Slik blir «Aubergine & tahini»!

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum
Av

Denne uka ble min andre bok sendt i trykken! Den skal hete Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor og kommer i butikk fra midten av februar. Her får du en sniktitt på hva du kan forvente fra boka!

Allerede kort tid etter at Hummus & granateple kom ut, fikk jeg høre det fra forlaget: Du må tenke på ny bok.

Jeg hadde da visst en god stund at jeg ville skrive flere bøker, om jeg fikk muligheten. Jeg hadde allerede mange idéer, og brukte store deler av 2018 på å ta disse fra idéer til bokkonsepter som kunne fungere.

Denne prosessen er kanskje den viktigste når du skriver bok. For hver bok må stå godt på egne ben. Den nye boken kunne aldri bli «Hummus & granateple 2». Samtidig er det selvfølgelig viktig å holde meg til det jeg kan aller best, hvor jeg føler jeg har noe unikt å bidra med i floraen av norske kokebøker.

Etter å ha kokt det ned til to ganske forskjellige bøker, bestemte jeg meg for å fokusere på ett av temaene som også er med i Hummus & granateple, men som virkelig fortjener mer plass.

Bulgurpilaff med kikerter og paprika
Foto: Bahar Kitapcı

Enkel og spennende hverdagsmat

Hverdagsmaten. Mat slik den lages i de millioner av hjem i Tyrkia, Midtøsten og landene deromkring. Slik den lages på mitt lille kjøkken i Istanbul.

For er det én ting jeg bare har blitt mer og mer glad i de årene jeg har bodd i Istanbul, er det nettopp den enkle og tradisjonelle hverdagsmaten. Mat du stort sett kan lage på en halvtime, helt fra bunn av. Men likevel med spennende smaker og herlige dufter.

I denne regionen har de nemlig perfeksjonert de enkle, små grepene som gir mye og spennende smak også til enkel mat. Du trenger ikke mange ingredienser for å spise godt. Ikke trenger du vanskelige teknikker, og ingen retter som står og faller på om du steker råvarene helt perfekt.

Det er dette jeg vil få frem i Aubergine & tahini. Enkel og tradisjonell hverdagsmat, som likevel føles spennende og annerledes for oss nordmenn.

Dette er maten jeg selv spiser til hverdags.

Rødbetesalat med linser og tahini
Foto: Bahar Kitapcı

Et grundig prosjekt

Etter å ha presentert og fått bokidéen antatt på tampen av 2018, brukte jeg fjoråret på å samle, finpusse og skrive oppskrifter og tekster til boka. Jeg har altså brukt nærmere to år på å lage denne boka.

For meg er det å skrive bok en altoppslukende prosess. Jeg har selvfølgelig også gjort mye annet samtidig. Men har du fulgt meg en stund, la du kanskje merke til at det ble ganske stille fra meg både på blogg og i sosiale medier i andre halvår i fjor. Det var fordi jeg jobbet nærmest døgnet rundt med denne boka.

Jeg vil nemlig at du i Aubergine & tahini skal få noe mer enn bare gode oppskrifter. Jeg vil at du skal få bli med inn i de mange hjem i Tyrkia, Midtøsten og noen nærliggende land til, få følelsen av den lange historien og kulturelle konteksten til denne maten. Arbeidstittelen til boka var nettopp Hjemme, og det var dette ordet som lå i bakhodet mitt da jeg valgte ut oppskrifter, skrev tekstene og tok bildene.

To friske salater - tomatsalat og agurksalat
Foto: Bahar Kitapcı

Mange helt nye oppskrifter

Fordi jeg har lagt så mye arbeid i denne boken, er de aller fleste oppskriftene i boken helt nye. Og med nye, mener jeg nye – ikke bare litt andre versjoner av noe som allerede ligger på bloggen.

Så er du blant dem som har etterspurt güveç, en klassisk tyrkisk ovnsbakt gryterett, finner du det i boka. Tyrkisk frokost, noe av det aller beste det tyrkiske kjøkken har å by på, har fått et helt eget kapittel. Det samme har tradisjonsmaten som tar litt lenger tid – her får du både oppskrift på både manti, khinkali og fylte vinblader (dolma/sarma).

Boka inneholder godt over 80 oppskrifter, over 50 av dem helt nye! For i tillegg til de nye oppskriftene, har jeg også funnet plass til noen av mine (og dine?) favoritter fra bloggen og spalten på Smak.

Forming av pogaca
Foto: Bahar Kitapcı

Enkelt og gjennomførbart

En bok som handler om hjemmelagd mat skal selvfølgelig være gjennomførbar. Jeg legger mye arbeid i å sikre at oppskriftene er enkle og gjennomførbare, med ingredienser du også finner i Norge. Selv for deg som har lite kjennskap til mat fra Tyrkia eller Midtøsten, skal det være enkelt å få samme resultat som jeg får på mitt kjøkken i Istanbul.

Du vil derfor finne at oppskriftene i Aubergine & tahini er enda enklere å lage enn i Hummus & granateple. Ingredienslistene er litt kortere, fremgangsmåtene enda litt enklere. En ting har jeg likevel ikke kompromisset på: De gode og spennende smakene. Jeg lover deg at hver rett vil gi deg en unik smaksopplevelse!

Som alltid, forklarer jeg hvert steg så nøye og detaljert jeg kan. Jeg husker fremdeles godt første gang jeg lagde mange av disse rettene, og gir deg derfor alle tips om hva du skal se etter før du går videre til neste steg.

Til de få oppskriftene som er litt omstendelig å forklare med bare ord, har vi dessuten funnet plass til masse steg-for-steg bilder. Så om du har lyst til å prøve deg på å brette fine pogaca (tyrkiske ostescones) eller lage fylte vinblader (dolma/sarma), har du raust med bilder som viser hvert eneste lille steg i prosessen.

Tyrkiske linseboller med sitron som skvises over
Foto: Bahar Kitapcı

Et vell av naturlig sunn vegetarmat

Hverdagsmaten i dette området er i stor grad grønnsaksbasert. Det gjenspeiler seg selvfølgelig også i Aubergine & tahini, hvor tre av fire oppskrifter (tilfeldigvis) er vegetariske.

Boka passer derfor veldig godt for deg som ønsker å lære flere gode knep for å få god smak på naturlig og sunn vegetarmat. Alt fra ovnsformer, gryteretter og bakverk til småretter og salater.

Boken er helt fri for kjøtterstatningsprodukter, men full av oppskrifter med belgfrukter og andre naturlige råvarer. Her er det de naturlige, gode smakene som står i sentrum!

Imam bayildi - fylte aubergine - på et bord

Nydelige bilder til alle retter

Det visuelle er en svært viktig del av en god kokebok. Til å ta bildene i Aubergine & tahinihar vi vært et team på intet mindre enn fem(!) personer, ledet av Bahar Kitapci. I tillegg til meg og Bahar, har Emre hjulpet til på kjøkkenet, Mehmet med foto og Fatus Abla har sørget for at vi har sluppet å tenke på rydding og oppvask. Flere andre har også vært innom og hjulpet til med mindre og større deler underveis.

Resultatet er et sett med bilder jeg bare elsker! Vi har virkelig omfavnet konseptet, og prøvd å skape en følelse av hjemme slik det er i disse områdene. Maten står selvfølgelig alltid i sentrum, og jeg håper (og tror) bildene vil gi deg masse inspirasjon til å prøve noen av rettene i boken.

Vidar Bergum drikker te foran huset sitt
Foto: Bahar Kitapcı

Historier og matkultur

Mat er mye mer enn en tallerken på et middagsbord. Aubergine & tahini inviterer deg inn i matkulturen og historien til dette området, og er spekket med historier og anekdoter fra innsiden.

Vet du for eksempel hvorfor en rett av fylte auberginer heter «imamen besvimte»? Hvilken frokostrett som var sultanenes favoritt? Eller hvorfor den russiske poeten Pusjkin beskrev georgisk mat som «som et dikt»?

Alle retter introduseres med en slik liten historie. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg blir maten bare enda mer spennende av å vite litt mer om historien knyttet til det som står foran meg på bordet.

Her er oppskriftene du får i boka

Aubergine & tahini har åtte kapitler med oppskrifter. Denne gang er de inndelt etter type rett, så du enkelt kan finne frem til noe godt, alt etter hva du har lyst til.

Frokostbord
Foto: Bahar Kitapcı

Fra morgenen av

Tyrkisk frokost er verdens beste. I dette kapitlet får du 15 oppskrifter som passer til frokost og brunsj. Flere av dem er også utmerket til lunsj eller middag, om du vil. Eggeretter, syltetøy, hasselnøttpålegg og bakverk som tyrkiske ostescones (pogaca) og marokkanske pannekaker – her er det bare å velge og vrake i godsaker.

Ovnsbakt tomat og gulrot med kefirlabneh
Foto: Bahar Kitapcı

Bugnende fat

Middag hos meg er sjelden en tredelt tallerken. I dette kapitlet finner du masse retter som løfter grønnsakene fra tilbehør til hovedrett. Mer substansielle enn meze, men lettere enn en tung gryterett.

Server gjerne kjøtt eller fisk til om du vil – eller lag to eller flere av rettene for en vegetarisk middag. Her finner du herligheter som tyrkiske linseboller, blomkålburgere og aubergineruller med valnøtter og granateple – og spennende moderne vrier som bakte gulrøtter og tomat med kefirlabneh (bildet over).

Foto: Bahar Kitapcı

Varmende tallerkener

Folk fra Tyrkia og Midtøsten er minst like glade i supper og gryteretter som oss nordmenn. I dette kapitlet står de varmende rettene du lager med gryte eller stekepanne i fokus.

Kos deg med 15 herlige oppskrifter, fra linsesuppe og pasta med fetaost og mandler, til usbekistansk rispilaff med lam og gulrot.

Fylte squash med kjøttdeig og ost
Foto: Bahar Kitapcı

Bakte herligheter

Jeg elsker mat som lager seg selv i stekeovnen. Så kan jeg lage en siderett eller to mens det står i ovnen – eller pusle med noe helt annet mens middagen lager seg selv.

I dette velfylte kapitlet finner du klassiske oppskrifter som børek, georgisk og tyrkisk «pizza», fylte squash og ovnsbakt kjøttdeigkebab (tepsikebab) – og noen moderne varianter som ovnsbakte smørbønner med tomat og fetaost.

Hakket rotfruktsalat og rødkålsalat med bladpersille
Foto: Bahar Kitapcı

Salat hele året

Frisk salat til middagen er en herlig måte å spise mer grønt på. Ikke bare er det godt og sunt, det gir også en frisk motsats til den varme maten. Selv lager jeg salat hver dag, hele året gjennom.

I dette kapitlet har jeg samlet noen av mine beste tips og oppskrifter, og angitt hvilken årstid de passer best. Hakket sommersalat, urtesalat med sitrus og finhakket rotfruktsalat – her finner du inspirasjon for hele året.

Foto: Bahar Kitapcı

Den sosiale maten

Den hjemmelagde maten er også den sosiale maten. Dette kapitlet har lengre tekster og færre oppskrifter enn resten av boken. Her får du bli med inn i den hjemmelagde matens innerste kjerne. Maten som er lagd, med kjærlighet, i århundrer.

Dette er ikke maten du lager på en vanlig tirsdag, men når du har samlet flere, venner og familie, så dere kan lage og spise maten sammen. Blant rettene du lærer å lage, er manti (tyrkiske dumplings), khinkali (georgiske dumplings), fylte vinblader og den iranske gryteretten gormeh sabzi.

Mandelkake med fiken
Foto: Bahar Kitapcı

Noe søtt til kaffen

Dessert er ikke utbredt i Tyrkia og Midtøsten, etter maten er det frukt og nøtter som er vanlig. Til kaffen, derimot, er det godt med noe søtt.

Her får du historien om tyrkisk kaffe (pluss fremgangsmåten for å lage din egen) og noen herlige søte retter, fra mandelkake med fiken til tyrkisk kvededessert og det søte flettebrødet babka.

Hakking av bladpersille
Foto: Bahar Kitapcı

Tips & grunnoppskrifter

Boka inneholder også et kapittel med grunnoppskrifter, så du enkelt kan for eksempel koke bønner eller kikerter selv (i stedet for å kjøpe hermetiske), koke ris slik de gjør det i disse områdene, eller lage yoghurt selv.

Gjennom hele boka har jeg dessuten funnet plass til mange tips, fra bruk av olivenolje til oppbevaring av friske urter.

Alle foto: Bahar KitapciMatstyling: Vidar Bergum, Bahar Kitapci og Emre AbaliFotoassistent: Mehmet Özen.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.