Annonse

Frokost-tips: 11 herlige oppskrifter

La deg inspirere av noen av verdens beste frokostretter.
Frokostbord dekt med masse småretter
Foto: Bahar Kitapci
Frokostbord dekt med masse småretter
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

Noen ganger er det godt å kose seg med en ekstra god frokost! Ofte er det ikke så mye som skal til. Her er 11 av mine favoritter til frokost, mange av dem tyrkiske – kjøkkenet som er kjent for å ha en av verdens beste frokoster!

Min barndoms påsker ble tilbragt på den lille hytta på Røros, som bestefar i sin tid bygde med egne hender ved tunet der bestemor vokste opp. Allerede da var det noe spesielt med påskefrokosten.

Viggo Valles beroligende stemme satte stemninga med intrikat påskequiz. Pappa var allerede utenfor vinduet og smurte ski. Dessuten hadde vi brødrister på hytta, noe vi ikke hadde hjemme. Og jeg fikk spise ristet brød med smør og sukker til frokost. Det var dager, det!

Hytta på Røros er for lengst gått videre til nye eiere. Smurte ski blir det lite av i Istanbul, og etter ti år i England er ikke ristet brød lenger noe eksklusivt. Påskelabyrinten, derimot, holder stand. Det er noe betryggende i at noe også er som før.

Min påskefrokost anno 2022

Selv om settingen er en annen, er påskefrokosten fortsatt viktig. Og, om jeg får si det selv, betraktelig forbedret etter at jeg lærte flere spennende måter å tilberede egg på. Jeg gleder meg rett og slett til å kose meg med masse gode eggeretter i påsken!

Tyrkisk frokost med te som helles i koppen
Et utmerket utgangspunkt for verdens beste frokost! Foto: Bahar Kitapci fra Aubergine & tahini

Noe valg har jeg forsåvidt ikke. Jeg er fremdeles i tilpassingsfasen når det kommer til å bestille matvarer på nett (det meste er stengt her i mitt nabolag). Denne uka mistet jeg kontrollen på hva jeg bestilte hvor, og endte opp dobbel eggebestilling. Så nå har vi 40 egg å spise oss gjennom i påsken!

Men du verden for et luksusproblem.

Det betyr bare at jeg kan jobbe meg gjennom hele frokost-kapitlet i Aubergine & tahini. Her finner du en lang rekke herlige frokost-tips fra Tyrkia, Iran, Marokko, Midtøsten og mer til.

Frokost-tips: Verdens beste frokost

Siden jeg fikk servert tyrkisk frokost første gang, har jeg lurt på en ting: Hvorfor serverer verdens hoteller «kontinental frokost», når de kunne servert dette? Tyrkisk frokost er enkel, men utrolig smakfull og en mye bedre og lettere start på dagen.

Jeg liker også å supplere med noen retter fra nabolandene. For hva er vel dagene uten litt variasjon?

Til uka skal jeg i alle fall lage eggerøre med spinat og dadler, inspirert av min gode venninne Nesteren. Familien hennes kom fra Iran som kurdiske flyktninger, og det var hun som lærte meg denne magiske kombinasjonen, som er populær i Iran.

Fetaost har jeg også i kjøleskapet, så en dag blir det garantert poğaça. Har du vært i Tyrkia, har du garantert sett dem. De er populær gatemat og selges i de fleste bakerier. Poğaça er en slags ostescones, perfekt til frokosten.

Jammen tror jeg ikke det blir marokkanske pannekaker en dag også. Like godt til salte oster og kokte egg som med honningsmør eller syltetøy. Og så skal jeg selvfølgelig lage hjemmelaget søtt hasselnøttpålegg og hjemmelaget nugatti, men det har jeg jo alltid stående uansett, i alle fall i vinterhalvåret.

Alle disse er blant de mange frokost-tipsene du finner i det første kapitlet i Aubergine & tahini: Fra morgenen av.

Ellers er det også en god del frokost-tips på bloggen. Ikke minst hjemmebakt brød!

Under finner du 11 av frokost-oppskriftene jeg lager oftest. Fra egg og brød til hjemmelagd søtt pålegg. Og de passer selvfølgelig like utmerket resten av året, om det ikke er påske når du leser dette.

Menemen - tyrkisk eggerøre

Menemen (Tyrkisk eggerøre)

«Den beste eggerøren jeg noen gang har smakt,» sa pappa da jeg lagde denne på hytta på Hitra sist. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 30 og på bloggen under.
→ Få oppskriften Lagre
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Fantastisk oppgradering av havregrøten. Må prøves!
Få oppskriften
Shakshukah - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Shakshuka (Tunisisk egg i tomatsaus)

Enkel grunnoppskrift på denne herlige tunisiske retten. Perfekt for sen frokost eller lunsj.
Få oppskriften Lagre
Tyrkiske egg med yoghurt og Alepposmør (Çılbır) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Çılbır (Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør)

Osmanske sultaners favorittfrokost. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 33 og på bloggen under.
Få oppskriften Lagre
Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hjemmelaget nøttepålegg + nugatti

Min samboer mener vi kunne blitt millionærer på denne oppskriften. Jeg synes den er for god til ikke å dele. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 45 og på bloggen.
Få oppskriften
Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Simit (Brødringer med sesamfrø)

Slik lager du klassiske runde sesambrød slik du får dem på gaten i Tyrkia. Perfekt med menemen eller cilbir! Oppskrift i Aubergine & tahini s. 54 (med steg-for-steg bilder for å forme simitene!) eller på bloggen
Få oppskriften Lagre
Eggesalat med tahini og za'atar i skål sett fra siden

Eggesalat med tahini og za’atar

Eggesalat, men oppgradert med smaker fra Midtøsten. Må prøves!
Få oppskriften Lagre

Eggerøre med spinat og dadler

Egg og dadler er drømmekombinasjonen du ikke visste eksisterte. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 34.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Pogaca – tyrkiske ostescones

Enkel oppskrift på en tyrkisk frokostklassiker. Perfekt som del av et større frokostbord! Oppskrift i Aubergine & tahini.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Marokkanske pannekaker (Baghrir)

Enkle og knallgode pannekaker jeg ofte lager i helgene. Perfekt med honningsmør, som legger seg i alle de små hullene. Oppskrift på begge deler i Aubergine & tahini.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.