Kikerter med svartkål

Genial rett som er like enkel å lage som den smaker godt.
Kikerter med svartkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kikerter med svartkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter med svartkål er ikke bare utrolig godt – det er også sunt, og passer både som hovedrett og siderett!

Lenge stirret de bare på meg, de mange buntene med tett og sirlig pakkede blader. Kara lahana heter de på tyrkisk – svartkål på norsk. De er ikke like fine å se på som sine nære slektninger grønnkål og cavolo nero, den italienske svartkålen med bølgete blader. Kanskje var det derfor det tok litt tid før jeg tok den helt inn i varmen her på kjøkkenet i Istanbul. For smaken, den er minst like god.

Tyrkerne bruker den mest i suppe, eller stekt med løk og servert med en topping av yoghurt og chilismør, som denne spinatretten jeg la ut i bloggens tidlige dager. Aller best, har jeg likevel funnet ut, blir svartkålen most, godt blandet med kokevannet, som har både farge og smak av det det har kokt.

Kikerter med svartkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kikerter med svartkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Du trenger selvfølgelig ikke bruke varianten av svartkål du finner i Tyrkia her. Selve svartkålsausen, om jeg kan kalle den det, er faktisk basert på en italiensk oppskrift. Der brukes cavolo nero. Alle typer svartkål burde fungere bra. Det samme gjelder spinat og mangold, selv om smaken antakelig vil bli litt annerledes.

Uansett type, er det viktig å fjerne den tykke stilken i midten før du setter i gang. Denne har mye fiber og lite smak, og krever mye lengre koketid enn bladene. Husk også å skylle bladene godt, så du ikke får med rester av sand eller jord.

Originaloppskriften på sausen bruker mye mer av både pinjekjerner og olivenolje, men jeg liker den rene, klare og lette smaken av svartkålen. Jeg har lagd den uten pinjekjerner også, og det ble faktisk minst like godt, selv om den da mister litt smaksdybde. Sausen kan du for øvrig helt sikkert bruke til mye annet også, men jeg liker den sånn, med stekte kikerter.

Server som den er med ris eller bulgur til til lunsj eller som en lett middag, eller som siderett til kjøtt eller fisk. Godt til grillmaten kan jeg tenke meg det også er! En raus klatt yoghurt slår aldri feil ved siden av, da får du også med det kremete og litt syrlige. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Kikerter med svartkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter med svartkål

Svartkålsausen er inspirert av The River Cafe Classic Italian Cookbook av Rose Gray & Ruth Rodgers.

Ingredienser

 • 500 g svartkål, stilken fjernet og godt skylt (se tekst over)
 • 4 hvitløksfedd, skrelt
 • 30 g pinjekjerner (kan sløyfes – eller dobles om du er veldig glad i pinjekjerner)
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 0,5-1 dl av kokevannet fra svartkålen
 • 2 ss olivenolje
 • 500 g kokte kikerter (fra 2×400 g bokser hermetiske kikerter, skylt og avrent eller 200 g tørre kikerter, bløtlagt og kokt)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Kok opp godt med lettsaltet vann. Ha i svartkål og hvitløk. Kok i 5 minutter. Ha i pinjekjerner og kok i 5 minutter til, eller til svartkålen er mør. Ta ut en kopp kokevann. Renn av og avkjøl i noen minutter.
 2. Kjør svartkål, hvitløksfedd og pinjekjerner i en foodprosessor til du har en grov mos. Tilsett 2-3 ss kokevann. Tilsett så olivenolje mens maskinen går. Smak til med salt og pepper.
 3. Stek kikerter i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne eller kasserolle på medium varme i 3-4 minutter. Rør jevnlig. Ha i svartkålsausen. Spe ut med mer av kokevannet til sausen har en konsistens du liker. Varm opp. Server varm, men ikke glohet.

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM