Hummus msabbaha - oppskrift
Hummus msabbaha - oppskrift

Hummus msabbaha

Hummus msabbaha - oppskrift

Kjenner man til én rett fra Midt-Østen er sjansen stor for at det er hummus. Hummus tehina, for å være mer eksakt, men jeg kjenner ingen som bruker det ordentlige navnet. Det holder med hummus, arabisk for kikerter.

Det fulle navnet gir oss imidlertid mer enn et hint om hva som er hemmeligheten bak god hummus: Kikerter. Og tahini. Og litt smakssetting, selvsagt. Sitron. Hvitløk. Salt. Kanskje en liten klype spisskummen. Men det er kombinasjonen av myke kikerter og nøttete tahini som gir hummus den karakteristiske smaken som har gjort den til en av verdens mest elskede og aller mest ikoniske retter.

Men må det hele på død og liv moses til en fin dipp?

På ingen måte.

Hummus msabbaha - oppskrift

Msabbaha (eller mashawsha eller masabacha, avhengig av hvor du er fra) tar ingrediensene fra hummus til å lage en nært beslektet men likevel annerledes rett. Msabbaha er den varme, dekonstruerte broren til hummus. Ingrediensene er de samme. Men i msabbaha beholdes kikertene hele, mens tahinien blandes sammen med de øvrige ingrediensene til en saus. Den serveres det helst varm, selv om det også kan spises ved romtemperatur.

Og sammen passer de utmerket. Fløyelsmyk hummus. Hele kikerter. Tahinisaus med masse smak. Fyldig olivenolje. Litt krydder på toppen. Mmmmmm……

Kikerter (2 of 5)
Les også: Hvordan koke kikerter (trykk på bildet)

Som alltid med hummus blir det mye bedre om du koker dine egne kikerter i stedet for å kjøpe en hermetikkboks. Hvorfor? Fordi kikertene på boks er for harde og, som regel, for salte. De kan heller ikke kokes myke: når kikerter kommer i kontakt med salt er det nesten umulig å få de mykere enn de allerede er. Det selvfølgelig ikke at man under ingen omstendigheter kan bruke kikerter fra boks. Men siden det nå en gang er veldig lett å koke egne kikerter og resultatet blir så utrolig mye bedre bruker jeg alltid egenkokte kikerter til hummus og msabbaha. Det tar meg bare 30 sekunder å sette kikertene i vann, nye 30 sekunder å bytte vann neste dag og selve kokingen er ikke mer krevende enn å koke poteter.

Server hummus msabbaha med godt brød til, for eksempel pitabrød eller tyrkisk pide (med eller uten za’atar). Spis det som del av mezebord, forrett, siderett til noe annet godt – eller bare helt på egen hånd som en snacks på kvelden. Eller til lunsj. Det er alltid tid for hummus msabbaha. Gir 4 små skåler, nok til 4-8 personer avhengig av settingen.

Hummus msabbaha - oppskrift

Ingredienser

 • 200 g tørre kikerter (eller til nød 2×400 g kikerter fra boks av den mykeste og minst salte varianten du kan finne, avrent)
 • 1 ts natron
 • 150 g tahini
 • 3/4 sitron, saften
 • 3 hvitløksfedd
 • 1/4 ts spisskummen
 • vann
 • extra virgin olivenolje
 • paprikapulver
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett kikertene i minst 3-4x sitt eget volum vann noen timer eller over natten. Bytt vann, tilsett natron og kok opp. Skru ned til lav temperatur og la putre under lokk til kikertene er myke nok til å kunne klemmes mellom to fingre men ikke så lenge at de faller fra hverandre. Renn av men ta vare på kokevannet.
 2. Bland sammen tahini, sitronsaft, hvitløksfedd, spisskummen, 3/4 ts salt og 125 ml av kokevannet med en stavmikser eller blender til det er helt homogent og sammenblandet. Tilsett eventuelt mer kokevann om blandingen blir for tykk, mer tahini om den er for tynn. Konsistensen skal være litt løs, men ikke så løs at den er helt rennende. Smak eventuelt til med mer sitronsaft eller salt etter smak. (Kikerter fra boks er ofte veldig salte så da må du selv smake til riktig mengde av hver ingrediens, særlig salt. Bruk iskaldt vann i stedet for kokevann og tilsett det litt etter litt.)
 3. Lag hummus ved å kjøre halvparten av kikertene (ca. 240 g kokt og avrent vekt) sammen med 2/3 av tahiniblandingen i en foodprosessor til konsistensen er slik du liker den. Jeg liker den myk og kjører gjerne i flere minutter – da blir den fløyelsmyk og himmelsk. Smak og tilsett mer tahinidipp eller individuellt ingredienser etter behov. Hummusen vil på dette tidspunkt være veldig myk, nærmest rennende. Dekk med clingfilm helt nedpå (ikke over skålkanten men så plasten ligger rett på hummusen). Sett til side så hummusen får kommet til romtemperatur; den vil da tykne til passe konsistens.
 4. Rett før servering, varm opp de gjenværende kikertene lett i det gjenværende kokevannet (eller nytt vann). De skal bare bli varme, ikke brennhete. Anrett hummusen i mindre skåler. Bruk en skje til å lage en grop i midten (hold skjeen i ro og snurr skåla). Ha de kokte kikertene i gropa og topp med den gjenværende tahiniblandingen. Dryss litt extra virgin olivenolje og paprika over.

Flere oppskrifter med hummus

Grunnoppskrift på hummus
Grunnoppskrift på hummus
Hummus på tre måter
Hummus på tre måter
Blomkål med kikerter og blomkålhummus
Blomkål med kikerter og blomkålhummus
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 7.11.20, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

8 kommentarer

 1. Super oppskrift! Beste hummusen jeg har laget, i hvert fall. Dette var også første gangen jeg har giddet å koke mine egne kikerter, og det var det absolutt verdt. Jeg toppet med olivenolje og za’atar som anbefalt, og det ble utrolig godt. Så glad for at jeg har funnet denne bloggen!

  1. Veldig hyggelig å høre uansett om det var her eller der Emma! 🙂 Hummus kommer virkelig opp på et helt annet nivå når en koker kikertene selv i stedet for å bruke de fra boks.

 2. Hei. Jeg lurte på om det går an å lage store mengder Hummus for så å fryse ned? Vil konsistensen og smaken bli like bra?
  Jeg så på instagram noen som hadde laget hummus med rødbeter, det såg virkelig flott ut. Er det like godt som vanlig Hummus?

  1. Hei Marie! Jeg har ikke prøvd å fryse ned hummus så det blir vanskelig for meg å svare på, men jeg frykter at både konsistens og smak vil tape seg noe. Hele kikerter fryser imidlertid godt, så du kan fryse ned blokker med kikerter og kokevann. Varm de opp og lag hummus på vanlig måte. Da slipper du i alle fall å koke kikerter på nytt 🙂

   Hummus med rødbeter gir en litt annen smak. Jeg er ikke så veldig glad i den type smaksetting så jeg har faktisk ikke prøvd den varianten selv og kan derfor ikke svare på om det blir like godt…

 3. Hei og tusen takk for en utrolig fin matblogg, her er det mye inspirasjon å hente. Også interessant lesing og flotte bilder. Bare et lite spørsmål siden jeg ikke eier en vekt, sånn cirka hvor mange spiseskjeer tahini er 150 gram?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring