Kylling med artisjokk, oliven og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kylling med artisjokk, oliven og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kylling med artisjokk, oliven og tomat

Kylling med artisjokk, oliven og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel middag med smaker som spiller på lag og gjør hverandre bedre. Kylling med artisjokk, oliven og tomat er rett og slett en knallgod og klassisk kombinasjon.

Nå har de vært her noen uker, artisjokkene. Her i Tyrkia er vi bortskjemte, for på markedet selger de ferske artisjokker, ferdig rensket og klare for stekepanna eller kasserollen. For det er ikke til å slå under en stol at det tar litt tid å skrelle en artisjokk.

I Tyrkia er artisjokk en del av rettene som kalles zeytinyağlı, retter braisert i, for nordmenn, store mengder olivenolje. For artisjokkens del sammen med erter, samt små terninger av potet og gulrot. Dette er den desidert mest populære måten å servere artisjokk på i Tyrkia. Men det finnes selvfølgelig mange andre måter å bruke den fine artisjokken fra markedet på.

Kylling med artisjokk, oliven og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Denne oppskriften er verken herfra eller derfra. Smaksbildet er nok mer italiensk enn tyrkisk, men helt italiensk er den heller ikke. Særlig gir bruken av tyrkiske chiliflak en touch av Tyrkia. Du kan selvfølgelig bruke akkurat de chiliflakene du har tilgang til (eller ferske chili, om du vil). Jeg anbefaler deg likevel å se etter «isot biber» neste gang du er i en butikk med godt utvalg av internasjonale krydder. De har en dyb, røykaktig smak, og er ikke altfor sterke. Det tilfører en ekstra dimensjon til smaken på denne retten, men den blir også veldig god uten. Den sammenliknes av og til litt med chipotle-chili, så har du det liggende kan det være et godt substitutt, uten at jeg har prøvd. Vanlig røkt paprika blir antakelig for dominerende i denne ellers enkelt smaksatte retten.

Har du ikke tilgang på ferdigskrellede artisjokker anbefaler jeg en tur til YouTube, for eksempel denne fra Jamie Olivers kanal. Husk å legge de skrellede artisjokkene i sitronvann, ellers blir de misfarget. Ligger de i en pose i dette sitronvannet holder artisjokkene seg i flere dager, så du kan godt gjøre det god tid i forveien, om du vil. Har du ikke tilgang på ferske artisjokker, kan du også bruke artisjokk fra glass. Renn i så fall godt av og tilsett først helt mot slutten. Artisjokker på glass er nemlig ferdigkokte.

Server med ris, bulgur, pasta eller brød til, og gjerne en enkel grønn salat som du har over litt granateplesirup og extra virgin olivenolje. Er så godt! Gir 2-3 porsjoner, avhengig av hvor stor kyllingen er – og hvor sultne middagsgjestene måtte ankomme.

Kylling med artisjokk, oliven og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

 

Kylling med artisjokk, oliven og tomat

Ingredienser

 • 2 store kyllingbryst eller -lår, gjerne med skinn på
 • 3/4 dl (5 ss) olivenolje
 • 1 løk, skrelt, delt i to og skåret i tynne halvmåner
 • 2 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 400 g cherrytomater, delt i to
 • 15-20 grønne oliven, uten stein
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), eller vanlige chiliflak etter smak
 • 0,5 ts røkte tyrkiske chiliflak (isot biber/Urfa-pepper) (kan sløyfes)
 • 2 artisjokker, skrelt (se tekst over) og delt i 4-6 båter, evt. en håndfull artisjokkhjerter fra glass, godt avrent
 • en håndfull (ca. 10 g) bladpersille (uten tykke stilker), grovhakket (kan sløyfes)
 • vann
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Ha litt salt på kyllingen. Brun i 1 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium/høy varme. Den skal ikke gjennomstekes, kun brunes. Ha kyllingen over på en asjett og sett til side.
 2. Skru ned varmen til medium/lav og ha i resten av olivenoljen. Fres løken til den begynner å bli myk, men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg. Ha i hvitløksfedd og fres videre et par minutter til.
 3. Ha i tomat, oliven, chiliflak og litt salt. Rør godt sammen. Legg i artisjokkene og ha i akkurat nok vann til å dekke artisjokkene, men ikke en dråpe mer. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter. Legg på kyllingen (skal ikke blandes inn) og la putre videre til artisjokken er mør og kyllingen gjennomstekt, 20-30 minutter. Trekk av varmen og la stå i noen minutter.
 4. Ta ut kyllingen og del den opp i store biter. Bland mesteparten av bladpersillen inn i gryta med artisjokkene. Smak til med mer salt, om nødvendig. Vend inn kyllingbitene. Ha over på serveringsfat (om du vil) og topp med resten av bladpersillen. Server med en gang.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring