Skje som heller tahini på bønnesalat - ovenfra

Bønnesalat er noe av det mest anvendelige du kan ha i repertoaret. Denne varianten med tahini kan du spise alene, som tilbehør, eller som en av flere retter – alt avhengig av hvor mye du har lyst til å pimpe den. Og er ikke tahini noe for deg, er den knallgod uten også!

— Kan ikke du lage Antalya piyaz? Jeg vil så gjerne ha oppskrift på det!

En gang i vår, kanskje da mange begynt å innse at årets Tyrkia-tur hang i en tynn tråd, nærmest rant det inn med forespørsler på denne bønnesalaten jeg ikke hadde hørt om før.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Eller, piyaz har jeg jo hørt om. Den er en ordentlig klassiker i det tyrkiske kjøkken. En enkel bønnesalat, med tomat, løk og bladpersille som de andre ingrediensene som alltid går igjen. Ofte er også kokte egg og svarte oliven med.

Desidert mest brukt er den som tilbehør til köfte, tyrkiske kjøttboller. Slik jeg også hadde med den i min første bok, Hummus & granateple. En variant av aller enkleste sort – i mine øyne også den aller beste måten å servere piyaz på.

Tyrkiske kjøttboller med bønnesalat - oppskrift - Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapci
Tyrkiske kjøttboller med bønnesalat fra Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapcı

Men etter å ha hørt om denne varianten fra Antalya, med tahini, ble jeg nysgjerrig. For alt blir jo bedre med tahini, eller hva?

Google har ikke alltid svaret

Jeg dykket ned i det jeg har av tyrkiske kokebøker, men fant ingen bønnesalat kalt Antalya piyaz. Internettet, derimot, nærmest flyter det bokstavelig talt over av oppskrifter på den.

De var alle varianter av det samme tema: Bønner, svømmende i rause mengder tahinisaus, smaksatt med blant annet eddik. Og toppet med friske saker: Tomat, løk, bladpersille.

Antalya piyaz, en bønnesalat med tahinisaus toppet med frisk tomat, agurk, bladpersille, rødløk og svarte oliven
En variant av denne bønnesalaten som likner mer en klassisk Antalya piyaz. Her har jeg blandet tahini inn i dressingen, sammen med vann, og helt det over bønnene, før jeg har toppet med resten av salatingrediensene.

Kom du hit på jakt etter en oppskrift på Antalya piyaz, må jeg dessverre skuffe deg. Som du sikkert har sett på bildet allerede, likner ikke denne salaten noen av de versjonene jeg fant på nett. Og dermed neppe heller på varianten du kanskje har smakt på reise sør i Tyrkia.

Jeg prøvde et par av oppskriftene jeg fant gjennom Google, men de var ikke noe for meg. Jeg får derfor komme tilbake til den en annen gang, når jeg selv har fått reise til Antalya og prøve deres bønnesalat med tahini på egen hånd. Eller kanskje sitter du inne med noen gode tips du har lyst til å dele med meg i kommentarfeltet nederst på siden?

Uansett syntes jeg fremdeles tanken bak denne bønnesalaten var tiltrekkende. For tahini passer jo godt til alle disse andre ingrediensene?

Gjett om det gjør!

Enkel og god bønnesalat som enkelt kan pimpes til en hel middagsrett

I stedet har jeg, med inspirasjon fra de gode tipsene, lagd en frisk bønnesalat, som jeg har toppet med tahini.

I forhold til en klassisk piyaz, inneholder den en del mer friske salat-ingredienser. Tomatene får følge av både agurk og grønn paprika. Det gir en frisk og spenstig salat, samtidig som tahinien tilfører fylde.

Bønnesalat med tahini - fra siden

Har du brukt tahini en del, legger du kanskje merke til at tahinien på bildene er mørkere enn vanlig. Det er fordi jeg har brukt en tahinivariant lagd på «dobbeltristede» sesamfrø. Altså er sesamfrøene ekstra godt ristet før de er malt til tahini.

Det gir en litt kraftigere sesamsmak, men vanlig tahini fungerer også utmerket her. (Men ikke bruk det som selges som mørk tahini, det er noe helt annet.)

Jeg har lagd denne bønnesalaten både med og uten egg og oliven, og kan anbefale begge varianter. Da jeg tok bildene, var den uten. Med egg og oliven, kan du fint servere denne retten alene til lunsj eller middag. Uten, passer den best som tilbehør, for eksempel til tyrkiske kjøttboller eller fisk. Gir 2-4 porsjoner.

Skje som heller tahini på bønnesalat - ovenfra

Bønnesalat med tahini

Mengde: 2-4 porsjoner

En av de mest anvendelige rettene du kan ha i repertoaret ditt på kjøkkenet.

Ingredienser

 • 125 g tomat (jeg bruker cherrytomater), skåret i 1 cm biter
 • 75 g agurk (1-2 små agurker av typen du får i Midtøsten, eller 1/2 slangeagurk med kjernen skrapt bort), delvis skrelt og skåret i små biter
 • 1 liten rødløk, delt i to og skåret i tynne skiver
 • 3-4 lange, tynne tyrkiske grønne paprika eller 1 liten grønn paprika, skåret i 1 cm biter
 • 250 g kokte hvite bønner (fra 100 g tørre, bløtlagt og kokt, eller 1x400 g boks hermetiske, skylt og avrent)
 • 1 håndfull (10 g) bladpersilleblader, hakket

Dressing

 • 2 ss sitronsaft
 • 1,5 ss hvitvinseddik
 • 2 ss extra virgin olivenolje (helst mild type)
 • 1 ts sumak, pluss ekstra til å drysse over

Topping

 • 40 g (2,5 ss) tahini
 • 2 hardkokte egg, delt i båter (valgfritt)
 • 10-15 svarte oliven, uten stein (valgfritt)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha litt salt på tomatene. La stå i noen minutter.
 2. Bland sammen tomat, agurk, rødløk, paprika, bønner og urter. Ha over sitronsaft, eddik, olivenolje og sumak, samt litt salt og pepper. Bland forsiktig sammen. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig.
 3. Ha over på et serveringsfat. Ha over tahini og dryss litt ekstra sumak over. Server med en gang.

Flere oppskrifter med bønner & linser!

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker belgfrukter! Sjekk ut innlegget med 27 av mine favoritt-oppskrifter med bønner, linser & kikerter. Her finner du noe for enhver smak!

Mer om tahini

For masse tips og triks til bruk av tahini, sjekk ut innlegget Tahini: Alt du trenger å vite + 12 oppskrifter.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
  Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?