Fire år med Et kjøkken i Istanbul

Uighursk mat
Ett av årets opplevelser: Å oppdage uighursk mat
Uighursk mat
Av

Forrige uke fylte Et kjøkken i Istanbul fire år! Det er en god anledning til å se litt på hva som har skjedd det siste året. Med brorparten av arbeidet med ny bok unnagjort, har jeg også begynt å tenke på året som kommer. Og leser du hele veien ned, får du også siste års 10 mest populære nye oppskrifter.

Hverdagen har en tendens til å forsvinne i detaljene. Ofte har vi gjort og oppnådd mye mer enn det føles som i forbifarten.

På bloggens bursdag skriver jeg hvert år et innlegg som dette, aller mest for meg selv. Jeg liker å benytte anledningen til å se tilbake på året som er gått – og til å tenke høyt om veien fremover. Det er fint å se på igjen til neste år. Både for å se på hvordan ståa var og for å se hvor langt jeg er kommet siden sist.

Et kjøkken i Istanbul

I fjor satte jeg meg som mål å legge ut minst én ny oppskrift hver uke, enten på bloggen eller andre steder. Det gikk sånn noenlunde frem til sommeren. Da valgte jeg bevisst å legge bort bloggen for en periode. Fra da av fokuserte jeg i stedet på å gjøre min nye bok så god som mulig. (Mer om den lenger ned.)

Jeg stiller høye krav til det jeg driver med. Tekst, bilder og oppskrifter er alle mer gjennomarbeidet før det havner på bloggen nå enn for et par år siden. Et blogginnlegg kan ofte ta en hel arbeidsdag eller mer, alt inkludert.

Likevel ble det tid til 38 nye blogginnlegg det siste året, de aller fleste av dem nye oppskrifter. Det totale antall innlegg på bloggen har nå passert 400.

Med 50 nye oppskrifter til den nye boken, samt en rekke oppskrifter for Smak og andre publikasjoner, har jeg det siste året produsert over 100 nye oppskrifter og tekster. Det er jeg egentlig ganske så fornøyd med!

Pide med kjøtt, kjøttbollegryte og gulrotsalat med yoghurt
Noen av oppskriftene som er publisert det siste året

Dette året har jeg også brukt mye tid på det som ligger «under panseret». Jeg skal ikke kjede deg med detaljene, men nevner det mest synlige. Jeg bruker nå et eget program for oppskriftene, som gir deg mulighet til å gi tilbakemelding i form av en vurdering fra 1 til 5. Bruk den gjerne når du har prøvd en oppskrift på bloggen!

Besøkstallene har vært sterkere enn noen gang. Noe kommer av bedre synlighet i søkeresultater, men mye kommer av at stadig flere søker etter rettene som leder dem til Et kjøkken i Istanbul. Mat fra Tyrkia og Midtøsten er virkelig i vinden om dagen.

I oktober 2019 passerte antallet unike besøkende på en måned 45.000 for første gang. I året som gikk var 328.000 unike besøkende innom Et kjøkken i Istanbul. Antallet sidevisninger bikket én million for første gang, med god margin til og med. Begge deler er omtrent like mye som alle bloggens tre første år til sammen.

Jeg skulle gjerne visst hvor mange gode middager det har resultert i!

Nyhetsbrev og sosiale medier

De ukentlige nyhetsbrevene har vært en viktig satsning for meg det siste året. Dette er arenaen hvor du hver uke får en liten oppdatering fra innsiden, eller en historie fra livet i Istanbul. I tillegg løfter jeg frem både nye og gamle oppskrifter som er relevante for årstiden vi befinner oss i.

Veksten på nyhetsbrevene har vært så sterk at jeg flere ganger(!) har måttet gå inn for å oppgradere kontoen hos min leverandør av nyhetsbrevstjenester. På bloggens fireårsdag, var det 5.750 som abonnerte på nyhetsbrevene, opp fra 2.000 året før.

Og morsomst av alt: Åpningsraten er så høy at jeg jevnlig må klype meg i armen. Alt tyder på at de aller fleste som melder seg på, setter pris på disse ukentlige mailene. Veldig morsomt!

[thrive_leads id=’9382′]

På Facebook fortsetter jeg å dele nye oppskrifter og tips fra arkivet (nesten) daglig. Engasjementet er like stort som det har vært. 

Det samme gjelder Instagram, hvor jeg var svært aktiv frem til jul i fjor. Det er en morsom plattform, men tar mye tid og energi. I 2019 valgte jeg derfor å nedprioritere bruken av Instagram for å frigjøre tid til andre ting. Jeg håper å kunne være mer aktiv her i 2020.

Selv uten at jeg promoterer de sosiale mediene nevneverdig, fortsetter det å komme nye følgere til også her. På bloggens fireårsdag stod antall «likere» på Facebook på 7.681 (opp fra 6.765), mens det var 10.600 (opp fra 8.565) som fulgte @vidar.bergum på Instagram.

Hummus & granateple

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
«Hummus & granateple» er nå trykt i utrolige 10.000 eksemplarer!

Min første bok «Hummus & granateple» kom ut i februar 2018, men den har vist seg å være en stayer!

Boka fortsatte å selge godt gjennom høsten og vinteren i fjor, og i mai var den blant bøkene som ble profilert i maisalget hos alle de store kjedene.

Utrolig nok fortsetter boken å selge godt, drøye halvannet år etter utgivelse. I skrivende stund er forlaget helt tomme for bøker på lager for andre gang i år, og fjerde opplag er nå på vei. Boken er nå trykt i utrolige 10.000 eksemplarer.

I vår kunne jeg dessuten fortelle at boken skal gis ut i Tyskland! Der blir den hetende «Humus & Granatapfel: Köstlichkeiten aus der Türkei und dem Nahen Osten». Den er allerede i trykken, og blir å finne i tyske bokhandler på nyåret.

Ny bok kommer i februar 2020

I begynnelsen av året kunne jeg også fortelle at jeg kommer med ny bok i 2020. Da hadde jeg allerede jobbet med den en stund.

Jeg er kjempeglad for å ha med meg samme team som sist, fra forlag til fotograf og designer. Det er altså Cappelen Damm skal gi ut boken, Bahar Kitapcı har tatt bildene og Torill Gaarder skal designe boken.

Å skrive bok er mye jobb. Store deler av året er gått med til å jobbe med den. Av en «long list» på over 110 oppskrifter, ble de 80 beste med i boken. 50 av oppskriftene er helt nye, mens noen er favoritter fra arkivet her på bloggen og spalten hos Smak.

Manuskriptet er levert for en stund siden og finpusses nå i samarbeid med redaktør og korrekturleser. Vi har tatt nesten alle bildene, og om ikke lenge går ballen videre til grafisk designer Torill for å gjøre alle delene om til en helhetlig bok.

Bilde av bildetaking til bok 2
En liten sniktitt fra bak kamera på fotoshoot til bok 2.

Selv er jeg kjempefornøyd med hvordan boken ser ut til å bli. Bildene blir minst like flotte som forrige gang, og jeg er enda mer fornøyd med oppskriftene enn jeg var sist. Av alle de 80 oppskriftene (90, om du tar med et knippe grunnoppskrifter bakerst i boken), kan jeg ikke tenke meg én eneste som kan kuttes ut. Jeg elsker dem alle.

Jeg gleder meg veldig til å fortelle mer om boken om ikke lenge. Og, ikke minst, til den kommer i butikk i februar 2020!

Vil du vite mer om forhåndssalg, signerte bøker, events osv. knyttet til boken, anbefaler jeg deg å melde deg på mine nyhetsbrev. Der lover jeg å holde jeg deg oppdatert – før alle andre steder!

I media

Til tross for at jeg har vært i skrivemodus og ikke hatt et nytt prosjekt å komme med, har jeg vært en del i media også det siste året.

Aubergine med hvitløksyoghurt og tomat på mørk bakgrunn
Aubergine med hvitløksyoghurt for Godt-magasinet (lenke til oppskriften i teksten).

Gjennom spalten min hos Smak/Dagens Næringsliv har jeg fortsatt å dele spennende oppskrifter og historier med ujevne mellomrom.

I sommer var jeg også profilert i Godt-magasinet, hvor jeg snakket om en av mine favoritt-grønnsaker, og jeg hadde også en sommerprat med Gaysir.

Det var også veldig gøy (og litt skummelt) å være med på direktesendt radio på P2, hvor jeg etter beste evne prøvde å forklare hva tyrkisk kebab egentlig er.

Veien fremover

Etter et noe innadvendt, om enn aktivt, år, venter jeg noen usedvanlig innholdsrike og travle måneder når vi skriver 2020.

Vidar Bergum ser på tørkede grønnsaker på kryddermarkedet i Istanbul
Foto: Bahar Kitapcı

Det begynner med (dobbel) boklansering. Min nye bok kommer ut i februar. Jeg vil være i Norge til lanseringen, og forlaget planlegger både salg av signerte bøker og lanseringsevent. Mer om det kommer når det nærmer seg!

I tillegg skal altså «Hummus & granateple» ut på tysk i begynnelsen av 2020.

Jeg har også et par andre større prosjekter som jeg har jobbet med en stund, men ikke kan si så mye om ennå. Jeg har gode forhåpninger om at de skal materialisere seg i løpet av første halvdel av 2020, så følg med!

Når det gjelder bloggen, gleder jeg meg til å komme tilbake til den.

Jeg elsker å prøve nye ting. Mens jeg har finpusset oppskriftene til den nye boken de siste månedene, har det vært mindre tid til nettopp å prøve nye ting. Jeg har allerede en lang liste med retter jeg skal prøve og kan knapt vente med å komme i gang med den! 

Jeg føler dessuten også at tiden er inne for litt friere tøyler her på bloggen, med mer inspirasjon også fra utenfor Tyrkia og Midtøsten. Hva tenker du om det?

Frem til nyttår vil det nok likevel bli sporadiske oppdateringer. Jeg har fremdeles en del løse tråder jeg må samle sammen før jul. Og allerede i begynnelsen av desember setter nesen nordover for en lengre juleferie enn vanlig. Jeg har knapt tatt meg noen feriedager tidligere i år, og jeg tenker at det kan være lurt å sette seg på en ekstra lang lading før vi går inn i 2020.

Tusen takk!

Katten Kedi sier også takk!

I mellomtiden vil jeg takke deg som følger det jeg driver med. Jeg er så glad for å ha deg med på denne reisen! Det er en klisjé, men uten følgere, ingen blogg, ingen bøker, ingen spalte i DN.

Ikke minst vil jeg takke deg som har snakket om meg, tipset venner og familie om denne trønderen som var gæren nok til å flytte til Istanbul for å skrive om mat. Veldig mange har oppdaget boken og bloggen på denne måten. Det er uvurderlig for meg, og det er det som har gjort både Hummus & granateple og bloggen til en suksess.

Jeg er deg evig takknemlig!

Topp 10 fra året som er gått

Det ble et langt innlegg. Håper du synes det var interessant med et lite tilbakeblikk, og å høre litt om veien fremover.

Som bonus, har jeg her samlet de ti mest populære innleggene jeg har publisert det siste året, basert på besøkstall, samt respons i nyhetsbrev og på sosiale medier.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Salte mandler

Basert på oppskriften Brined and Roasted Almonds i boka Six Seasons av Joshua McFadden.
→ Få oppskriften Lagre
Falafel

Falafel – klassisk oppskrift fra Midtøsten

Enkel oppskrift på klassisk falafel slik du får den i Midtøsten. Foto: Bahar Kitapcı
→ Få oppskriften Lagre
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Vegetarisk shepherd’s pie med smak av Midtøsten

Enkel oppskrift på vegetarisk variant av shepherd’s pie med utrolig mye smak.
→ Få oppskriften Lagre
Hvordan lage hjemmelaget yoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Hvordan lage hjemmelaget yoghurt

Steg-for-steg oppskrift på hjemmelaget yoghurt
→ Få oppskriften Lagre
Vegetarboller med erter og fetaost - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Vegetarboller med erter og fetaost

Vegetarboller med mye smak! Oppskriften er inspirert av Ottolenghis pea, za’atar & feta fritters.
→ Få oppskriften Lagre
Kikertgryte med ristet brød i gammel skål

Kikertgryte med ristet brød

Enkel oppskrift på en sommerlig kikertgryte med ristet brød
→ Få oppskriften Lagre

Tyrkisk «pizza» (pide) med biffstrimler

Enkel oppskrift på klassisk tyrkisk pizza (pide)
→ Få oppskriften Lagre
Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator)

Tenk at noe så enkelt som gulrot og yoghurt kan smake så godt.
→ Få oppskriften Lagre

PS! Lurer du på hva hovedbildet er, og hva det har med bloggens fjerde år å gjøre? Retten er stekt kjøtt med spisskummen, servert på en uighursk restaurant i Istanbul. Det siste året har jeg og min samboer nemlig for fullt oppdaget uighursk mat – og drar nå jevnlig dit når vi føler for å spise ut. Uighursk mat er Sentralasiatisk, og føles på mange måter som et ekteskap mellom nord-kinesisk og tyrkisk mat. Med andre ord: Knallgodt.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.