Varme kikerter i tahinisaus (Msabbaha)

Hils på hummusens rustikke kusine.
Varme kikerter i tahinisaus i turkis skål, mens en hånd skviser sitron over
Varme kikerter i tahinisaus i turkis skål, mens en hånd skviser sitron over
Av

Der en god hummus er fløyelsmyk og kremete, er msabbaha den mer rustikke kusinen. Ingrediensene er mer eller mindre de samme, men retten er likevel en helt annen. Msabbaha, best beskrevet som varme kikerter i tahinisaus, viser til det fulle at fremgangsmåten har alt å si i matlaging.

Liker du hummus? Da er msabbaha noe for deg.

Retten er også kjent under navn som mashawsha eller masabacha, avhengig av hvor i Midtøsten du befinner deg. Uansett navn, er dette en kjær rett for millioner.

I motsetning til hummus, som er en mezerett, er msabbaha først og fremst frokost. En varmende og næringsrik start på dagen!

Hva er forskjellen på hummus og msabbaha?

Den største forskjellen på hummus og msabbaha er konsistensen. Hummus er purerte kikerter med tahini (og noen smaksettere). Msabbaha er chunky. Kikertene er delvis knuste, men ikke så mye at de går i ett med tahinisausen. Det er derfor jeg kaller det varme kikerter i tahinisaus på norsk. Det skal være fullt mulig å kjenne igjen kikertene i skåla.

Msabbaha inneholder typisk også en del mindre tahini enn hummus. Hvor mye mindre avhenger selvfølgelig av personen som lager den og dennes preferanser. Noen bruker lite tahini også i hummus, og da blir ikke forskjellen så stor.

Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Hummus. Foto: Bahar Kitapcı.
Varme kikerter i tahinisaus med topping i turkis skål sett fra siden
Msabbaha

Selv bruker jeg rundt 1/4 så mye tahini når jeg lager msabbaha som når jeg lager hummus. Kikertene og smaksetterne spiller en større rolle. For eksempel bruker jeg dobbelt så mye spisskummen i msabbaha.

Msabbaha er også ofte litt syrligere. Når det er sagt, er det mange som liker syrlig hummus også, og bruker omtrent like mye sitronsaft i de to rettene. Så igjen avhenger det av kokken. Jeg har sitronsaft både i selve sausen, og skviser litt ekstra på toppen. Smak deg frem til hva og hvor mye du liker best.

Også skal msabbaha serveres varm. Det finnes dem som serverer hummus varm også, for eksempel i Tyrkia. Men det er unntaket. Msabbaha, derimot, skal alltid serveres varm.

Det finnes uendelige måter å toppe både hummus og msabbaha på. Men jeg tør påstå at der du helt fint kan servere hummus akkurat som den er, bare toppet med litt extra virgin olivenolje, er en smaksrik topping helt nødvendig når du skal lage msabbaha.

Varme kikerter i tahinisaus i turkis skål, mens en skje heller saus med pinjekjerner over

Selv liker jeg den som her, med hvitløk og pinjekjerner surret i god olivenolje til sprø og karamellisert. Og, selvfølgelig, et godt dryss med frisk bladpersille på toppen. Knallgodt!

Må jeg koke kikertene selv?

I oppskriften under bruker jeg tørre kikerter som jeg selv bløtlegger og koker. Det gir et mye mer delikat resultat.

Faktisk er det slik at jeg nesten utelukkende lager msabbaha når jeg likevel koker en større mengde kikerter. Så tar jeg ut det jeg trenger til å lage msabbaha, og setter resten i kjøleskapet eller fryseren til annet bruk.

Du kan selvfølgelig bruke hermetiserte, ferdigkokte kikerter, om du heller ønsker det. Det kan også være den beste løsningen for deg som ikke er så vant til å bruke kikerter i kostholdet ennå.

Tørre kikerter / Et kjøkken i Istanbul

Men det er en grunn til at de fleste av oss koker poteter selv i stedet for å kjøpe ferdigkokte som vi varmer opp. Av samme grunn er hyllene med tørre kikerter og bønner mange ganger så store som hyllene med hermetikk i land som Tyrkia, hvor kikerter er en viktig del av matkulturen.

Etterhvert som du spiser mer kikerter, vil du oppdage at smaksforskjellene er tildels store. Både mellom forskjellige merker hermetikk og, ikke minst, mellom hermetiserte og tørre kikerter som du selv har tilberedt.

Etterhvert vil du også begynne å merke at det kan være viktige forskjeller på de forskjellige merkene med tørre kikerter. Det høres kanskje komplisert ut nå, men om du begynner å koke kikertene selv, vil du komme dit helt naturlig.

Å koke kikerter selv er dessuten slett ikke vanskelig. Jeg pleier å lage større porsjoner av gangen og fryse ned. Så har du dine egne ferdigkokte kikerter klar til bruk på et øyeblikk.

Du kan fint flerdoble mengden kikerter i oppskriften under og bruke «overskuddet» til andre ting. Du trenger i så fall ikke flerdoble mengden laurbærblad, hvitløk eller olivenolje.

Hva spiser du til msabbaha?

I Libanon, Palestina og andre steder i Midtøsten, er denne retten altså frokost. De spiser den gjerne med egg og brød til. Kanskje også en frisk salat til.

Varme kikerter i tahinisaus med topping i turkis skål sett ovenfra

Selv om mer enn én person har hevdet at jeg må ha bodd i Midtøsten i et tidligere liv, er dette i overkant av hva jeg spiser til frokost. Til lunsj, derimot, er den perfekt! Eller som enkel og grådig middag for én når jeg er alene en kveld.

Tilbehøret rokker jeg imidlertid ikke så mye ved.

Brød er absolutt nødvendig. Aller helst ferskt brød med ordentlig sprø skorpe, spør du meg. Andre foretrekker mykere brød, som pitabrød eller mykt pannebrød.

Også må jeg ha en frisk salat ved siden av. Alltid frisk salat. Nå som Istanbul er farget hvit av snø, er det gode vintergrønnsaker som gjelder. Gulrøtter og neper skåret i staver, kanskje en håndfull ruccula eller bladpersille. Gjerne toppet med litt granateplesirup og god olivenolje, men også utmerket med sitronsaft eller sumak i stedet for granateplesirup.

Eller du kan gjøre litt ekstra ut av det, og servere en hakket rotfruktsalat eller urtesalat med sitrus fra det rikholdige salatkapitlet i Aubergine & tahini.

Oppskriften gir 2-3 porsjoner.

Varme kikerter i tahinisaus med topping i turkis skål sett ovenfra

Msabbaha – varme kikerter i tahinisaus

5 (3 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Frokost, Meze & tapas
Libanon, Midtøsten, Palestina, Syria
15 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 500 g kokte kikerter, fra 200 g tørre (se under), ev. 2×400 g bokser hermetiske, skylt og avrent
  • 1,25 dl kokevann fra kikertene
  • 50 g (3 ss) tahini
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ss sitronsaft
  • salt og pepper

Kikerter

  • 200 g tørre kikerter
  • 1 laurbærblad
  • 1 hel hvitløk, delt i to på tvers (du trenger ikke ta av skallet)
  • 3 ss god olivenolje
  • vann
  • salt

Topping

  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 20 g pinjekjerner
  • 3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
  • 1 raus håndfull bladpersille, (uten tykke stilker), finhakket
  • 1-2 ss sitronsaft
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), eller andre chiliflak etter smak
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Legg kikertene i minst 3 ganger sitt eget volum med vann og ha i en raus teskje salt. La stå i minst 8 timer eller over natten.
  • Hell av bløtleggingsvannet og ha i nytt vann, samt en liten teskje salt. Kok opp og la fosskoke i 3-4 minutter. Skum av. Skru så ned varmen til lav. Ha i laurbærblad, hvitløk og olivenolje. La putre så det bare såvidt bobler til kikertene er helt møre. Det kan ta alt fra 20 minutter til et par timer, helt avhengig av kikertene du bruker. Som regel er det gjort på 30-45 minutter. Følg med jevnlig underveis og test alltid minst tre erter før du slår deg til ro med at kikertene er ferdigkokt. Av og til er noen erter ferdigkokte før andre. Trekk av varmen. Ta ut og kast laurbærblad og hvitløk – de har gjort jobben sin.
  • Mens de fremdeles er gode og varme, ha kikertene over i en bolle (jeg bruker en perforert øse til formålet). Ha også over 1,25 dl av kokevannet, samt tahini og sitronsaft. Grovmos med en gaffel til msabbahaen tykner og har fått en konsistens du liker. Smak til med salt og pepper.
  • Samtidig, varm 3 ss extra virgin olivenolje, pinjekjerner og hvitløksfedd i en liten stekepanne. Fres til det lukter godt og de har fått farge, men ikke er brente, et minutt eller to. Trekk av varmen.
  • Ha msabbahaen over i individuelle serveringsskåler (eller en stor for deling). Topp med olivenolje, pinjekjerner, hvitløk, bladpersille, sitronsaft og et dryss pepper. Server med en gang.

Annonse: Du finner også oppskriften i

En annen variant av denne oppskriften ble først publisert 26. september 2016.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

9 kommentarer

  1. Super oppskrift! Beste hummusen jeg har laget, i hvert fall. Dette var også første gangen jeg har giddet å koke mine egne kikerter, og det var det absolutt verdt. Jeg toppet med olivenolje og za’atar som anbefalt, og det ble utrolig godt. Så glad for at jeg har funnet denne bloggen!

    1. Veldig hyggelig å høre uansett om det var her eller der Emma! 🙂 Hummus kommer virkelig opp på et helt annet nivå når en koker kikertene selv i stedet for å bruke de fra boks.

  2. Hei. Jeg lurte på om det går an å lage store mengder Hummus for så å fryse ned? Vil konsistensen og smaken bli like bra?
    Jeg så på instagram noen som hadde laget hummus med rødbeter, det såg virkelig flott ut. Er det like godt som vanlig Hummus?

    1. Hei Marie! Jeg har ikke prøvd å fryse ned hummus så det blir vanskelig for meg å svare på, men jeg frykter at både konsistens og smak vil tape seg noe. Hele kikerter fryser imidlertid godt, så du kan fryse ned blokker med kikerter og kokevann. Varm de opp og lag hummus på vanlig måte. Da slipper du i alle fall å koke kikerter på nytt 🙂

      Hummus med rødbeter gir en litt annen smak. Jeg er ikke så veldig glad i den type smaksetting så jeg har faktisk ikke prøvd den varianten selv og kan derfor ikke svare på om det blir like godt…

  3. Hei og tusen takk for en utrolig fin matblogg, her er det mye inspirasjon å hente. Også interessant lesing og flotte bilder. Bare et lite spørsmål siden jeg ikke eier en vekt, sånn cirka hvor mange spiseskjeer tahini er 150 gram?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.