Shakshuka (Egg i tomat- og paprikasaus)

Shakshuka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Shakshuka, eller sjaksjuka som man egentlig kanskje burde kalle det på norsk, er i bunn og grunn en grønnsaksragu med egg. Den skal ha sitt opphav i den jødiske diasporaen i Libya, og selv om den spises mye i nord-Afrika er det nok israelerne som skal ha mye av æren for at den har spredt seg til resten av verden og blitt den kanskje mest trendy brunsjretten de siste årene.

Shakshuka kan varieres nærmest i det uendelige, men den vanligste varianten består av tomat, paprika og gjerne chili. Og egg da, selvfølgelig – det er det som gjør det hele til shakshuka og ikke grønnsaksragu. Så er det fritt frem for å improvisere for den som vil – prøv for eksempel med krydret pølse som chorizo, eller krydre tomatsausen med spisskummen eller røkt paprika. Eller ha i aubergine eller squash i stedet for, eller i tillegg til, paprika. Eller ha litt fetaost eller geitost på toppen. Her er mulighetene mange!

Shakshukah (2 of 2)

Men selv synes jeg basisvarianten er best, majestetisk som den er til tross for sin enkelhet. Hemmeligheten, som i de fleste tomatsausbaserte retter, er å la tomatene stå og koke lenge nok. Serverer jeg denne til frokost, brunsj eller lunch lager jeg tomatsausen kvelden før og varmer opp og har i eggene på morgenen. Men man trenger selvfølgelig ikke å begrense seg til det – dette er også grådig god middag med godt brød til. Holder til 3-6 porsjoner, avhengig av hva det serveres til.

Ingredienser

 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt, delt i to og skjært i strimler
 • 2 søtpaprika eller 1 vanlig rød paprika, uten kjerne, i strimler
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 1/2-1 chili, finhakket (kan sløyfes)
 • 800 g hakket tomat fra boks eller solmoden og smakfull fersk tomat, i små terninger og evt. litt tomatpure
 • 6 ferske egg
 • evt. litt finhakket bladpersille og/eller pul biber, til pynt
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres løk og paprika i olivenolje under jevnlig omrøring på medium varme i en stor tykkbunnet panne med høye kanter til grønnsakene har blitt ganske myke men ikke fått farge, 10-15 minutter.
 2. Tilsett hvitløk og chili og fres videre et par minutter til under jevnlig omrøring.
 3. Tilsett tomater og litt salt og pepper, rør godt rundt og sett på lokk. Bruker du ferske tomater kan det lønne seg å tilsette tomatpure for å få intensivere tomatsmaken. La putre på svak varme så lenge du har tid, gjerne en halvtime eller mer. Dette får frem tomatsmaken på en god måte. Smak evt. til med mer salt og pepper.
 4. Lag 6 fordypninger i shakshukaen og knekk i eggene. Sett på lokk og la putre til eggene er slik du vil ha dem; jeg synes shakshukaen blir desidert best om plommen renner godt. Det er viktig å beholde lokket på og ikke ta det av for å sjekke for ofte, ellers blir toppen veldig rennende.

Flere varianter

Shakshuka kan krydres og lages på mange forskjellige måter. Her er to varianter til:

Shakshuka med krydret pølse - oppskrift fra Vidar Bergum

Shakshuka med krydret pølse

I denne varianten har jeg krydret sausen og topper med krydret pølse. Knallgodt! Oppskriften finner du i spalten min Mat fra Midtøsten hos Smak.

Shakshuka med fetaost - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Shakshuka med fetaost

En ekstra smaksrik variant toppet med fetaost. En skikkelig favoritt hjemme hos oss! Oppskriften finner du i boka mi «Hummus & granateple».

 

Bok: «Hummus & granateple»

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *