Ali nazik – Tyrkisk lam med auberginerøre

Enkel rett med geniale smaker fra Tyrkias kanskje beste matregion.
Tyrkisk lam med auberginerøre på mønstret tallerken, sett fra øyenivå
Tyrkisk lam med auberginerøre på mønstret tallerken, sett fra øyenivå
Av

Ali nazik er en klassisk rett fra Gaziantep i sørøstre Tyrkia. En nydelig auberginerøre toppet med perfekt smaksatt lammekjøtt. Enklere eller bedre blir det knapt!

Sist høst besøkte jeg Hatay Gastronomi Evi, eller «Hatay gastronomiske hus» på norsk. Jeg var på reise i Antakya med samboeren for å besøke et av våre kjæreste vennepar, og som følge av en historie som er for lang for denne bloggposten, var vi invitert til restauranten som gjester av provinsens ordfører. I en region som allerede er kjent for sin ubegrensede gjestfrihet, var det ikke måte på hvor godt vi ble tatt vare på!

Restaurantprosjektet er like flott som det er viktig. Med støtte fra UNESCO ligger den i en gammel bebyggelse med en åpen forgård og en rekke private rom, hvert med sitt særpreg og særegne historie. På menyen står det kun tradisjonsrike, lokale retter. Restauranten er altså like deler god mat og kulturbærer.

Jeg vet ikke hvor mange retter vi smakte på, men det må ha vært minst 15. Suppe, kalde forretter, varme mellomretter, hovedretter og desserter.

Med Ipek Aslan, daglig leder for Hatay Gastronomi Evi, som viste oss rundt, fortalte oss om stedet og spiste med oss.

Restauranten, besøket og rettene vi spiste kommer jeg helt sikkert tilbake til ved flere anledninger. I dag handler det om en av de varme mellomrettene vi fikk servert her. En rett jeg kjente godt fra før. Ali nazik!

Dette er Ali nazik kebab

Ali nazik, av og til omtalt som Alinazik-kebab, er en rett som antas å komme fra Gaziantep, provinsen nord for Hatay. Men her går den felles historien mye lengre tilbake enn dagens provins- og landegrenser.

I utgangspunktet er ali nazik en enkel rett. Røkt aubergine (enkelt å lage selv, les videre) blandet med hvitløksyoghurt, toppet med kjøtt. Men her er totalsmaken så mye mer enn summen av hver enkelt del!

Tyrkisk lam med auberginerøre på mønstret tallerken, sett fra siden

Kombinasjonen kjøtt og auberginerøre er allerede velkjent for lesere av min første bok Hummus & granateple. Der finner du en liknende rett kreditert det osmanske palasskjøkkenet. Hünkar beğendi (utt. «hung-kær be-ændi») – som kan oversettes som «sultanens favoritt». Intet mindre enn mammas favorittrett fra boka! Likte du også den, vil du helt sikkert elske ali nazik.

Hva betyr ali nazik?

Navnet Ali nazik er også litt morsomt. På moderne tyrkisk betyr noe sånt som «Snille Ali». Ifølge Özlem Warren er det to teorier bak navnet. Ingen av dem omhandler en snill mann som heter Ali.

Den ene er at en sultan på besøk i Gaziantep likte retten han fikk servert så godt at han gjerne ville vite hvem som hadde lagd den. —Hvilken delikat hånd har lagd denne maten?, skal han ha spurt. Delikat hånd på tyrkisk er «eli nazik», som over tid ble til ali nazik.

En litt mindre spennende teori er at navnet stammer fra gammelt osmansk tyrkisk. Der betydde «ala» nydelig, mens «nazik» betydde mat. I så fall en treffende beskrivelse av retten!

Slik lager jeg tyrkisk lam med auberginerøre

Til tross for sitt enkle utgangspunkt, finnes det utallige måter å lage ali nazik på. Særlig når det kommer til kjøttet på toppen.

På Hatay Gastronomi Evi gjør de det klassisk, med lite annet enn kjøtt stekt i smør med tyrkiske chiliflak og et minimalt innslag av grønnsaker. De bruker oksekjøtt og rød paprika.

Andre gjør det på andre måter. Selv om det er vanligst å holde kjøttet relativt nakent, er det noen som lager noe nærmere en gryte enn stekt kjøtt. På kebabrestauranter bruker de grillet kjøtt på toppen. Mange lager den også med kjøttdeig for en enda enklere hverdagsvariant. Noen bruker lam, andre oksekjøtt.

Selv liker jeg ali nazik best på det mest klassiske og enkleste vis. Med kjøttet i hovedsetet, og uten for mange ingredienser. Ikke ulikt Hatay Gastronomi Evi.

Dette er det beste du har lagd på lenge!

Min samboer, april 2022

Jeg foretrekker dog lammekjøtt og tomater heller enn oksekjøtt og paprika. En smakssak!

Dommen fra samboeren var i alle fall klar da oppskriften nedenfor ble servert hjemme:

— Dette er det beste du har lagd på lenge!

Tyrkisk lam med auberginerøre på mønstret tallerken, sett tett på ovenfra

Om å brenne aubergine

Det som gjør ali nazik så uimotståelig er den røkte smaken fra auberginene. Den får du bare ved å brenne dem ordentlig hardt, på direkte varme, til skallet flaker av og auberginekjøttet er helt mykt. Akkurat som du også må gjøre til baba ganoush/moutabal.

Brent aubergine / Et kjøkken i Istanbul
Her brenner jeg auberginen rett på gassflammen. (Foto: Mette Randem)

Har du gassgrill, er den utmerket til dette. Bare ta bort risten og legg auberginene rett på gassflammen. Snu litt underveis, så det blir jevnt brent over det hele. Jeg har gasskomfyr, og legger auberginene rett på gassflammen.

Du kan også gjøre det på gamlemåten, med kullgrill. Legg da auberginene rett i det glødende kullet – ikke på rist over.

Har du ingen av disse delene, kan du bruke en tykkbunnet stekepanne på høy varme. Da hjelper det gjerne å presse lett med et lokk underveis, så så mye av auberginen er i kontakt med den glohete stekepanna. Det blir ikke like mye røyksmak som de øvrige metodene, men også veldig godt.

Er heller ikke det et alternativ, kan du legge auberginene under grillelementet i ovnen eller ovnsbake dem på høyeste varme. Da får du fortsatt en god rett, men neppe mye av den karakteristiske røyksmaken som er med på å løfte ali nazik til noe spesielt godt.

Uansett hvordan du gjør det, sørg for å lufte godt underveis! Blir ikke mye røyksmak uten litt røyk, nemlig.

Brent aubergine / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Mette Randem.

Yoghurten som brukes

I Tyrkia brukes en yoghurt-type som kalles süzme yoğurt til å lage auberginerøra. Dette er helt vanlig yoghurt som er rent av så den er veldig tykk – faktisk helt smørbar. Du finner den i tyrkiske grønnsaksforretninger, men det er ikke nødvendig å kjøpe den inn til dette.

I stedet kan du bruke helt vanlig gresk yoghurt som du renner av i et rent kjøkkenklede (eller osteklede, om du har). Det holder med en halvtimes tid. Altså tiden du uansett trenger på å gjøre klar auberginene.

For å være helt ærlig, går det sikkert bra å bruke gresk yoghurt rett fra boksen også. Men konsistensen blir ekstra kremete og god når du bruker tykkere yoghurt.

I Tyrkia er yoghurten ofte litt syrligere enn den du får kjøpt i Norge (med mindre du lager hjemmelaget yoghurt). Smak derfor gjerne til auberginerøra med noen dråper sitron etter at du har blandet inn yoghurten.

Serveringstips

Selv om tyrkisk lam med auberginerøre høres ut som en hovedrett, er ali nazik det tyrkerne kaller ara sıcak. En varm mellomrett som serveres mellom de kalde mezerettene og selve hovedretten. Litt som en italiensk primo, som kommer etter antipasti, men før secondi.

Når det er sagt, er det ingenting i veien for å servere denne som hovedrett. Det gjør i alle fall jeg! Det samme gjør mange tyrkiske restauranter som selger retten, særlig i Vesten.

Som hovedrett liker jeg retten best med brød og en enkel salat til. Skal du lage et litt bedre måltid ut av det, kan jeg ikke få anbefalt tyrkisk ramadanpide nok til. Det passer perfekt! Du kan også gå for bulgur (som er mer brukt i disse delene av Tyrkia) eller tyrkisk ris.

Når det kommer til salat, er en tyrkisk tomat- og valnøttsalat eller en klassisk gjetersalat (oppskrift i Aubergine & tahini), uslåelig på sommeren. På vinteren kan du prøve en av disse tre vintersalatene.

Oppskriften holder til 3-6 porsjoner, avhengig av om det er snakk om hovedrett eller mellomrett og hva annet du serverer til, før og etter.

Tyrkisk lam med auberginerøre på mønstret tallerken, sett fra øyenivå

Ali nazik – Tyrkisk lam med auberginerøre

Enkel rett med geniale smaker fra Tyrkias kanskje beste matregion.
5 (5 stemmer).
Middag
Tyrkia
1 time
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 500 g lammekjøtt, skåret i små terninger (ca. 1 cm)
 • 2 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 2 ss smør, (klaret smør/ghee er tradisjonelt men meierismør går fint)
 • 100 g cherrytomater, skåret i to eller fire
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), se tips under for alternativer
 • 1 liten håndfull (10 g) blader av bladpersille, finhakket, til garnityr

Auberginerøre

 • 350 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type (ev. 225 g tyrkisk süzme yoğurt)
 • 3 store aubergine
 • 2 små hvitløksfedd, eller etter smak
 • ev. noen dråper sitronsaft
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Tilbered lammekjøttet og ha på godt med salt og pepper. La stå på kjøkkenbenken til du skal steke det.
 • Ha et osteklede eller rent kjøkkenhåndkle over en sil. Sett dette over en større bolle og ha i yoghurten. La stå i en halvtimes tid, så yoghurten tykner til du har ca. 250 g igjen. Det er ikke veldig nøye hvor mye du renner av og du kan hoppe over dette punktet, i så fall kan du bruke litt mindre yoghurt.
 • Stikk noen hull på auberginene med en gaffel. Brenn auberginene rett på en gassflamme (komfyr eller grill) eller i grillglørene til myk inni og forkullet utenpå, 10–15 minutter. Du kan også bruke en jernpanne på høy varme, eller til nød ha dem under grillelementet i stekeovnen (da vil du dog ikke få særlig røyksmak). Uansett metode, sørg for å snu auberginene noen ganger underveis. Avkjøl.
 • Så snart auberginene er nedkjølte nok til å jobbe med, ta skallet av auberginene og grovhakk fruktkjøttet. Kast det brente skallet. Mos hvitløksfeddet med litt salt i en morter, eller ved hjelp av flatsiden av en kniv mot en skjærefjøl.
 • Bland auberginekjøttet sammen med yoghurt og most hvitløk. Smak til med salt og pepper (du trenger mer salt enn de fleste tror). Hvis yoghurten du bruker er kremete og ikke veldig syrlig, tilsett noen dråper sitronsaft. Sett til side.
 • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme. Brun lammekjøtt i to omganger.
 • Skru ned varmen til medium. Ha i det brunede lammekjøttet, smør, tomater og chiliflak. Fres til kjøttet er slik du liker det. Jeg steker det i 4-5 minutter, til kjøttet er helt gjennomstekt og tomatene akkurat begynner å falle sammen. Trekk av varmen.
 • Ha auberginerøren på et serveringsfat eller i skåler til hver enkelt. Topp med lammekjøttet (ikke glem oljen i panna!) og et lite dryss bladpersille. Server med det samme.

Tips & noter

Har du ikke tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), anbefaler jeg å anskaffe seg det. Det finnes i de fleste butikker med godt utvalg av internasjonale varer (typisk grønnsaksforhandlere), og den milde heten og fragrante smaken gjør den utmerket til det aller meste. I dens sted kan du også bruke vanlige chiliflak eller fersk chili etter smak, men husk at denne ofte er mye sterkere enn de tyrkiske.
Har du tilgang til tyrkisk süzme yogurt, kan du bruke det i stedet for gresk yoghurt. Dette er ferdig avrent, så da kan du hoppe over steget med å renne av yoghurten.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.