Kyllingsuppe med linser

Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel, smakfull og næringsrik kyllingsuppe med linser, gulrøtter og masse smak!

De fleste matkulturer har sin versjon av kyllingsuppe. Det er ikke det minste rart – kokt på lav varme over lang tid får du mye mer smak ut av kyllingkraften enn du noen gang får av en kyllingfilet. Dessuten er det drøy mat, som metter mange.

I Tyrkia er kyllingsuppe en enkel affære, med kraft, små pastabiter og litt sitron. Ofte brukes også en jevning. I Midtøsten brukes ofte forskjellige typer korn eller belgfrukter, som kikerter, freekeh eller grønne linser. Nå skal jeg ikke påstå at dette er noen “kyllingsuppe fra Midtøsten”, men inspirasjonen er hentet fra sistnevnte. Mat fra denne regionen nyttiggjør seg ofte av rause mengder herlige krydder, men akkurat kyllingsuppen er som regel befriende ukrydret.

Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det er noe nesten hellig over den klare smaken av kyllingkraft. Ikke rart den anses å ha medisinske egenskaper blant mange, og ofte dukker frem på vinteren ved den minste antydning til hoste eller rennende nese. For en bolle med hjemmelaget kyllingsuppe i hånden blir livet umiddelbart i alle fall litt bedre. Med grønne linser i får suppen både ekstra smak og næring som står godt til kyllingen.

Jeg bruker kyllinglår, men du kan fint bruke klubber eller alle andre stykningsdeler enn bryst – eller en hel kylling. Bruker du hel kylling må du øke mengdene i oppskriften nedenfor tilsvarende. Jeg gir også kyllingen og gulrøttene litt røff behandling i stekepanna først. Dette gjør krafta mørkere og gir den mer smak. Vær litt forsiktigere for en finere variant. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hvor sulten du er og om du serverer noe annet til.

Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kyllingsuppe med linser

Ingredienser

 • 2 store kyllinglår (8-10 klubber går også fint)
 • 2 store gulrøtter, skrelt og skåret i 1 cm tykke skiver
 • 1 stor løk, skrelt og finhakket
 • 1 ts tørket timian
 • 1 laurbærblad
 • 1 bunt bladpersillekvister (uten blad), bundt sammen med hyssing (kan sløyfes)
 • 200 g tørre grønne linser, gjerne puy- eller belugelinser
 • 1-2 ss sitronsaft
 • olje, til steking
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres kyllinglår brune i en tykkbunnet stor kasserolle på høy varme. Kyllingen vil slippe eget fett ganske raskt, men ha i noen dråper olje om nødvendig. Sett til side. Ha i gulrøttene og fres til de begynner å få litt farge. De skal ikke bli myke, bare få en litt mørkere utside, så den drar med mer smak inn i suppa. Sett til side.
 2. Skru ned temperaturen og fres løk til myk men ikke brun, 8-10 minutter. Tilsett mer olje underveis om nødvendig.
 3. Ha kylling, gulrøtter, timian, laurbærblad, en bunt bladpersillekvister (om du har, det kan fint sløyfes) og litt salt og pepper i gryta. Dekk med vann. Kok opp, skru ned varmen og la småputre uten lokk en halvtimes tid.
 4. Tilsett linser. La putre videre til linsene er møre, 15-25 minutter, avhengig av type og hvor ferske de er. Tilsett mer vann underveis ved behov.
 5. Når kyllingen er helt mør og kjøttet enkelt faller fra beinet, ta den ut. Riv kjøttet i passe biter. Jeg pleier å finhakke noe av skinnet, det gir god smak, men dropp det om du vil ha en magrere variant.
 6. Fjern laurbærblad og persillestilker fra gryta, og ha tilbake den revete kyllingen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server varm, men ikke glohet, og gjerne med noen sitronbåter ved siden av for å skvise over for den som ønsker det.

Brød til?

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *