Smaken av Libanon

Litt bakgrunn om det libanesiske kjøkken med oppskrifter, vintips og mer.
Små pannekaker fylt med krem, som er lukket på siden lengst bort men har en åpning mot kameraet hvor kremfyllet er synlig. Fyllet er dekt med knuste pistasjnøtter. Pannekakene står tett i tett i to lag og bildet er tatt fra siden.
Små pannekaker fylt med krem, som er lukket på siden lengst bort men har en åpning mot kameraet hvor kremfyllet er synlig. Fyllet er dekt med knuste pistasjnøtter. Pannekakene står tett i tett i to lag og bildet er tatt fra siden.
Av

Av alle kjøkken i Midtøsten, er det libanesiske det mest kjente – og anerkjente.

Kanskje har det med de libanesiske innvandrerne som kom til vestlige byer for noen tiår siden, og som hadde såpass tro på eget kjøkken at de åpnet libanesiske restauranter som etter hvert ble sagnomsuste også utenfor diaspora-befolkningen. Kanskje er det den franske innflytelsen som har gjort det libanesiske kjøkken den lille biten mer raffinert enn sine naboer i Syria, Jordan og Palestina. Og kanskje er det andre ting.

At maten er god og matkulturen rik, er det i alle fall ingen tvil om.

Det libanesiske kjøkken i seks korte avsnitt

Til tross for at Libanon er et lite land, har det et særdeles rikt kjøkken. Her har du både fjell og sjø, og dermed hele spekteret av kjøtt, sjømat og vegetar. Mange av tradisjonene og rettene er levantinske, og delt med andre kjøkken i regionen. Likevel er det noen retter som er ekstra kjære her i forhold til andre steder.

Kjøkkenet her er preget av områdets lange historie i nærheten av sentra for menneskelig sivilisasjon. Omfattende krydderhandel har gjort sitt til at libaneserne elsker krydder – men maten er sjelden spicy. Krydderblandingen baharat (som betyr «krydder»), eller libanesisk 7-krydder som det ofte kalles hos oss, er utstrakt brukt i mange forskjellige retter. Za’atar er et annet krydder som er mye brukt, essensielt i det tradisjonelle brødet manoushe. Varmende krydder som kanel, allehånde og spisskummen er alle viktige i det libanesiske kjøkken.

Du ser også utstrakt bruk av friske urter, grønnsaker og belgfrukter, nøtter, oliven, yoghurt og tahini. Retter som fylte grønnsaker, grillet kjøtt og gryter med litt kjøtt og mye grønnsaker eller belgfrukter er også utbredte. 

Libaneserne er kjente for sine mezeretter. Salaten tabbouleh har sitt opphav i de libanesiske daler, og selv om både falafel og hummus nok kommer lenger sørfra, er det mange som mener at nettopp libaneserne gjør dem best (skjønt, både palestinere og andre er nok uenige…).

Det libanesiske kjøkken har sterke tradisjoner for bakst. Det nevnte brødet manoushe går det gjetord om langt utenfor landets grenser. De små, fylte minipizza-aktige bakverkene fatayer er uimotståelige, og de syltynne lefsene som serveres til det meste er perfekte til både meze og grillmat. Libanon er dessuten kjent for å være gode på desserter. Retten er mye av det samme du finner i alle kjøkken med en flik av levantinsk innflytelse: baklava, kunafa/knafeh og de unike fylte pannekakene katayef, som du får oppskrift på denne måneden.

Og ikke å forglemme: Libanesisk vin. Den har gjort sitt inntog over hele verden de siste årene, og du finner mange varianter på Vinmonopolet. Senere denne måneden vil vår vinekspert Maj-Britt Aagaard lære oss alt vi trenger å vite om libanesiske viner, og gi oss noen anbefalinger vi kan ta med oss når vi lager libanesisk mat hjemme.

Dette kommer denne måneden

I dag får du intet mindre enn fem helt nye oppskrifter, alle av dem fra eller inspirert av det libanesiske kjøkken. Noen er helt autentiske og (mer eller mindre) som du får dem i Libanon, andre er mer inspirert av ingredienser og smaker herfra.

→ Få alle oppskriftene som PDF (for medlemmer)

Neste uke skal vi se nærmere på en litt uvanlig ingrediens, nemlig blomstervann. Appelsinblomstvann og rosevann brukes mye i Libanon (og ellers i Levanten). Men hva er det egentlig? Og hva brukes de til? Det får du vite mer om neste uke.

Om to uker kommer månedens Masterclass. Jeg har ikke helt bestemt meg for tema ennå, men mest sannsynlig fortsetter vi med fokus på ingredienser. Kanskje vi skal ta en gjennomgang med ofte spurte spørsmål rundt de mer vanlige ingrediensene, som hvilken yoghurt, olivenolje, fetaost osv. du bør bruke?

Vår egen sommelier Maj-Britt Aagaard får så æren av å runde av bolken om det libanesiske kjøkken med en artikkel om libanesisk vin og noen anbefalinger knyttet til det. Dét gleder jeg meg til!

Ikke medlem ennå? Bli med på laget for prisen av et par desiliter olivenolje i måneden, så sender jeg alt dette rett i innboksen din 😊

I denne utgaven av VB+ (Mars 2024)

Da har du fått et godt grunnlag for å prøve noen nye og spennende smaker og retter – og å lære litt mer om ett av verdens mest interessante kjøkken.

Her er alt nytt fra denne måneden samlet. Listen oppdateres etter hvert som nytt innhold publiseres.

Libanesisk-inspirert 7-krydret kylling med ris & tahini

Lag på lag med spennende smaker fra det libanesiske kjøkken.
→ Få oppskriften Lagre

Libanesisk vermicelli-ris

Slik lager du perfekt kokt rundkornet ris på arabisk vis.
→ Få oppskriften Lagre

Libanesisk fisk med tahini & pinjekjerner

En nydelig og litt annerledes kombinasjon av smaker til fiskemiddagen.
→ Få oppskriften Lagre

Fylte libanesiske pannekaker (Katayef)

Tradisjonsrik arabisk dessert som er like enkel å lage som den er festlig å se på.
→ Få oppskriften Lagre

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.