Iransk auberginerøre med egg (Mirza ghasemi) ➕

Tradisjonell iransk auberginerøre med egg.
Fra medlemssiden Meze
Annonse Meze

Denne oppskriften er dessverre ikke tilgjengelig på Et kjøkken i Istanbul. Du finner den på:

Meze+ logo

Meze

Medlemsside med nye oppskrifter hver uke.
FULL TILGANG FRA KR. 89

Bakgrunnsartikkel: En tradisjonsrik iransk smårett

Mirza ghasemi er en tradisjonell rett fra Gilan-provinsen i nordre Iran. Den lages på forskjellige måter, men hovedbestanddelene er aubergine og egg, smaksatt med tomat og hvitløk.

Iransk auberginerøre med egg (Mirza ghasemi)

Denne oppskriften finner du på min medlemsside Meze her: Iransk auberginerøre med egg (Mirza ghasemi)

Noen tips på veien

Fremgangsmåten. Det beste er å brenne auberginene på direkte flamme. Jeg har gasskomfyr, og legger da hele auberginen (med skall og det hele) rett på flammen. Har du gassgrill, kan du ta vekk risten og legge den rett på flammen der. Så snur jeg den en gang i blant til auberginen er brent over det hele og kollapser. Til slutt tar jeg av det brente skallet (det flaker, så det er litt, men ikke veldig mye, jobb) og sitter igjen med silkemykt auberginekjøtt med en unik røyksmak.

For de fleste er det mer praktisk å bruke stekeovnen. Bruk høyeste mulige temperatur, gjerne varmluft, og legg auberginene høyt i ovnen, så de er nære varmeelementet. Snu et par ganger underveis, men la dem ellers ligge til du er helt sikker på at auberginen er helt myk helt gjennom. Skallet vil bli hardt heller enn flakete, så det kan være litt vanskelig å vite akkurat når innmaten er blitt helt myk. Siden skallet hardner, er det som regel lett å få ut fruktkjøttet ved å dele auberginene i to på langs og så skrape ut innmaten med en spiseskje.

Et tredje alternativ er å steke dem i en ordentlig varm, tykk stekepanne til du oppnår noe av det samme som med grilling på direkte flamme. Bruk gjerne noe press for å gi mest mulig kontaktflate. Denne metoden gir mer røyksmak enn stekeovnen, men kan også være litt mer styrete. Jeg bruker som regel stekeovnen hvis jeg ikke vil grille på gassflammen.

Det er viktig å skru ned varmen når du har i eggene. De skal gi røren en silkemyk konsistens, ikke bli harde, gummiaktige biter av egg. Rør derfor godt i tillegg. Det er bedre å skru opp varmen litt underveis, om nødvendig, enn at du bruker for høy varme det første minuttet.

Ingrediensene. Alle ingrediensene til denne retten burde være lett tilgjengelige. Har du ikke de tyrkiske chiliflakene, kan du bruke andre chiliflak etter smak, en tredjedels fersk chili uten frø (ha det i samtidig med hvitløken), eller bare droppe det.

I forhold til for eksempel tyrkisk mat er hvitløkssmaken her langt mer fremtredende og dominerende. Mange oppskrifter på mirza ghasemi bruker bruker en helt hvitløk. Er du var for hvitløk, kan du redusere mengden noe.

Serveringstips. Jeg liker denne retten best med pannebrød til, aller helst ganske tynn lavashMykt pannebrød funker også godt.

Jeg pleier å servere denne retten som forrett med nettopp brød, eller sammen med 1–2 andre vegetariske retter, for eksempel kikertsalat. Du kan også servere den som lunsj, alene, med godt brød og en frisk salat til. Gjør gjerne som iranerne og server et brett med friske grønnsaker, urter, ost og brød til.

Gjør på forhånd. Du kan lage hele retten inntil ett døgn i forveien og så varme den forsiktig opp. Oppbevar i så fall i tett beholder i kjøleskapet. For mest delikat konsistens, vent med å ha i eggene til du varmer opp retten forsiktig dagen etter.

Oppbevaring. Rester holder seg fint i flere dager i en tett beholder i kjøleskapet. Varm opp forsiktig i stekepanne eller mikrobølgeovn. Jeg pleier å varme den opp til lunken heller enn varm, men det er smak og behag.

Lykke til og afiyet olsun!

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM