Aubergine med kjøttfyll (Karnıyarık)

Karniyarik (Tyrkisk fylt aubergine med kjøttsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Karniyarik (Tyrkisk fylt aubergine med kjøttsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Karnıyarık er ordentlig hjemmelagd kosemat av beste slag. Her snakker vi silkemyk aubergine fylt med en herlig kjøttsaus. Herlig hverdagsmat!

Som med retter alle har et sterkt forhold til, er det til dels sterke meninger om hvordan retten skal tilberedes. Men realiteten er at det finnes veldig mange veier til målet!

Fellestrekket: Alle av dem er de veldig gode.

Det finnes for øvrig også en vegetarisk variant av tyrkiske fylt aubergine, kjent under navnet imam bayıldı – imamen som besvimte.

Tyrkisk fylt aubergine med kjøtt

Karnıyarık betyr noe sånt som åpen eller oppskjært mage, og hinter jo om at dette kanskje ikke er den mest elegant utseende retten.

Men smaken, den kan ingen ta fra den.

Her snakker vi fløyelsmyk aubergine og kjøttsaus med både gode tomater og masse hvitløk.

Mye krydder bruker de ikke, så hvor god retten blir avhenger i stor grad av kvaliteten på tomatene og kjøttdeigen du bruker. Legg derfor litt ekstra i det om du kan.

Det blir kanskje ikke helt autentisk, men jeg tenker at det også fint går an å krydre som en vil etter egen smak. Tilsvarende retter finnes jo også i mange kjøkken i Midtøsten, hvor de gjerne har innslag av for eksempel allehånde og kanel.

I min tolkning har jeg brukt litt tørket oregano, et mye brukt krydder her nede. Prøv gjerne andre kombinasjoner, for eksempel allehånde og kanel for en litt søtere variant, eller chili for en hot variant.

Trenger du salte og skrelle aubergine før bruk?

Før i tiden la man auberginene hele i lettsaltet vann en stund etter å ha delvis skrelt de for å trekke de bitre smakene ut av auberginene. Men variantene som selges i dag er ikke bitre, så det skulle ikke være nødvendig.

Likevel anbefaler jeg å gjøre det her om du har tid. Vannet salter auberginene og gjør at de får mer smak til slutt. Både Claudia Roden og Yotam Ottolenghi gjør det på denne måten, så da tør jeg nesten ikke annet enn å høre på dem.

Vil du spare halvtimen det tar går det an å få et bra resultat uten å bløtlegge auberginene først. Men husk da å salte de på et annet tidspunkt.

Hvordan tilberede aubergine / Et kjøkken i Istanbul

Jeg anbefaler også å skrelle av ca. halvparten av aubergineskallet. I motsetning til fruktkjøttet, kan skallet bli litt bittert etter steking. Da er det greit at det ikke er for mye av det.

I Tyrkia bruker de en type aubergine som er ganske lang og smal, men det er ikke essensielt å bruke denne. Vanlige aubergine går helt fint!

Serveringstips

Til karnıyarık passer det godt med ris og, uunnværlig for tyrkere (og undertegnede), yoghurt. Vil du gjøre noe litt ekstra ut av det, prøv cacik, den tyrkisk varianten av tzatziki.

En salat av noe slag er heller aldri feil. I Tyrkia er det i alle fall vanlig med en enkel, frisk salat ved siden av middagen.

Oppskriften holder til ca. 5 porsjoner, men se tips nedenfor.

Aubergine med kjøttfyll (Karniyarik) / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med kjøttfyll (Karnıyarık)

4,8 (6 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Middag
Tyrkia
2 timer
5 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 5 (ca. 1-1,2 kg) aubergine, av den lange smale typen om mulig
  • vann
  • 2+5 ss (totalt ca 1 dl) olivenolje, jeg bruker en mild extra virgin
  • 1 stor løk, finhakket
  • 5 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), (kan sløyfes)
  • 500 g kjøttdeig
  • 800 g hakket tomat, frisk eller hermetisk
  • 1 bunt bladpersille, (uten tykke stilker), hakket
  • 5 skiver tomat, og/eller noen biter av paprika
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Skrell halvparten av skallet av auberginene. Ha auberginene i en stor bolle med lettsaltet vann. Legg en asjett eller liknende over så auberginene holdes godt under vannet og la stå i 30-40 minutter. Press ut litt væske og tørk auberginene godt etterpå. Har du ikke tid kan du hoppe over dette punktet og bare salte auberginene litt.
  • Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
  • Lag kjøttsausen ved å frese løk på medium/lav varme i en tykkbunnet kasserolle eller en stor stekepanne til løken er myk men ikke har fått farge, 10-15 minutter. Rør om ofte så ikke løken blir brun eller brent. Ha så i hvitløk, oregano og tyrkiske chiliflak (om du har) og fres videre i ett minutt. Ha i kjøttdeig og hakk den godt opp. Når kjøttet er gjennomstekt, ha i 600 g hakket tomat (se tips nedenfor), 1 dl vann, bladpersille og litt salt og pepper. Bland godt, kok opp og la stå og putre i minst 10-15 minutter, gjerne lenger (ha i så fall på lokk så det ikke koker for mye inn). Rør om av og til.
  • Bland den resterende (200 g) hakket tomat med 2 dl vann og litt salt. Kjør med stavmikser eller blender til det er som passata/tomatjuice.
  • Fordel auberginene i en langpanne og bland inn olivenoljen godt. Sett i stekeovnen og la stå i 25 minutter, men vend på auberginene etter et kvarters tid.
  • Skjær et snitt på langs i auberginene, som om det var en baguette, men la det være igjen en centimeter eller to i hver ende. Bruk to skjeer til å presse kantene fra hverandre så du får en slags båt. Auberginene vil få en mer fremtredende pæreform, så legg de gjerne annenhver vei så plassen i panna utnyttes, det gjør i alle fall jeg.
  • Fyll åpningen med kjøttsausen. Ha over skiver av tomat og/eller paprika. Jeg brukte chili da jeg tok bildene (hadde ikke annet i kjøleskapet), men det vil jeg ikke anbefale – de tørker inn. Tøm tomatsausen du lagde i steg 4 rundt i panna.
  • Sett tilbake i ovnen og stek til auberginen er helt myk, 30-40 minutter. Server varm, gjerne med et dryss fersk finhakket bladpersille over.

Tips & noter

  • Har du ikke blender kan du også bruke en boks passata eller tomatpure spedd med vann til å helle i langpanna. Gjør i så fall som du vil med den resterende halve boksen med hakket tomat; ha den i kjøttsausen (da får den litt mer tomatsmak på bekostning av kjøtt), ha den i langpanna eller spar den til noe annet.
  • Jeg bruker ganske mye kjøttsaus per aubergine i forhold til tyrkiske oppskrifter, vil du ha en litt mindre rett til flere kan kjøttsausen fint strekkes til 8 auberginer.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.