NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Frokost-tips: 11 herlige oppskrifter

La deg inspirere av noen av verdens beste frokostretter.
Frokostbord dekt med masse småretter
Foto: Bahar Kitapci
Frokostbord dekt med masse småretter

Noen ganger er det godt å kose seg med en ekstra god frokost! Ofte er det ikke så mye som skal til. Her er 11 av mine favoritter til frokost, mange av dem tyrkiske – kjøkkenet som er kjent for å ha en av verdens beste frokoster!

Min barndoms påsker ble tilbragt på den lille hytta på Røros, som bestefar i sin tid bygde med egne hender ved tunet der bestemor vokste opp. Allerede da var det noe spesielt med påskefrokosten.

Viggo Valles beroligende stemme satte stemninga med intrikat påskequiz. Pappa var allerede utenfor vinduet og smurte ski. Dessuten hadde vi brødrister på hytta, noe vi ikke hadde hjemme. Og jeg fikk spise ristet brød med smør og sukker til frokost. Det var dager, det!

Hytta på Røros er for lengst gått videre til nye eiere. Smurte ski blir det lite av i Istanbul, og etter ti år i England er ikke ristet brød lenger noe eksklusivt. Påskelabyrinten, derimot, holder stand. Det er noe betryggende i at noe også er som før.

Min påskefrokost anno 2022

Selv om settingen er en annen, er påskefrokosten fortsatt viktig. Og, om jeg får si det selv, betraktelig forbedret etter at jeg lærte flere spennende måter å tilberede egg på. Jeg gleder meg rett og slett til å kose meg med masse gode eggeretter i påsken!

Tyrkisk frokost med te som helles i koppen
Et utmerket utgangspunkt for verdens beste frokost! Foto: Bahar Kitapci fra Aubergine & tahini

Noe valg har jeg forsåvidt ikke. Jeg er fremdeles i tilpassingsfasen når det kommer til å bestille matvarer på nett (det meste er stengt her i mitt nabolag). Denne uka mistet jeg kontrollen på hva jeg bestilte hvor, og endte opp dobbel eggebestilling. Så nå har vi 40 egg å spise oss gjennom i påsken!

Men du verden for et luksusproblem.

Det betyr bare at jeg kan jobbe meg gjennom hele frokost-kapitlet i Aubergine & tahini. Her finner du en lang rekke herlige frokost-tips fra Tyrkia, Iran, Marokko, Midtøsten og mer til.

Frokost-tips: Verdens beste frokost

Siden jeg fikk servert tyrkisk frokost første gang, har jeg lurt på en ting: Hvorfor serverer verdens hoteller «kontinental frokost», når de kunne servert dette? Tyrkisk frokost er enkel, men utrolig smakfull og en mye bedre og lettere start på dagen.

Jeg liker også å supplere med noen retter fra nabolandene. For hva er vel dagene uten litt variasjon?

Til uka skal jeg i alle fall lage eggerøre med spinat og dadler, inspirert av min gode venninne Nesteren. Familien hennes kom fra Iran som kurdiske flyktninger, og det var hun som lærte meg denne magiske kombinasjonen, som er populær i Iran.

Fetaost har jeg også i kjøleskapet, så en dag blir det garantert poğaça. Har du vært i Tyrkia, har du garantert sett dem. De er populær gatemat og selges i de fleste bakerier. Poğaça er en slags ostescones, perfekt til frokosten.

Jammen tror jeg ikke det blir marokkanske pannekaker en dag også. Like godt til salte oster og kokte egg som med honningsmør eller syltetøy. Og så skal jeg selvfølgelig lage hjemmelaget søtt hasselnøttpålegg og hjemmelaget nugatti, men det har jeg jo alltid stående uansett, i alle fall i vinterhalvåret.

Alle disse er blant de mange frokost-tipsene du finner i det første kapitlet i Aubergine & tahini: Fra morgenen av.

Ellers er det også en god del frokost-tips på bloggen. Ikke minst hjemmebakt brød!

Under finner du 11 av frokost-oppskriftene jeg lager oftest. Fra egg og brød til hjemmelagd søtt pålegg. Og de passer selvfølgelig like utmerket resten av året, om det ikke er påske når du leser dette.

Frokost-tips: 11 herlige oppskrifter

La deg inspirere av noen av verdens beste frokostretter.

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM