Maissalat med fetaost på svart tallerken på hvit duk ovenfra og ned

Maissalat med fetaost

Smakene som går perfekt til høstens søteste maiskolber.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Mais elsker kraftige smaker! Som her, i en maissalat med fetaost, chili og urter – og valnøtter for krønsj. Herlig!

Når maisen dukker opp på markedet, betyr det en ting: Sommeren er på hell. Vi er i ferd med å legge bak oss de varmeste dagene. Snart er det rotgrønnsakene som gjelder.

Men nå, nå bugner det av fersk mais. På markedene, og i nettbutikkene der jeg ofte handler i denne merkelige tiden vi lever i. På de ukentlige markedene er det nemlig umulig å holde god avstand, så jeg går dit bare de gangene jeg har mulighet til å dra veldig tidlig på dagen, før de store massene kommer.

Maisselger utenfor kryddermarkedet i Istanbul (Misir carsisi) / Et kjøkken i Istanbul
Mais er populær gatemat i Tyrkia. Her fra utenfor kryddermarkedet for noen år siden.

Jeg pleier sjelden å gjøre så mye med mais. Jeg synes den er knallgod som den er, kokt til den er varm og myk. Etter tips fra kokeboka til Londonrestauranten Honey & Co pleier jeg å ha et par teskjeer sukker og en raus klype gurkemeie i kokevannet. Det fremhever sødmen og den herlige fargen i maisen, men den blir utmerket også i bare vann.

Når maisen er klar, er alt jeg trenger raust med smør, som smelter i kontakt med den varme, nykokte maisen. Og flaksalt på toppen. Så tar jeg tak i hver enden av maisen og spiser meg gjennom som Donald Duck i tegnefilmene. Kanskje ikke like raskt, men like uelegant. Ikke all mat skal være prippen.

Maissalat med fetaost fra siden

Slik er maisen perfekt som et lite mellommåltid, kveldssnacks eller til stekt kjøtt.

Smakene som går perfekt med søt mais

Men når ingrediensen er i overflod, går det ikke an å gjøre det samme hele tiden. Og mais egner seg jo utmerket til mye mer. Vi kjenner den fra meksikanske retter, men sødmen passer også godt til salt fetaost og heten fra tyrkiske chiliflak. Litt krønsj fra valnøtter og friskhet fra koriander og smaksløkene er i ekstase!

Maissalat med fetaost på svart tallerken fra siden

Jeg har balansert maissalaten med sitronsaft, men du må gjerne kjøre det meksikansk-tyrkiske fusion-elementet lenger og bruke lime i stedet. Det tror jeg funker som fjell!

En litt spicy og salt maissalat som denne er god til stekt kjøtt eller kylling. Men jeg kan også finne på å spise den grådig alene, uten noe annet til. Gir 2-3 porsjoner som siderett og kan fint mangedobles, om du skulle finne på å servere grillmat eller koldtbord i det høsten melder sin ankomst.

Maissalat med fetaost på svart tallerken på hvit duk ovenfra og ned
Mengde: 1-3 porsjoner

Maissalat med fetaost

Ingredienser

 • 1 maiskolbe (170 g kjerner)
 • 30 g fetaost
 • 0,5 ts tyrkiske chiliflak
 • 5 g frisk koriander, finhakket
 • 20 g valnøttkjerner
 • 1 ss sitronsaft
 • 1,5 ss extra virgin olivenolje
 • vann og ev. en klype gurkemeie og litt sukker til koking av mais
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Kok mais i raust med saltet vann (smaksatt med gurkemeie og sukker, om du vil) til myk. Det tar 10-15 minutter. Kok gjerne flere maiskolber i gangen, og lag en større porsjon eller bruk de andre til andre ting. Du kan også grille kolbene, for en enda bedre smak. Avkjøl og skjær av kjernene.
 2. Bland sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Server med en gang. Om du vil forberede i forveien, bland sammen alt unntatt koriander, som du blander inn rett før servering (ellers visner den og blir lite appetittlig).

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring