Blomkålsuppe med spisskummen

Fyldig og spennende suppe med smak av Midtøsten.
Blomkålsuppe med spisskummen
Blomkålsuppe med spisskummen
Av

At blomkål og spisskummen hører sammen, har du kanskje visst lenge. Men i blomkålsuppe? Jo da! Med karamellisert løk og chilismør i tillegg, blir dette en fyldig og spennende suppe, uten at det eksotiske tar helt over for blomkålsmaken.

Jeg har aldri hatt det helt store forholdet til blomkålsuppe. Den har bare vært der. Helt ok, ingen protester, godt til og med. Men jeg kan knapt huske at jeg noen gang har tenkt «nå fikk jeg lyst på blomkålsuppe».

Kanskje er det fordi jeg, som nordmenn flest av min generasjon, er oppvokst med posesuppen, gjerne pimpet med litt ekte blomkål. Den var gjeldende hjemme. Den var gjeldende på veikroa jeg jobbet på som tenåring. Og, mistenker jeg sterkt, så godt som alle andre steder jeg fikk den servert.

Slik er det ikke lenger. Etter årevis med ferdigprodukter, er mange av oss i ferd med å gjenoppdage å lage mat fra bunnen av. Hvor enkelt det er. Og ikke minst: Hvor mye bedre det smaker.

Foto: Bahar Kitapcı.

Min egen reise har ført meg inn i for noen eksotiske kjøkken. Tyrkia, Midtøsten og maten fra matkulturene i disse områdene har vært hovedinnslaget i min hverdagsmat i over ti år nå. Det bærer også blomkålsuppen min preg av.

Gode grunner til at blomkålsuppe ofte har raust med topping

For all del. Det er ikke noe galt med «vanlig» blomkålsuppe. Men det er en grunn til at ordentlig gode blomkålsupper har raust med topping. Chorizo, for eksempel, eller bacon, om det skal være litt mer norsk. Biter av blomkål. Grønt i forskjellige varianter.

Toppingen er ikke bare til pynt. De er viktige for at suppen skal få ordentlig godt med smak. Blomkål har en mild smak, og grunnoppskriftene gjør ikke så mye for å utfordre denne. Uten toppingen, blir det fort som barndommens blomkålsuppe: Helt ok. På ingen måte vondt, men heller ingen stor højdare.

Etter å ha sett blomkål på markedene fem vintere gjennom i Istanbul, og sett utallige oppskrifter med blomkål fra nabolandene lenger sør som er rausere med krydderbruken, begynte jeg å tenke. Har disse områdene noe å tilføre blomkålsuppen?

Blomkålsuppe med inspirasjon fra Midtøsten

En rekke google-søk og saumføring av kokebøker senere sendte meg til slutt i retning av en oppskrift fra Moro, en av mine favorittrestauranter i London. I boka Moro East, som har vært umulig å få tak i i flere år, og som er den eneste fra dem jeg ikke har, skal de ha en oppskrift på blomkålsuppe med spisskummen.

Blomkålsuppe med spisskummen

Denne er egentlig ikke så veldig ulik den tradisjonelle norske måten å lage den på, men med to viktige unntak. De karamelliserer løken først, for ekstra smaksdybde. I tillegg tilsetter de altså spisskummen. At spisskummens jordaktige smak står godt til blomkål, har mange av oss visst lenge.

Jeg tilsetter dessuten yoghurt, hvis milde syrlighet runder ut suppen på en god måte uten å være så fet eller kremete som rømme eller creme fraiche.

Også i Moros versjon er toppingen viktig, men de gjør en kjøttfri variant som tilfører like mye god smak og dybde som chorizo eller bacon. Det geniale tyrkiske chilismøret slår til igjen. Selvfølgelig gjør det det.

Resultatet er en suppe med en mørkere farge og kraftigere smak, nesten lett røkt. Blomkålsmaken kommer enda bedre til sin rett. Kanskje ikke for alle, men du verden så godt, spør du meg.

Suppen blir dessuten mektigere. Kanskje også fordi du kan gjøre den tykkere, all den tid du ikke er like avhengig av kraften for å gi mye av smaken. Jeg har endog lagd den med vann – og suppen blir fremdeles utrolig god. Men har du kraft stående, er den god å bruke her.

Se steg-for-steg-video på Instagram

Jeg lagde denne blomkålsuppen på Instagram Stories i går. Du kan se den lagret på mine høydepunkter her: @vidarbergum_no. Jeg blingset riktignok litt med målene og endte opp med bare halvparten av væsken jeg skulle hatt i. Men det gjorde ingenting. Det var bare å ha i mer væske etter at stavmikseren hadde gjort ferdig sin del av jobben.

Målene i oppskriften under er de jeg skulle brukt, og gir fremdeles en relativt tykk suppe til blomkålsuppe å være. Om du vil ha den tynnere, gjør som meg og tilsett mer væske til slutt. Vann, kraft, melk eller yoghurt – det velger du.

Dette er ikke verdens raskeste oppskrift. Den er slett ikke vanskelig, men det tar litt tid å skape de gode smakene fra blant annet karamellisert løk. Den passer derfor kanskje best på en søndag. Eller du kan lage den i stand på kvelden, og bare varme den opp neste dag. Har du godt, ferskt brød til, blir dine venner ved middagsbordet ekstra fornøyde. Gir 4-6 porsjoner.

Blomkålsuppe med spisskummen

Blomkålsuppe med spisskummen og chilismør

5 (3 stemmer).
Forrett, Lunsj, Suppe
Midtøsten-inspirert
50 minutter
4 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss smør
 • 2 løk, delt i to og skåret i tynne halvmåner
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 1,5 ts hel spisskummen, knust i en morter
 • 1 stor blomkål, grovhakket
 • 1 stor potet, (på størrelse med bakepotet), skrelt og grovhakket
 • 4 dl kraft, eller vann
 • 4 dl melk
 • 2 dl yoghurt, gresk eller tyrkisk type (ev. mer kraft eller melk)
 • 1 liten håndfull frisk dill, eller bladpersille, finhakket
 • salt og pepper

Chilismør

Sånn gjør jeg det

 • Varm en tykkbunnet kasserolle du har lokk til over medium varme. Ha i olivenolje, smør og løk. Fres til løken begynner å få farge, 15-20 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
 • Ha i hvitløk og spisskummen. Fres videre et par minutter til under jevnlig omrøring. Ha så i blomkål og potet. Fres i nye ti minutter mens du rører jevnlig, så det ikke brenner seg.
 • Hell i vann eller kraft, melk og yoghurt, samt salt og pepper. Væsken skal nesten dekke blomkålen, men ikke helt. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til blomkål og potet er møre, typisk 15-20 minutter, men det avhenger av hvor store biter du har.
 • Når alt er mørt, kjør suppen med stavmikser eller i flere omganger blender. Om nødvendig, spe med mer vann, kraft eller melk for å få konsistensen slik du liker den best. Jeg synes denne suppen er best når den er ganske tykk. Smak til med salt og pepper – kan hende trenger du mer enn du tror.
 • Lag chilismør ved å smelte smør i en liten panne eller kasserolle over medium varme. Når smøret bobler godt, trekk av varmen og bland inn tyrkiske chiliflak eller røkt paprika.
 • Server suppen med en gang, toppet med chilismør og friske urter.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.