İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

İzmir köfte (Tyrkiske ovnsbakte kjøttboller med potet og tomatsaus)

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Det finnes utrolig mange varianter av köfte, altså kjøttboller, i Tyrkia. Dette er en av mine favoritter.

Da jeg kom flyttende til Istanbul sommeren 2015 skulle oppussingen av huset vårt egentlig vært ferdig. Men som alle som har gjennomført et større oppussingsarbeide vet: Man helrenoverer ikke fem etasjer uten forsinkelser. De to første månedene bodde derfor min samboer og jeg hos hans foreldre på den andre siden av Istanbul.

Vi spiste naturlig nok ofte middag der og en av favorittene mine fra den tiden er denne: Izmir köfte. (En annen: Ferske bønner i olivenolje.) Kjøttboller slik de liker å lage den i Izmir i vestre Tyrkia, altså. Retten er like enkel som den er genial: Köfte, altså tyrkiske kjøttboller, med poteter, paprika og tomatsaus. Alt i samme panne og rett i ovn. Også er det bare å vente på at middagen godgjør seg mens de herligste dufter sprer seg fra stekeovnen.

Tyrkiske köfte - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Köftene kan tilberedes på mange forskjellige vis. Hver region og hver kokk har sin egen måte å gjøre det på – og gjerne forskjellig ettersom om köftene skal stekes, ovnsbakes, i gryte og hva som serveres til. Varier derfor gjerne krydder etter hva du liker best.

Her har jeg hold det enkelt og brukt fersk chili, hvitløk, bladpersille og spisskummen i tillegg til salt og pepper. Med unntak av fersk chili er alle svært vanlige ingredienser i tyrkisk köfte. Den ferske chilien brukte jeg fordi jeg fikk tak i det på markedet i forrige uke, ellers ville jeg nok, som tyrkere flest, brukt pul biber, relativt milde tørkede chiliflak med mer smak enn hete, også kjent som Aleppopepper. Erstatt gjerne chilien med 1-2 ts pul biber om du har det – det blir minst like godt. Mange tilsetter også en halv raspet løk i köftene, men i akkurat denne retten synes jeg det er best uten. Men, som sagt, gjør som du føler for med smakstilsetningene.

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det du imidlertid ikke bør droppe er brødrasp og egg. I tillegg til å hjelpe til med å holde köftene fra å falle fra hverandre gjør de at de holder seg gode og saftige, selv om de skulle få stå i ovnen litt lenger enn strengt tatt nødvendig. Bruk helst brødskiver uten masse frø og annet som setter smak; brødraspet er der for konsistens, ikke smak. Jeg bruker daggammelt brød, altså ikke helt tørre brødsmuler.

Izmir köfte kan serveres som den er, uten noe annet til, men i Tyrkia får du den alltid med ris og gjerne også en liten skål yoghurt ved siden av (gresk eller tyrkisk type passer best, de er litt tykkere enn de som selges som naturell yoghurt). Jeg pleier også å servere en enkel salat til, for eksempel en grønn salat eller raspet gulrot og reddik med en skvis sitron og litt god olivenolje. Flere tips til sideretter finner du under oppskriften. Gir 3-4 porsjoner.

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

İzmir köfte (Tyrkiske ovnsbakte kjøttboller med potet og tomatsaus)

Ingredienser

Köfte

 • 400 g kjøttdeig
 • 2 daggamle brødskiver uten skorpe, kjørt til brødsmuler eller finhakket (ca. 40 g nettovekt)
 • 1 egg
 • 1 chili, frø og hinne fjernet, finhakket
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og raspet eller finhakket
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts svart pepper

Potetskiver og tomatsaus

 • 500 g potet, skrelt eller godt vasket og skjært i 4-5 mm tykke skiver
 • 1 stor gulrot (ca. 150 g), skrelt eller godt vasket og skjært i 4-5 mm tykke skiver
 • 1 valgfri paprika, frø og hinne fjernet, i store biter eller strimler
 • 1×400 g boks hakket tomat + 2 dl vann eller 3 dl passata + 3 dl vann
 • 2 ss olivenolje
 • evt. litt tomatpuré og en klype sukker (om du vil ha en sterkere tomatsmak)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
 2. Bland alle ingrediensene til köfte godt sammen med hendene. Form til 8-10 like store köfte (ikke flere – da blir de så små at de kan bli litt tørre). Jeg bruker en spiseskje og innsiden av en hånd til formingen; litt vann på skjeen og i håndflaten gjør det lettere. Press köftene litt så de får karbonadefasong.
 3. Fordel potet, gulrot og paprika i en langpanne. Pass på så ikke potetskivene klistrer seg sammen, ellers er det ikke så nøye hvordan de ligger. Legg köftene oppå grønnsakene. Bland tomat, vann, olivenolje og litt salt og pepper godt sammen. Har du ikke tomater av topp kvalitet, eller bare liker litt sterkere tomatsmak, kan du også blande inn en teskje eller to med tomatpuré og en klype sukker. Bruk gjerne en stavmikser om du har så tomatene moses, men det går helt fint å bare blande for hånd også. Hell tomatsausen over så hele forma (inkludert köftene) er dekt.
 4. Stek midt i ovnen til potetene er møre og sausen har tyknet litt, typisk 40-45 minutter men opp til en time eller mer avhengig av tykkelsen på potetskivene og potettypen. Er potetene fremdeles veldig harde etter 40 minutter kan du ta ut köftene og sette de inn igjen i fem minutter når potetene er møre, så unngår du at kjøttet blir tørt. Server rykende varm.

Passer godt sammen med

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

11 kommentarer

 1. Hei! Jeg driver kafeen i Kirkens Bymisjon i Kristiansand. Sist fredag laget vi både İzmir köfte og Libanesisk moussaka, og det var nydelig mat. Spesielt moussakaen var helt fantastisk på smak. Det er en glede å følge den innbydende og spennende bloggen din, så tusen takk for innsatsen og jobben du legger ned i den.

 2. Middag idag tyrkiske kofte med poteter og tomater. Og rødkålsalat med ristede solsikkekjerner istedenfor pinjekjerner. SMakte fortreffelig, måtte bruke norsk karve,og det gikk bra. Takk, takk

  1. Hei, det har jeg aldri prøvd, så det vet jeg rett og slett ikke. Litt redd for at konsistensen blir for smuldrete og at bollene kan falle fra hverandre. Det er vanligere å blande inn bulgur eller ris. Lykke til!

 3. Dette var kjempegodt. Takk for super oppskrift, chili ble erstattet av habanero (i mangel av fersk chili) litt ekstra hvitløk ble det og. ????
  Gleder meg til å prøve flere av oppskriftene.

 4. Hei, så mange fine oppskrifter 🙂 Jeg var i tyrkia i sommer og fikk smake på så mye god mat. Blandt annet en veldig god ris. Så spørsmålet mitt er: Kan risen være kokt i buljoung? Og veldig god salt men aner ikke hva slags krydder,olje eller noe anett de har hatt oppi? Jeg skal ha 50 års dag og skal lage en kylling gryte så hadde satt pris på om du kan hjelpe meg 🙂 Kan jeg lage salaten dagen før?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring