Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

I alle matkulturer er det en del retter alle har et forhold til og til dels sterke meninger om hvordan de skal tilberedes. I Tyrkia er karnıyarık en slik.

Karnıyarık betyr noe sånt som åpen eller oppskjært mage, og hinter jo om at dette kanskje ikke er den mest elegant utseende retten.

Men smaken, den kan ingen ta fra den.

Her snakker vi fløyelsmyk aubergine og kjøttsaus med både gode tomater og masse hvitløk. Og det hele er ovnsbakt til perfeksjon.

Mye krydder bruker de ikke, så hvor god retten blir avhenger i stor grad av kvaliteten på tomatene og kjøttdeigen du bruker. Legg derfor litt ekstra i det om du kan.

Det blir kanskje ikke helt autentisk, men jeg tenker at det også fint går an å krydre som en vil etter egen smak. I min tolkning har jeg brukt litt tørket oregano, et mye brukt krydder her nede. Prøv gjerne andre kombinasjoner, for eksempel allehånde og kanel for en litt søtere variant, eller chili for en hot variant.

Før i tiden la man auberginene hele i lettsaltet vann en stund etter å ha delvis skrelt de for å trekke de bitre smakene ut av auberginene.

Men variantene som selges i dag er ikke bitre, så det skulle ikke være nødvendig. Likevel anbefaler jeg å gjøre det her om du har tid, for vannet salter auberginene og gjør at de får mer smak til slutt. Både Claudia Roden og Yotam Ottolenghi gjør det på denne måten, så da tør jeg nesten ikke annet enn å høre på dem.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Vil du spare halvtimen det tar går det an å få et bra resultat uten å bløtlegge auberginene først. Men husk da å salte de på et annet tidspunkt.

Her brukes også en type aubergine som er ganske lang og smal, men det er ikke essensielt å bruke denne. Vanlige aubergine går helt fint!

Til karnıyarık passer det godt med ris og, uunnværlig for tyrkere (og undertegnede), yoghurt. En salat av noe slag er heller ikke feil, men er ikke nødvendig. Gir 5 porsjoner (men se tips nedenfor).

Aubergine med kjøttfyll (Karniyarik) / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med kjøttfyll (Karnıyarık)

Mengde: 5 porsjoner

Ingredienser

 • 5 (1-1,2 kg) aubergine, av den lange smale typen om mulig
 • vann
 • 2 ss (30 ml) + 5 ss (75 ml) olivenolje
 • 1 stor eller 2 små løk, finhakket
 • 5 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ts tørket oregano
 • 1 ts milde tyrkiske chiliflak (pul biber) (kan sløyfes)
 • 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 • 2×400 g bokser hakket tomat av god kvalitet
 • 1-1,5 dl hakket bladpersille (1 middels bunt)
 • 5 skiver tomat og/eller noen biter av paprika
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skrell auberginene i zebramønster og ha i en stor bolle med lettsaltet vann. Legg en asjett eller liknende over så auberginene holdes godt under vannet og la stå i 30-40 minutter. Press ut litt væske og tørk auberginene godt etterpå. Har du ikke tid kan du hoppe over dette punktet og bare salte auberginene litt.
 2. Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 3. Lag kjøttsausen ved å frese løk på medium/lav varme i en tykkbunnet kasserolle eller en stor stekepanne til løken er myk men ikke har fått farge, 10-15 minutter. Rør om ofte så ikke løken blir brun eller brent. Ha så i hvitløk, oregano og tyrkiske chiliflak (om du har) og fres videre i ett minutt. Ha i kjøttdeig og hakk den godt opp. Når kjøttet er gjennomstekt, ha i 1 1/2 boks med hakket tomat (se tips nedenfor), 1 dl vann, bladpersille og litt salt og pepper. Bland godt, kok opp og la stå og putre i minst 10-15 minutter, gjerne lenger (ha i så fall på lokk så det ikke koker for mye inn). Rør om av og til.
 4. Bland den 1/2 boksen med hakket tomat som er igjen med 2 dl vann og litt salt. Kjør med stavmikser eller blender til det er som passata/tomatjuice.
 5. Fordel auberginene i en langpanne og bland inn olivenoljen godt. Sett i stekeovnen og la stå i 25 minutter, men vend på auberginene etter et kvarters tid.
 6. Skjær et snitt på langs i auberginene, som om det var en baguette, men la det være igjen en centimeter eller to i hver ende. Bruk to skjeer til å presse kantene fra hverandre så du får en slags båt. Auberginene vil få en mer fremtredende pæreform, så legg de gjerne annenhver vei så plassen i panna utnyttes, det gjør i alle fall jeg.
 7. Fyll åpningen med kjøttsausen. Ha over skiver av tomat og/eller paprika. Jeg brukte chili da jeg tok bildene (hadde ikke annet i kjøleskapet), men det vil jeg ikke anbefale – de tørker inn. Tøm tomatsausen du lagde i steg 4 rundt i panna.
 8. Sett tilbake i ovnen og stek til auberginen er helt myk, 30-40 minutter. Server varm, gjerne med et dryss fersk finhakket bladpersille over.

Tips

 • Har du ikke blender kan du også bruke en boks passata eller tomatpure spedd med vann til å helle i langpanna. Gjør i så fall som du vil med den resterende halve boksen med hakket tomat; ha den i kjøttsausen (da får den litt mer tomatsmak på bekostning av kjøtt), ha den i langpanna eller spar den til noe annet.
 • Jeg bruker ganske mye kjøttsaus per aubergine i forhold til tyrkiske oppskrifter, vil du ha en litt mindre rett til flere kan kjøttsausen fint strekkes til 8 auberginer.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Del eller lagre:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?