İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det finnes utrolig mange varianter av köfte, altså kjøttboller, i Tyrkia. Izmir köfte – en ovnsform med kjøttboller og potet – er en av mine absolutte favoritter. Slik lager jeg den, basert på min samboers bestemors oppskrift.

Da jeg flyttet til Istanbul sommeren 2015 skulle oppussingen av huset vårt vært ferdig. Men som alle som har gjennomført et større oppussingsarbeide vet: Man helrenoverer ikke fem etasjer uten forsinkelser.

De to første månedene bodde derfor min samboer og jeg hos hans foreldre på den andre siden av Istanbul.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Min samboers bestemors oppskrift

Naturlig nok spiste vi ofte middag der. En av mine absolutte favoritter fra den tiden er denne: Izmir köfte. (En annen: Ferske bønner i olivenolje.)

Izmir er en by på Tyrkias vestkyst, landets tredje største. Det er også dette området min samboers familie kommer fra – selv om de som mange tyrkiske familier har grener mange steder i landet.

På den tiden bodde min samboers bestemor også hos mine svigerforeldre. Hun gikk bort et par år senere, men innen den tid brukte hun mye tid sammen med sin sønn. Sammen lagde de middag, alle de klassiske tyrkiske rettene alle elsket.

Deriblant, altså, Izmir köfte.

Tyrkiske köfte - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg lærte ikke retten direkte av henne, men jeg har sett dem lage retten sammen, og fått tips fra min samboers far. Og smaken, tør jeg påstå, er ganske nøyaktig den samme.

Enkel ovnsform med kjøttboller

Selve retten er like enkel som den er genial: Köfte, altså tyrkiske kjøttboller, med poteter, paprika og tomatsaus. Alt i samme panne og rett i ovn.

Så er det bare å vente på at middagen godgjør seg mens de herligste dufter sprer seg fra stekeovnen.

Siden potetene ofte trenger litt ekstra tid, har jeg etterhvert begynt å sette dem i ovnen mens jeg tilbereder kjøttbollene. Men det tradisjonelle er å ha alt i samtidig.

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttbollene kan tilberedes på mange forskjellige vis. Hver region og hver kokk har sin egen måte å gjøre det på. Gjerne forskjellig ettersom om köftene skal stekes, ovnsbakes, i gryte og hva som serveres til. Varier derfor gjerne krydder etter hva du liker best.

Jeg gjør det enkelt og bruker hvitløk, bladpersille, spisskummen og chili i tillegg til salt og pepper. Alt sammen klassiske ingredienser i tyrkiske kjøttboller.

Når jeg får tak i det, bruker jeg gjerne fersk chili. Det er ikke vanlig i Tyrkia, hvor den brukes i tørket variant. Pul biber, relativt milde tørkede chiliflak med mer smak enn hete, også kjent som Aleppopepper.

Mange tilsetter også en halv raspet løk i köftene, men i akkurat denne retten synes jeg det er best uten. Men gjør som du føler for med smakstilsetningene.

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det du imidlertid ikke bør droppe, er brødrasp og egg. I tillegg til å hjelpe til med å holde köftene fra å falle fra hverandre gjør de at de holder seg gode og saftige, selv om de skulle få stå i ovnen litt lenger enn strengt tatt nødvendig.

Bruk helst brødskiver uten masse frø og annet som setter smak. Brødraspet er der for konsistens, ikke smak. Jeg bruker daggammelt brød, altså ikke helt tørre brødsmuler.

Slik serverer jeg Izmir köfte

I Tyrkia serveres Izmir köfte med ris og en liten skål yoghurt ved siden av. Ris og potet høres kanskje ut som overkill, men litt som potet og pizza passer det utrolig godt sammen.

Izmir köfte i tallerken på bord foran vindu
Oppskriften er også med i min første bok Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapci

Kanskje er yoghurt uvant til middagsmaten for deg, men i Tyrkia er det helt vanlig til nærmest alle middager. Tenk på det som Midtøstens rømme!

Selv syntes jeg det var veldig rart de første par-tre gangene. Men så snart jeg ble vant til det kan jeg ikke lenger tenke meg klassiske tyrkiske middager uten. Og slik vet jeg det er for mange nordmenn som er blitt kjent med dette fantastiske kjøkkenet.

Jeg pleier også å servere en enkel salat til, for eksempel en grønn salat eller raspet gulrot og reddik med en skvis sitron og litt god olivenolje.

Oppskriften gir 2-4 porsjoner, og kan fint dobles. Du kan også bruke mer eller mindre potet enn angitt, alt etter smak.

Izmir köfte – Tyrkisk ovnsform med kjøttboller og potet

Izmir köfte – Tyrkisk ovnsform med kjøttboller og potet

Mengde: 2-4 porsjoner

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 500 g potet, skåret i 4-5 mm tykke skiver
 • 1 stor gulrot (ca. 150 g), skåret i 4-5 mm tykke skiver
 • 4-6 tyrkiske grønne paprika (sivri biber) eller 1 vanlig paprika i valgfri farge, i store biter eller strimler
 • vann
 • salt og pepper

Kjøttboller (Köfte)

 • 400 g kjøttdeig
 • 2 daggamle brødskiver uten skorpe, kjørt til brødsmuler eller finhakket (ca. 40 g nettovekt)
 • 1 egg
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) eller 1 fersk chili, frø fjernet, finhakket
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og raspet eller finhakket
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 1 ts malt spisskummen
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts svart pepper

Tomatsaus

 • 400 g raspet tomat + 2 dl vann (eller se tips under for alternativer)
 • 2 ss olivenolje
 • evt. litt tomatpuré og en klype sukker (om du vil ha en sterkere tomatsmak)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
 2. Bland potet og gulrot med olivenolje og ha i en ildfast form. Ha i 2-3 ss vann. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter mens du lager kjøttbollene.
 3. Bland alle ingrediensene til köfte godt sammen med hendene. Form til 8-10 like store köfte (ikke flere – da blir de så små at de kan bli litt tørre). Jeg bruker en spiseskje og innsiden av en hånd til formingen. Litt vann på skjeen og i håndflaten gjør det lettere. Press köftene litt så de får karbonadefasong.
 4. Lag tomatsaus ved å blande tomat, vann, olivenolje og litt salt og pepper godt sammen (se tips under om du ønsker å bruke noe annet enn friske tomater).
 5. Fordel köftene og paprikabitene i den ildfaste formen. Hell tomatsausen over så alt (inkludert kjøttbollene) får litt saus over seg.
 6. Stek midt i ovnen til potetene er møre, kjøttbollene gjennomstekt og sausen har tyknet noe, 30-40 minutter. La stå noen minutter før du serverer dem rykende varme.

Tips

Tomatsausen som helles over skal være tynn og koke/dampe det hele i tillegg til å gi god smak. Bruk det du har av tomat. Utenfor tomatsesongen, kan du som alternativ til frisk tomat bruke:

 • 3 dl passata + 3 dl vann + 2 ss olivenolje eller
 • 1×400 g boks hakket tomat + 2 ss olivenolje + 2 dl vann (kjør fin med stavmikser eller blender) eller
 • 75 g tomatpuré + 1 ts sukker + 2 ss olivenolje + 5 dl kokende vann (ha i vann litt etter litt mens du rører godt, så du får en fin, homogen saus)

  Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

  Prøv disse

  11 kommentarer

  1. Hei! Jeg driver kafeen i Kirkens Bymisjon i Kristiansand. Sist fredag laget vi både İzmir köfte og Libanesisk moussaka, og det var nydelig mat. Spesielt moussakaen var helt fantastisk på smak. Det er en glede å følge den innbydende og spennende bloggen din, så tusen takk for innsatsen og jobben du legger ned i den.

  2. Middag idag tyrkiske kofte med poteter og tomater. Og rødkålsalat med ristede solsikkekjerner istedenfor pinjekjerner. SMakte fortreffelig, måtte bruke norsk karve,og det gikk bra. Takk, takk

   1. Hei, det har jeg aldri prøvd, så det vet jeg rett og slett ikke. Litt redd for at konsistensen blir for smuldrete og at bollene kan falle fra hverandre. Det er vanligere å blande inn bulgur eller ris. Lykke til!

  3. Dette var kjempegodt. Takk for super oppskrift, chili ble erstattet av habanero (i mangel av fersk chili) litt ekstra hvitløk ble det og. ????
   Gleder meg til å prøve flere av oppskriftene.

  4. Hei, så mange fine oppskrifter 🙂 Jeg var i tyrkia i sommer og fikk smake på så mye god mat. Blandt annet en veldig god ris. Så spørsmålet mitt er: Kan risen være kokt i buljoung? Og veldig god salt men aner ikke hva slags krydder,olje eller noe anett de har hatt oppi? Jeg skal ha 50 års dag og skal lage en kylling gryte så hadde satt pris på om du kan hjelpe meg 🙂 Kan jeg lage salaten dagen før?

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

  Heisann, Vidar her!

  Heisann, Vidar her!

  Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

  Annonse Norli (Hvorfor?)

  Mine bøker

  * Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

  Populært

   Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
   Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
  Annonse (Hvorfor?)

  Lyst på noe annet?

  Skip to Recipe
  Aubergine & tahini stående på bord

  Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

  Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

  Aubergine & tahini stående på bord

  Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

  Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

  Få unike oppskrifter i innboksen!

  Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

  Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

  Få unike oppskrifter i innboksen!

  Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

  Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

  Hva har du lyst på?