om italiensk mat og matkultur. Sjekk gjerne også ut noen av de andre bidragene som er kommet inn, for eksempel Mat på Bordets risotto med pancetta, erter og spinat, Godt og sunts Napolitana surdeigspizza og My Nordic Kitchens italienskinspirerte sitrussalat med avocado (engelsk).

Denne suppen tar litt tid å lage, så den passer fint som en søndagsaktivitet. Den blir også klart best med selvkokt kraft – særlig buljongterninger synes jeg har en tendens til å bli for dominerende. Jeg synes kyllingkraft er best, men for en vegetarisk variant, bruk kraft deretter og dropp drysset med parmesan om du ønsker å holde det vegansk. Suppen holder seg dessuten fint og er minst like god dagen etterpå. Skal du servere den til middag uten noe annet til kan du doble mengden bønner for å gjøre den mer mettende og servere med godt brød til. Gir 4-6 porsjoner.

Vinterminestrone (Minestrone invernale) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Vinterminestrone (Minestrone invernale)

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 2 gulrøtter (ca. 175 g), skrelt og skjært i to på langs og deretter i ca 1 cm tykke skiver på tvers
 • 1 medium rødløk, skrelt og grovhakket
 • 3 selleristilker (med blader), skjært i 1 cm tykke skiver
 • 6 hvitløksfedd, skrelt
 • 400 g mangold, stilken avskjært og finhakket, bladene finstrimlet
 • 1 liten bunt bladpersille, finhakket
 • 2 hermetiserte tomater, avrent og grovhakket (evt. en håndfull cherrytomater, delt i to)
 • 400 g svartkål/cavolo nero, stilken avskjært og satt til side (brukes ikke), bladene finstrimlet
 • 1×400 g boks hvite bønner, skylt og avrent, eller ca. 250 g kokte hvite bønner (fra 100 g tørre)
 • 1 l kokende kylling- eller grønnsakskraft
 • 1 ss finhakket frisk salvie eller timian
 • extra virgin olivenolje, til topping
 • finrevet parmesan eller annen godt modnet hardost, til topping
 • extra virgin olivenolje, til topping
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres gulrøtter, rødløk og selleri i olivenoljen i en stor tykkbunnet kasserolle på lav varme til det hele er mykt og ganske mørkt i fargen, ca. 20 minutter. Rør jevnlig.
 2. Ha i hvitløksfedd, finhakket stilk fra mangold, tomatene fra boks og halvparten av bladpersillen. Rør godt om og fres videre under jevnlig omrøring i ca. 10 minutter.
 3. Ha i halvparten av mangoldbladene, halvparten av svartkål/cavolo nero-bladene, 2/3 av bønnene, mesteparten av kraften og litt salt og pepper (med mindre kraften du bruker allerede er krydret). Kok opp, skru ned temperaturen til lav og la putre under lokk i en halvtime. Fyll på med mer kraft eller vann om nødvendig.
 4. Bland de resterende bønnene med litt av kraften fra suppa og kjør glatt med en stavmikser eller blender.
 5. Ha i resten av mangold- og svartkål/cavolo nero-bladene, kok opp og trekk av varmen. Bland inn bønnene du kjørte med stavmikser sammen med frisk salvie eller timian. Smak til med salt og pepper.
 6. Server suppen varm toppet med extra virgin olivenolje og parmesan etter smak.

Flere italienskinspirerte retter fra arkivet

Hjemmebakt brød til

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

 1. Jeg laget denne i dag, nesten helt etter oppskriften, hadde litt kål i og litt mindre bladspinat og en dl kokt bulgur fra i går. Deilig, mettende gryte, vi har nok til to middager til.

  Jeg har laget flere retter etter denne bloggen. Jeg elsker tyrkisk mat og bruker mye bønner, linser og grønnsaker, litt fra hagen. Mannen min er vegetarianer og her er det bare å boltre seg i oppskrifter. Meldte meg på nyhetsbrevet i dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?