Kylling og kikerter i yoghurtsaus (2 of 2)

Kylling og kikerter i yoghurtsaus

I bydelen Angel i London, akkurat der hovedgaten Upper Street deler seg i to og den bittelille trekantformede parken Islington Green skiller Upper Street på venstresiden fra Essex Road på høyresiden, ligger det en svært så anonym restaurant. Det er lett å gå forbi både en og to ganger, selv om en vet hvor en skal og har vært der før. Kanskje er det mangelen på skilt, kanskje er det de grønnturkise veggene som går i ett med alt. Men likevel er Afghan Kitchen, alltid full av folk, klirrende vinglass og deilige dufter av hjemmelaget mat.

I et par år bodde jeg bare et par hundre meter lenger ned i gata så da ble jeg etter hvert godt kjent med denne lille perlen av en restaurant, ikke minst når arbeidsdagen ble lang og tiden til å lage mat selv for knapp. Etablert av afghanske innvandrere godt før årtusenskiftet, og lenge før Angel ble den trendy bydelen den er i dag, var Afghan Kitchen lenge en kritikerfavoritt, der hvor matkritikerne og kokkene gjerne gikk når de selv ville gå ut. Her fikk man nemlig god, hjemmelaget mat til en billig penge.

Afghan Kitchen holder det fremdeles gående, og menyen er stort sett den samme som den har vært i alle år: dall, lammegryte med spinat eller potet, fiskegryte med potet, kylling eller blandede bønner i yoghurtsaus og bakt gresskar eller aubergine med yoghurt. Kanskje ikke de mest estetiske og fotogene matrettene, men du verden så godt!

Kylling og kikerter i yoghurtsaus (1 of 2)

Siden jeg nå bor et annet sted, sågar i en annen by i et helt annet land, har jeg ikke lenger luksusen av å i løpet av få minutter kunne innta et av disse herlige måltidene. Så da var det bare en ting å gjøre: å forsøke å dekonstruere og rekonstruere.

Min favoritt var alltid kylling i yoghurtsaus. Den fyldige sausen var alltid likevel frisk av store mengder urter, og passet perfekt til kyllingen og noen lette karbohydrater som ris eller lyst brød. Heldigvis viste det seg at det faktisk er ganske enkelt å få til et like godt resultat hjemme. Jeg må likevel kalle denne retten mer inspirert av Afghan Kitchen, den er ikke akkurat likedan, men like god, og raskt å lage er det og! Jeg har blandet kylling og kikerter, men det går også fint å bruke bare kylling eller bare kikerter, eller en blanding av diverse bønner.

Det viktigste å tenke på er at yoghurt veldig lett skiller seg ved varmebehandling. Det er derfor jeg sper inn den varme kraften bare litt etter litt, og så tilsetter yoghurt- og kraftblandinga helt til slutt. Om yoghurten likevel skulle skille seg er det ingen krise – den smaker veldig godt likevel! Og skulle presentasjonen være veldig viktig er det bare å lage litt ekstra av yoghurt og mynteblandingen, blande inn litt av den (skilte) sausen og toppe dette rett på tallerkenen. Oppskriften gir fire rause porsjoner, server gjerne med ris eller ferskt brød.

Ingredienser

 • 3 dl yoghurt
 • 3 ss tørket mynte
 • 1 løk, finhakket
 • 1 ss olivenolje
 • 500 g kyllingfilet, i terninger
 • 2 dl kyllingkraft
 • 500 g ferdigkokte kikerter, hjemmekokt eller hermetisert (2 bokser)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen yoghurt og tørket mynte og sett til side. (Og ja, det skal virkelig være 3 spiseskjeer, ikke teskjeer).
 2. Finhakk løken og fres i 1 ss olivenolje i en stor panne på medium/lav varme til løken mykner, men ikke har fått farge.
 3. Skjær kyllingfileten i terninger og ha på litt salt og pepper. Ha i gryta og stek i noen minutter.
 4. Ha i krafta og ferdigkokte kikerter, sett på lokk og la putre til kyllingen er gjennomstekt. Bruker du hermetiserte kikerter, husk å skylle ut og renne av vannet først.
 5. Bland inn ca. 1 dl av kyllingkrafta inn i yoghurt- og mynteblandingen, en spiseskje av gangen. Bland så inn i gryta og smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring