NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Rosebørek med potetfyll (Patatesli gül böreği)

Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Månedens #oppskriftsutfordring er potet. Hjelp!

Poteten har ikke noen særlig stor plass i det tyrkiske kjøkken og det bærer også tilgjengeligheten preg av. Der vi i Norge kan meske oss i amandinepoteter, mandelpoteter, nypoteter, Beate, Kerrs Pink og hva de nå heter alle disse forskjellige typene i forskjellige fasonger, farger og konsistenser, finner man i Tyrkia…potet.

Det betyr selvfølgelig ikke at den ikke brukes. For det gjør den. Men siden ris og bulgur for lengst har tatt plassen som karbofyll på tallerkenen må poteten pent finne seg i å spille en annen rolle enn lenger nord.

Potet i Tyrkia: Best i bakst

Du finner den i enkle anatolske kjøttgryter, som stort sett består av kjøtt, kraft og potet. Artisjokk serveres alltid braisert i olivenolje med grønne erter og små terninger av potet og gulrot. Sammen med andre rotgrønnsaker som sellerirot og gulrot får du den servert i vegetarkraft med masse dill. Og som nær sagt overalt ellers er den selvsagt også populær kuttet i staver og fritert.

Men aller best utnytter tyrkerne poteten i bakst.

Jeg vet ikke helt hva som gjør det, men potet og hvit bakst passer utrolig godt sammen: Alle som har prøvd potetpizza kan ikke annet enn å være enig i det. Tyrkerne har en annen vri: gözleme, en tynn deig som fylles, brettes sammen til et kvadrat, stekes på takke og pensles med smør. Fylt med potet er det noe av det beste du får kjøpt i Tyrkia.

Og selvfølgelig i børek.

Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har tidligere lagt ut to oppskrifter på det jeg vil kalle vanlig hjemmelagd børek – altså stekt i langpanne. Med fetaost og persille. Og med kjøttdeig og løk. Oppskrifter jeg selv går tilbake til med jevne mellomrom. (Etter statistikken å dømme er jeg ikke alene om det.)

Børekens mange varianter

I det siste har jeg jobbet med å utvide børekrepertoiret mitt. For det finnes utallige varianter børek, alle med sine egne særegenheter. Å lage langpannebørek, som er myk inni og lett brunet på toppen, er ikke det samme som å lage sigarbørek, som skal være helt sprø, nesten som en tynn vårrull, eller amulettbørek, som er trekantede og skal være som puter: sprø utenpå men myk og luftig inni, ikke ulikt samosa. Og det er heller ikke det samme som den vakreste av dem alle: rosebørek.

Rosebørek, eller gül böreği som tyrkerne kaller den, skal være litt flakete, men samtidig holde formen. Den skal ikke være sprø, men heller ikke våt. På langt nær så vanskelig som det kanskje høres ut som. Bare annerledes.

Og den passer perfekt til potetfyll.

Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

#oppskriftsutfordringen

Denne oppskriften er mitt bidrag til matbloggernes #oppskriftutfording for oktober. Denne gangen er det Ina og Mat på bordet som fronter det hele, en blogg jeg har fulgt siden matbloggenes spede barndom på sent 2000-tall. Temaet for denne måneden er altså potet, og det er allerede kommet inn mange bidrag.

For eksempel: Middelhavsinspirert potetstappe fra Aichas mat (yum!), kremede småpoteter med aromasopp og bacon fra Mias Mat (bacon!) og en hel potettrio fra Bord for to (så vakkert!). Og selvfølgelig Inas egne ovnsbakte poteter med timian (middag her i morgen). Sjekk også mitt innlegg fra tidligere for hvordan jeg alltid får supersprø ovnsbakte poteter. For å få med deg flere bidrag, følg Matbloggsentralen på Facebook og emneknaggen #oppskriftsutfordringen på Instagram for å få med deg flere bidrag.

Rosebørek med potetfyll

Men nå! Rosebørek! Oppskriften nedenfor gir et relativt klassisk resultat. Fyllet kan selvfølgelig varieres etter smak. Prøv for eksempel å ha i litt fetaost, eller krydre med for eksempel timian eller dill. Selv synes jeg det enkle er det beste, og synes den er perfekt akkurat som den er. Server til frokost, lunsj, middag eller som turmat. Er det et måltid som skal mette, server en god salat eller to til, for eksempel en kikertsalat eller linsesalat og en enkel grønn salat. Gir 10-12 børek, avhengig av hvor grådig eller raus man er når man legger på fyllet.

Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

Fyll

 • 4 medium poteter (350-400 g), skrelt og skjært i grove biter (bruk samme type du bruker til potetstappe)
 • 2 ss olivenolje
 • 1 medium løk, finhakket
 • 1/2 dl melk
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • 40 g (1,5 dl) finhakket bladpersille
 • 1 ts pul biber eller 1/4-1/2 ts cayennepepper eller chiliflak (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Børek

 • 2 dl melk
 • 1/2 dl olivenolje
 • 20-24 filodeigark
 • 1 eggeplomme, lett sammenvispet med noen dråper vann
 • 1-2 ts nigellafrø eller sesamfrø (eller en blanding)

Sånn gjør jeg det

 1. Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre (eller bruk restepoteter). Renn av og sett til side.
 2. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
 3. Fres løken i olivenoljen i en tykkbunnet stekepanne på medium varme til løken er myk men ikke bruket, 10-12 minutter. Ha poteten i stekepanna og mos det hele lett sammen med en gaffel. Ha over i en bolle og bland inn melk, extra virgin olivenolje, bladpersille og pul biber (hvis du bruker). Smak til med salt og pepper.
 4. Visp sammen melk og olivenolje.
 5. Ordne deg god plass på kjøkkenbenken og dekk to stekeplater med bakepapir. Åpne pakken med filodeig og dekk filoarkene med et fuktet håndkle så de ikke tørker ut.
 6. Ta to filoark og legg på kjøkkenbenken (jeg pleier å ha bakepapir under så det ikke setter seg fast til underlaget). Pensle hele oversiden med melk- og oljeblandingen (ca. 1,5-2ss). Legg ca. 2 ss av fyllet i en tynn strimle 1-2 cm fra toppen. Ha tilsvarende klaring på venstre side og litt mer (3-4 cm.) på høyre side. Du trenger mindre fyll per börek enn du tror, men det er ingen krise om du har på for mye – det betyr bare at du får færre børek. Rull lett sammen til en lang pølseform, pensle gjerne litt ekstra på enden så børeken lukker seg. Snurr pølsa i en spiral så du har biten med lengst klaring ytterst. Press den ytterste biten (uten fyll) flat og legg underbøreken. Sett til side på bakepapir.
  Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
  Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
  Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
 7. Gjenta prosessen i steget foran til du er tom for fyll. Det hender jeg trenger litt mer melk- og oljeblanding, lag i såfall litt mer med forholdstallene 4 deler melk, 1 del olivenolje.
 8. Pensle børekrosene først lett med melk- og oljeblandingen så også toppen og sidene blir fuktet, deretter med med eggeplommen. Topp med nigellafrø.
 9. Stek børekene til de er gylne og gjennomstekte, 30-40 minutter. Får du bruk for begge stekeplatene, bytt plass på dem etter ca. 20-25 minutter så de blir jevnt brunet. Får du plass til alt på én plate setter du den bare i midten.
 10. La børekene hvile i minst 10 minutter før servering og server varm (men altså ikke rykende varm) eller ved romtemperatur.

Tips

 • For en variant med ost, tilsett 75 g smuldret fetaost i fyllet.
 • Skal du ha børek til middag kan du fint lage ferdig fyllet kvelden før. Da går det hele ganske så raskt!
 • Børek holder seg godt i tett beholder et par-tre dager i kjøleskap. Varm den opp i en nonstick stekepanne på medium varme så blir den fin og sprø som om den var nystekt. Den kan også fint fryses.

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

3 kommentarer

  1. Nå som jeg har fått bra kontroll på den burde jeg vel kunne prøve det ut en gang, i alle fall. Denne oppskrifta burde jo være et fint utgangspunkt, (nesten) uten egg som den er allerede. Ser tyrkiske veganbloggere bruker usøtet soyamelk i stedet for kumelk, så det er kanskje en god start? Uansett, rapporterer tilbake når jeg får prøvd.

  2. Jeg byttet ut melk med soyamelk her og droppet egget uten at det hadde noen stor konsekvens for resultatet. Ser kanskje bedre ut med egg på toppen, men jeg var kjempefornøyd 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM