Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Karnıyarık er ordentlig hjemmelagd kosemat av beste slag. Her snakker vi silkemyk aubergine fylt med en herlig kjøttsaus. Herlig hverdagsmat!

Som med retter alle har et sterkt forhold til, er det til dels sterke meninger om hvordan retten skal tilberedes. Men realiteten er at det finnes veldig mange veier til målet!

Fellestrekket: Alle av dem er de veldig gode.

Det finnes for øvrig også en vegetarisk variant av tyrkiske fylt aubergine, kjent under navnet imam bayıldı – imamen som besvimte.

Tyrkisk fylt aubergine med kjøtt

Karnıyarık betyr noe sånt som åpen eller oppskjært mage, og hinter jo om at dette kanskje ikke er den mest elegant utseende retten.

Men smaken, den kan ingen ta fra den.

Her snakker vi fløyelsmyk aubergine og kjøttsaus med både gode tomater og masse hvitløk.

Mye krydder bruker de ikke, så hvor god retten blir avhenger i stor grad av kvaliteten på tomatene og kjøttdeigen du bruker. Legg derfor litt ekstra i det om du kan.

Det blir kanskje ikke helt autentisk, men jeg tenker at det også fint går an å krydre som en vil etter egen smak. Tilsvarende retter finnes jo også i mange kjøkken i Midtøsten, hvor de gjerne har innslag av for eksempel allehånde og kanel.

I min tolkning har jeg brukt litt tørket oregano, et mye brukt krydder her nede. Prøv gjerne andre kombinasjoner, for eksempel allehånde og kanel for en litt søtere variant, eller chili for en hot variant.

Trenger du salte og skrelle aubergine før bruk?

Før i tiden la man auberginene hele i lettsaltet vann en stund etter å ha delvis skrelt de for å trekke de bitre smakene ut av auberginene. Men variantene som selges i dag er ikke bitre, så det skulle ikke være nødvendig.

Likevel anbefaler jeg å gjøre det her om du har tid. Vannet salter auberginene og gjør at de får mer smak til slutt. Både Claudia Roden og Yotam Ottolenghi gjør det på denne måten, så da tør jeg nesten ikke annet enn å høre på dem.

Vil du spare halvtimen det tar går det an å få et bra resultat uten å bløtlegge auberginene først. Men husk da å salte de på et annet tidspunkt.

Hvordan tilberede aubergine / Et kjøkken i Istanbul

Jeg anbefaler også å skrelle av ca. halvparten av aubergineskallet. I motsetning til fruktkjøttet, kan skallet bli litt bittert etter steking. Da er det greit at det ikke er for mye av det.

I Tyrkia bruker de en type aubergine som er ganske lang og smal, men det er ikke essensielt å bruke denne. Vanlige aubergine går helt fint!

Serveringstips

Til karnıyarık passer det godt med ris og, uunnværlig for tyrkere (og undertegnede), yoghurt. Vil du gjøre noe litt ekstra ut av det, prøv cacik, den tyrkisk varianten av tzatziki.

En salat av noe slag er heller aldri feil. I Tyrkia er det i alle fall vanlig med en enkel, frisk salat ved siden av middagen.

Oppskriften holder til ca. 5 porsjoner, men se tips nedenfor.

Aubergine med kjøttfyll (Karniyarik) / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med kjøttfyll (Karnıyarık)

Mengde: 5 porsjoner

Ingredienser

 • 5 (1-1,2 kg) aubergine, av den lange smale typen om mulig
 • vann
 • 2 ss (30 ml) + 5 ss (75 ml) olivenolje
 • 1 stor eller 2 små løk, finhakket
 • 5 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ts tørket oregano
 • 1 ts milde tyrkiske chiliflak (pul biber) (kan sløyfes)
 • 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 • 2×400 g bokser hakket tomat av god kvalitet
 • 1-1,5 dl hakket bladpersille (1 middels bunt)
 • 5 skiver tomat og/eller noen biter av paprika
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skrell auberginene i zebramønster og ha i en stor bolle med lettsaltet vann. Legg en asjett eller liknende over så auberginene holdes godt under vannet og la stå i 30-40 minutter. Press ut litt væske og tørk auberginene godt etterpå. Har du ikke tid kan du hoppe over dette punktet og bare salte auberginene litt.
 2. Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 3. Lag kjøttsausen ved å frese løk på medium/lav varme i en tykkbunnet kasserolle eller en stor stekepanne til løken er myk men ikke har fått farge, 10-15 minutter. Rør om ofte så ikke løken blir brun eller brent. Ha så i hvitløk, oregano og tyrkiske chiliflak (om du har) og fres videre i ett minutt. Ha i kjøttdeig og hakk den godt opp. Når kjøttet er gjennomstekt, ha i 1 1/2 boks med hakket tomat (se tips nedenfor), 1 dl vann, bladpersille og litt salt og pepper. Bland godt, kok opp og la stå og putre i minst 10-15 minutter, gjerne lenger (ha i så fall på lokk så det ikke koker for mye inn). Rør om av og til.
 4. Bland den 1/2 boksen med hakket tomat som er igjen med 2 dl vann og litt salt. Kjør med stavmikser eller blender til det er som passata/tomatjuice.
 5. Fordel auberginene i en langpanne og bland inn olivenoljen godt. Sett i stekeovnen og la stå i 25 minutter, men vend på auberginene etter et kvarters tid.
 6. Skjær et snitt på langs i auberginene, som om det var en baguette, men la det være igjen en centimeter eller to i hver ende. Bruk to skjeer til å presse kantene fra hverandre så du får en slags båt. Auberginene vil få en mer fremtredende pæreform, så legg de gjerne annenhver vei så plassen i panna utnyttes, det gjør i alle fall jeg.
 7. Fyll åpningen med kjøttsausen. Ha over skiver av tomat og/eller paprika. Jeg brukte chili da jeg tok bildene (hadde ikke annet i kjøleskapet), men det vil jeg ikke anbefale – de tørker inn. Tøm tomatsausen du lagde i steg 4 rundt i panna.
 8. Sett tilbake i ovnen og stek til auberginen er helt myk, 30-40 minutter. Server varm, gjerne med et dryss fersk finhakket bladpersille over.

Tips

 • Har du ikke blender kan du også bruke en boks passata eller tomatpure spedd med vann til å helle i langpanna. Gjør i så fall som du vil med den resterende halve boksen med hakket tomat; ha den i kjøttsausen (da får den litt mer tomatsmak på bekostning av kjøtt), ha den i langpanna eller spar den til noe annet.
 • Jeg bruker ganske mye kjøttsaus per aubergine i forhold til tyrkiske oppskrifter, vil du ha en litt mindre rett til flere kan kjøttsausen fint strekkes til 8 auberginer.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?